G4Media.ro

Cade guvernul Orban? Ce câștigă liberalii, Ciolacu și PSD dacă se ajunge…

Cade guvernul Orban? Ce câștigă liberalii, Ciolacu și PSD dacă se ajunge la anticipate. Cine pierde pe toată linia

Cu doar câteva ore înaintea votului la moțiunea de cenzură de miercuri, toate datele, informațiile și gesticulația politică arată că există premisele căderii Guvernului Orban. PSD-ului îi lipsește un singur vot, iar dacă Pro România intră în joc șansele moțiunii cresc semnificativ.

Guvernul Orban pare pregătit deja pentru acest scenariu. Executivul a adoptat preventiv în ședința de marți mai multe ordonanțe de urgență prin care a modificat legislația electorală, dat fiind că un eventual guvern interimar nu va mai putea apela la OUG. (Vezi aici detalii)

Adevărul a scris încă de luni că liderii PNL și PSD ar fi căzut de acord să meargă pe varianta anticipatelor, scenariu negat vehement de Ludovic Orban și de Marcel Ciolacu.

Chiar dacă atât premierul Orban cât și liderul opoziției au teoretic destule argumente să nu își dorească alegeri înainte de termen, există motive puternice pentru amândoi să accepte anticipatele.

Orban n-a fost niciodată prea încântat de încheierea mandatului după doar câteva luni. În plus, s-a temut că va pierde puterea în partid dacă șeful statului nu-l va mai nominaliza premier. La rândul său, de ce s-ar repezi Ciolacu în alegeri cu un partid prăbușit undeva la 20%? La ce i-ar folosi anticipatele dacă pierde o groază de parlamentari?

Foarte probabil că liderul PNL a primit între timp toate garanțiile verbale posibile că tot el va fi numit după anticipate și s-a convins singur că liberalii nu se vor mai întâlni prea curând cu șansa de a-și mări scorul electoral la aproape 40%.

Dacă așteaptă alegerile la sfârșitul anului, s-ar putea ca valul de entuziasm de acum să se estompeze. Erodarea la guvernare, unele măsuri greu de aplicat cum ar fi mărirea pensiilor de la 1 septembrie, ar putea coborî PNL în sondaje iar premierul Orban să rateze șansa consolidării politice în Parlament.

Marea întrebare este ce ar avea de câștigat PSD din anticipate? De ce a depus moțiune de cenzură după ce guvernul Orban și-a angajat răspunderea în Parlament pentru proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin?

Cum se explică mingea ridicată de Ciolacu la fileul anticipatelor? Fără moțiunea PSD, planul președintelui Klaus Iohannis nu putea fi pus în aplicare decât în urma demisiei premierului, o variantă pe care Ludovic Orban a respins-o constant.

În caz că moțiunea trece, cel mai important câștig pentru PSD va fi în mod cert efectul imediat, adică respingerea legii privind alegerea primarilor în două tururi. Dacă moțiunea pică, legea se consideră adoptată, situație în care numeroși primari PSD, dar și de la PNL, și-ar fi văzut serios amenințată șansă câștigării unui noi mandat.

Orice alianță în turul doi între liberali și Alianța USR/ PLUS ar fi avut șanse mari să scoată din cursă candidatul pesedist.

Baza de putere a partidului condus de Ciolacu ar fi fost serios pusă în pericol de revenirea la alegerea primarilor în două tururi, pe când într-un singur tur o parte semnificativă din cei 1800 de primari pesediști, în frunte cu Firea la București, au o șansă bună să-și păstreze mandatul.

Dar există un câștig cert și pentru președintele interimar al partidului, Marcel Ciolacu, în caz că se ajunge la anticipate. Dacă alegerile locale se vor desfășura simultan cu cele parlamentare în primăvară, Ciolacu va avea ocazia să-și consolideze baza de putere în partid.

El va fi cel care va întocmi listele electorale, nu baronii locali, șefii de Consiliu Județean și primarii atotputernici. Pe sistemul normal de vot, cu locale în vară și anticipate în toamnă, baronii PSD condiționau mobilizarea la vot de întocmirea listelor de candidați la parlamentare, șantajând pe față liderii de la centru. Nu alergăm după voturi dacă nu ne puneți oamenii pe locuri eligibile. Valabil și la PSD, dar și la PNL în bună măsură.

Organizarea de alegeri locale simultan cu parlamentare anulează șantajul clasic al baronilor, care vor trebui să se mobilizeze oricum, în primul rând pentru ei, chiar dacă la parlamentare nu vor mai figura pe liste oamenii lor. Ciolacu va popula viitorul  Parlament cu oamenii puși de el pe liste, adică va crea obligații și loialități în partid.

Apoi, PSD speră să-și conserve mai bine baza electorală dacă vor fi anticipate. Până în toamnă risca să piardă sute de primari, deoarece liberalii ar fi avut tendința naturală să-i racoleze în forță pentru a-și mări șansele la parlamentare.

Prin urmare, fără alegeri în două tururi, dar cu anticipate, ambele partide mari au de câștigat. De notat că Guvernul Orban a făcut o mare concesie PSD marți, renunțând să mai adopte Ordonanța de Urgență privind alegerea șefilor de Consilii Județene de către consilieri, adică  în urma negocierilor politice dintre partide.

Baronii PSD, gen Oprișan de la Vrancea, Arsene de la Neamț sau Buzatu de la Vaslui ar fi riscat să-și piardă funcțiile la masa verde, în urma unor alianțe previzibile între liberali și consilierii alianței USR/PLUS. Așa, prin menținerea actualului sistem de vot, prin alegerea șefilor de CJ direct de către cetățenii, baronii PSD au mai multe șansă să adune voturile cum se pricep mai bine, cu plasa, și să câștige un nou mandat.

Și această concesie făcută de guvernul Orban pesediștilor ar putea trece în contul unei posibile înțelegeri cu Marcel Ciolacu. Liderul interimar al PSD se va putea lăuda în partid, înainte de Congres, că i-a salvat pe baroni de la moarte sigură în caz că Guvernul adopta OUG-ul referitor la alegerea șefului de Consilii Județene de către consilieri.

În scenariul în care guvernul Orban pică și se ajunge la anticipate, marii perdanți vor fi cei de la Alianța USR/ PLUS. Fără alegeri locale în două tururi, șansele partidelor conduse de Barna și Cioloș de câștiga mai multe primării scad dramatic, la fel forța de negociere cu PNL din moment cu nu va exista un al doilea dur la primari și nici șefi de CJ aleși de consilieri. Ce să mai negocieze?

În orice scenariu, miza Bucureștiului rămâne deschisă si favorabilă pentru USR/PLUS.

Culmea este că anticipatele dorite atât de mult de USR și PLUS nu mai arată azi atât de seducător pentru cele două partide, fără alegeri în două tururi. Posibila înțelegere tacită între cele două mari partide zădărnicește planurile de creștere ale noului rising star din politica românească. Sistemul vechi de partide își conservă baza de putere.

Nici ALDE, PMP și UDMR nu câștigă din anticipate deoarece la cum arată sondajele acum riscă să nu mai treacă pragul electoral.

Există desigur și alte variante.

Moțiunea pică, guvernul Orban supraviețuiește. Asta înseamnă că  procesul anticipatelor nu se va declanșa acum. În acest caz, legea alegerii primarilor în două tururi intră în vigoare. Cei mai mulți primari liberali nu și-o doresc, cu atât mai puțin Ludovic Orban chiar dacă și-a angajat cu mare pompă răspunderea în Parlament.

Singura soluție de a scăpa de două tururi ar fi atacarea legii la Curtea Constituțională, cu speranța că va pica acolo pe motiv că Guvernul a schimbat legea cu mai puțin de șase luni înainte de alegeri, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Dacă nu se va declanșa procesul anticipatelor acum, fiecare zi de întârziere face dificilă suprapunerea lor cu alegerile locale dat fiind că există un întreg calendar care trebuie respectat.

Moțiunea trece, guvernul Orban cade dar nu se ajunge la anticipate. Parlamentarii vor investi a doua propunere de premier pentru a nu risca să plece acasă mai devreme cu aproape un an, să piardă indemnizația și privilegiile funcției. În acest scenariu PSD ar ieși însă destul de prost, deoarece va putea fi acuzat mereu pe durata campaniei de iresponsabilitate, că a generat o criză politică perfect inutilă.

În tot cazul, dacă guvernul Orban cade miercuri în Parlament nu este suta la sută sigur că se va și ajunge la anticipate. PSD a anunțat că va juca, că va propune premier din afara partidului și vor începe negocieri la sânge în Parlament pentru formarea unei majorități.

Nimic nu garantează acum că succesul moțiunii duce la anticipate, la fel cum nici căderea guvernului Orban nu înseamnă că PSD se întoarce la putere. Vor fi câteva săptămâni de criză politică dificile, cu un guvern interimar legat de mâni și de picioare, care va trebui să țină cumva economia pe linia de plutire.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

53 comentarii

  1. Mai contează? Ţara e o ruină, nimănui nu-i pasă şi anual emigrează 53000 de oameni.

    • Exact! Ca o parere personala, am ajuns in punctul critic din care nu ne mai revenim. Poate doar cu o reforma profunda si dureroasa intinsa pe 10-15 ani sa se mai repare ceva, lucru imposibil, daca ne uitam cum au guvernat liberalii lunile astea. Fara viziune, fara curaj, fara vointa de a face bine. Sa nu uite, ultimul plecat sa stinga lumina in tara asta cu politicieni asa de ticalosi…

    • @ John Doe , Atunci, dacă tot am ajuns la punctul ăla fără întoarceere, poți emigra liniștit, sau, poți tăcea din gură. Sau sunt optimist ?

    • Tags: „guvernul organ” :)))))) buna asta!

    • @ Aveși ce votați , ești unul din perdanții creșterii explozive din ultimii 7 ani ? Și cine e de vină tată pt. asta ? Emigrează liniștit, deși de la o vârstă devine jenant.

    • Nu stiu ce cade sau nu prin „politica” dâmbovitzeanã,dar stiu ce parere are POTUS despre asa zisa ideologie socialista a p$deilor :https://www.vox.com/2020/2/4/21123557/state-of-the-union-2020-trump-socialism-venezuela-guaido Desi VOX e o publicatie destul de stângistã,e printre putinele publicatii americane (deocamdata) unde se prezinta acest extras din speechul prezidential de acum cateva ore.Poate ptr ca le a atacat ideologia de kko pe care o promoveaza.

    • Bai, nea Zava, ce am zis nu este adevarat? Nu-i vad in stare pe pnlisti sa reformeze tara asta. Johanis a luat o pauza de somn in ultimile luni. Tace si nu face, in stilul lui caractetistic. Om trai si om vedea. Mai mult ca sigur pnl va castiga alegerile cu un procent mare si impreuna cu USR vor avea puterea in guvern si parlament sa faca exact ce trebuie facut, reforma constitutionala, administrativa, in sanatate, invatamant, etc. Vor avea vointa si curaj?

    • Ce i „misto” in Romania e ka este o ruina de toate felurile posibile de decenii bune ( s a mers mult pe propaganda sa se acopere dezastrul de f mult timp),acum probabil ca este mai usor vazut. Fara civilizatie (umanitate),educatie,sanatate,se va continua asa.Pana atunci Romania va continua sa fie o tzara a cumetriilor,spagariilor,indolentei,tot felul de astfel de minunatii. Ps. Parada de gipane de sute de mii bucata,cu pustime sau pitzi pana n 25 de ani,ce am vazut prin Bucuresti,da de gandit (tinand cont lipsurile majore ale Romaniei). Nu am vazut atata pustime in masini de lux sau exotice,nicaieri pe unde am fost sau locuit in vestul europei.

    • @Parayclan…bine zis…si sa citez din versurile unor celebri autohtoni..” Avem masini de top, oprite langa carute la stop” …..cam asta este Romanica noastra in cateva cuvinte..

    • Din realegerea primarilor nu câştigă decât USR.

    • @Sandro : multumesc, mi-ai facut ziua mai frumoasa !

    • EXISTA MORTI, TREBUIE SA CADA GUVERNUL !!!!!

  2. Ferească sfântul ca la toate astea să ne atingă și o pandemie de coronavirus…
    Nu stiu cum se face, dar tot timpul suntem prinși pe picior greșit de orice criză mondială, precum cea din 2008 ( vedem ce va mai fi și dpdv economic, ca o prăbușire a economie din China ne va cam zgudui nițel pe toți)

  3. O radiografie destul de clara! Personal, mi-e indiferent cum va evolua situatia. Mi-am schimbat toti banii in lire sterline si ma doare la basca!

    • Vezi să nu te doară la portofel, cu scăderi de curs și dobânzi negative. Mare
      e Grădina, auzi la el, crede că că-și permite relaxări că are câteva mii de lire sterline :))

    • Ti-as sugera sa schimbi lirele in aur si argint.

  4. Indiferent ca ordonantele trec, ca pica sau nu guvernul, cel putin se mai rascoleste rahatul politic.
    In tot raul e si-un bine.
    Romanii vor avea ocazia sa voteze de doua ori in acest an.
    Johannis e scos din ecuatie pt ca are mandatul asigurat.
    Ramane de vazut ce vor vota romanii.
    Macar se limpezesc apele si vom afla daca alegatorii se complac in continuare in marasmul politic actual sau vor rupe pisica si se vor debarasa de gunoaiele politice care, de 30 de ani, sufoca societatea romaneasca.

    • PNL cistiga tot . Unii nu vor mai intra in noul parlament.

    • ar fii bine daca psd ar scadea muuuult pnl sa ia destul dar nu suficient cat sa faca guvernul de unu singur sau doar inpreuna cu udmr ci doar cu usr-plus

    • Da’, Lana, dar oricât ai trola tu și cu cloudfare pe aici, tot nu-ți iese usr câștigător! Mie unu mi place mai mult mocirla veche, n-am chef să mai procopsim o generație de politicieni – USR! Am exact atâta încredere în USR, câtă ai tu in PNL și viceversa! Lasă, că tot iti iei salariul, cel puțin până la locale!

  5. Concluzia : i-as jupui de piele pe nemernicii si idiotii care-au votat in 2016 psd, sau au stat la gratare ca niste javre!

    • Ești exagerata!

    • Gabriela este nițel exaltată, dar se vindecă, mai ales că în ultimii ani multe venituri s-au dublat în RO, cu siguranță face parte dintre cei ce au câștigat 🙂

    • Să le sugi ciorapii tuturor celor care au votat PSD sau au stat la șpriț,cretina dracului,ne pișăm pe tine zdreanță ordinară #rezist de PH………te bagi și tu ca muta la p_ _ ă !

    • @ Meditator de rahat : Eu cred că tu ești analfabet mai degrabă decât meditator. Ce părere ai ?

    • Asta nu este fascism in forma pura?
      G4 media nu ar trebui interzise mesajele fascistoide?

    • @Radulescu Marcel :
      Haiti, nea Marcele, ce faci ? Se prinde tanti Gabi ca ai stat la gratare ! :))))

    • @Meditator de fizica:
      Gata, te-ai linistit ? Ti-ai rezolvat macar pana saptamana viitoare pulsiunile sexuale ? Frustrarile ?
      Nu-i asa ca de acum ne lasi in pace, bolnavule ! Sarmane ! :))

    • Tanti Gabriela, îmi pare rău să vă zic, acesta este comportament de om nebun. Unde poate duce fanatismul, uluitor! Așa cred și ăia ce votează psdeul despre votanții celorlalte partide, mă refer la fanatici. Nu știu ce profesie aveți, dar vai de cei din jurul dumneavoastră!

    • @teo,
      Te referi la ”jupuitul de piele”? Pai, de ce sa prapadeasca bunatate de material, deosebit de elastic si de rezistent, ca nici in cazanul cu smoala nu se intra ”imbracat”? Consider ca doamna @Gabriela Constantinescu a fost blanda in exprimare, ca daca ar fi dupa mine, dupa jupuire v-as mai pune si pe gratar, la frigare, ca pe mititeii de Selgros in zilele de sfarsit de noiembrie 2016… Yummy…!

    • @Scara, ai uitat de sare. Neaparat ar trebui pusa sare si otet pe ei si pe curul lor jupuit …

  6. sunt doar jocuri politice, nimanui, din actul de conducere nu-i pasa realmente de tara, e doar un joc prost de sah. „uite ce am putea face noi”, „ba noi facem mai mare si mai bine”, in final nu-i nimic, doar joaca asta de-a guvernarea in care cei ce castiga sunt aia care impart banii, nimic nu-i just, si nimic n-are vreo legatura cu oamenii.

  7. Analiza lui Tăpălagă se bizuie pe ideea cumulăriii localelor cu parlamentarele. Or, tocmai a fost dat OUG cu votarea la parlamentare pe liste suplimentare. Adică ce nu se poate face în nici un caz la locale, unde nu se votează lista ci omul. Cu alte cuvinte, fie mișcarea nu are sens, fie are și deci alegerile sunt separate. Iar analiza de mai sus nu mai stă în picioare.

    • Confunzi termenii listele suplimentare nu au legatura cu votul pe liste sau uninominal.
      Listele suplimentare privesc votanții, nu candidații

  8. Oricum va scădea puterea primarilor și a președinților de CJ, dar deoarece cam tot ce se aproba este de către consilii locale, în municipale sau județene. Deci primarul vrea și consiliul zice ham…. Base știe cel mai bine, dar e pățit

    • Alegerea sefilor de consilii judetene nu schimba datele problemei, iar pentru PSD, acest „success” este, de fapt, blana ursului din padure. Cu o putere de dreapta consecventa si intransigenta si angajata in lupta anticoruptie si in liberalizare, sefii de tipul Oprisan si Buzatu se vor cere singuri afara!

  9. Nu va fie frica, Iliescu pica!

  10. Inainte de orice, trebuie evidentiat ca anticipatele sunt solutia corecta pentru tara si pentru democratie, oricum ai privi lucrurile. Restul, nu mai conteaza, Analiza e corecta din multe puncte de vedere. As avea totusi, doua observatii.

    In primul rand, variant ca guvernul sa pice iar PSD sa voteze guvernul sau guvernele urmatoare nu exista. Lasand la o parte ridicolul istoric la care s-ar supune singuri, pesedistii oricum vor pierde partida si se va ajunge la anticipate. Din simplul motiv ca dupa votarea unui nou guven Orban, nimeni si nimic nu-l va putea opri pe premierul proaspar (re)-investit sa demisioneze INAINTE de a depune juramantul la Cotroceni. Case closed!

    In al doilea rand, dl Tapalaga ne spune ca „PSD-ului îi lipsește un singur vot …” ceea ce este fie o gluma antologica, fie o jignire adusa noua cititorilor si cetatenilor obisnuiti. A sugera ca situatia este controlata informational de tine este de sorginte patologica. In acest moment absolut nicio persoana nu poate pronostica correct scorul de la urne, nici macar Helvig sau seful sau de operatiuni pe acest „camp tactic”. Pur si simplu, numarul de variabile este imens, parlamentarii sunt ei insisi f dezorientati, iar situatioa actual este atat de insolita si neasteptata incat nimeni din intregul Univers nu poate anticipa rezultatul de la vot. Fireste, planul este ca guvernul sa cada, se stiu si variantele de lucru, insa nimeni nu stie exact cum va arata situatia la finalul votului.

    • Pai ridicola e si varianta ca liberalii sa nu mai voteze propriul guvern ca sa mearga la anticipate..

  11. Ludovic a reinventat ,,noaptea ca hotii,, dupa 24 OUG in ,,noaptea ca tonții,,

  12. Deci, stimați alegători pndl, mă raportez la cei serioși și raționali, ce impresie aveți despre șarada politică petrecută în aceste zile, pusă în scenă de pndl-ul reformator, cel format din oameni integri, și psdeul cel nefrecventabil, după cum ni se spunea dinspre luminile pdliste? Și totuși, psdeul cel atât de hidos nu este chiar atât de nefrecventabil, pentru păstrarea actualului sistem, care a nenorocit această țară 30 de ani, este nevoie și de psd, nu-i așa? Doar cei ce se aseamănă se adună, nu-i așa? cum să-i lase de izbeliște pdl-ul nou pe partenerii lor din psd, cei alături de care au jecmănit această țară. Toată înțelegerea dintre pdl și psd este pusă în scenă cu mare fast și nesimțire, sub egida lui Iohannis, un specimen pe care l-am ales în turul II al prezidențialelor, o spun cu mare rușine și regret, convingându-i și pe alții să o facă. În spatele acestei scenete penibile la care asistăm cu toții stau serviciile prin omul lor de paie, să nu credem altceva. Aduceți-vă aminte de toate avansările în grad de după alegerile prezidențiale, de desemnările procurorilor pentru funcțiile vacante de procuror șef la marile parchete etc. Toate acestea sunt întâmplătoare? Nu aș prea crede. Uitați-vă doar la scenetele ce au avut loc în toate ședințele de guvern, unde actele normative aduse la cunoștința premierului par a fi necunoscute de el, deși situația stă cu totul altfel (vezi mizerabilul dialog dintre Orban și acel ipochimen denumit ministru al Justiției; așa ceva nu vedeai nici măcar la psd. Ăștia sunt cei noi în care ne punem sau vă puneți speranțele spre a moderniza România? Eu zic să nu o faceți. Vor fi un nou psd, la fel de hidos, la fel de nocivi pentru societate. Cine are de câștigat din tot acest circ sinistru? ei, cei de la pdl și psd. de pierdut, ca de fiecare dată, țara. Vă dați seama, dacă neinstalați cu arme și bagaje la putere, cei din pdl fac toate aceste jocuri subterane, când vor ajunge la putere, controlând totul, vor face exact tot ce a făcut psdeul, celălalt balaur hidos. Toată înțelegerea dintr pdl și psd are rolul de a proteja sistemul, de al păstra intact și de a pune șaua pe țară așa cum au făcut-o și până în prezent. Cum credeți că niște unii care se dedau la astfel de înțelegeri, înțelegeri din care face parte, culmea, și monstrul pe care îl înjurau zilnic, pot reforma pe bune această țară?! să fim serioși. care sunt realizările acestui guvern, că tot suntem la bilanț odată cu trecerea sa în neființă, dintre obiectivele asumate? 0. scuze pentru fanatici, eu mă raportez la oamenii de bună-credință.

    • Teo , puti de la o posta a hazna pesedista , l-ai votat tu pe Iohannis cum l-au votat Iordache , Nicolicea , Serban Nicolae sau Radulescu mitraliera . Te raportezi la oamenii seriosi , rationali si de buna -credinta ? Pai astia te scuipa primii direct intre felinare , vax , te raportezi la fraierii ce – ti inghit nemestecat ineptiile ! Siktir , marsh ca ai pureci , postaceala ta jalnica de doua parale nu prinde nici la babutele muribunde traite in mocirla pesedista , cara-te pe Sputnik si haleste govno fara numar , pe aici nu tine cu fofarlici de pacalit prostii . Daca iti puricam I.P-ul , o sa stabilim ca esti vuvuzeaua repetenta savuskineza CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , idiotul stalinist care taie frunza la caini pentru un pumn de copeici in presa romaneasca , in special in Cotidianul si National. Dispari , romanii de pretutindeni iti umfla falcile si te trateaza cu prelucrari prin aschiere la ochiul dosnic maron ! Ba rapanosule din subsolul de pe strada Manoilov , mai ploua cu carnati zbarliti la Tiraspol ?

    • Să alegi aceaiași oameni care deja au arătat în repetate rânduri ce și cum știu să facă și să te aștepți sau să crezi că rezultatul „de data asta” va fi altfel …
      Există și oamenii care nu au mai făcut politică, dar se implică acum în politică pentru că așa nu se mai poate! Trebuie doar să vrei să vezi pădurea și nu copacii.

  13. Coronavirusul ne mai scapa!!

  14. Acum e clar că guvernul pică (Ponta a anunțat că va vota moțiunea).
    Pe de o parte, asta înseamnă adio alegeri în două tururi, pierderea șansei de înnoire a primarilor/consilierilor locali.
    Pe de altă parte, asta nu înseamnă anticipate, întrucât, cum bine arată Tăpălagă, e foarte probabil ca noul guvern propus să treacă în parlament, chiar dacă Orban anunță că PNL va vota împotrivă. Sunt destui și în PNL, dar și în alte partide non-PSD care își iubesc locul călduț și nu vor vrea să renunțe la el înainte de termen.
    Deci e probabil să urmeze un guvern PNL 2, cu sau fără Orban PM.

  15. Ca de obicei, un articol doldora de speculații și minus la argumente. Presupuneri, opinii, tatonări și aceeași scenarită a colaborării subterane dintre PNL (aflat pe cai mari in sondaje, deci de ce ar face asta?) și PSD. Ca antenele lui VoicuIescu, ce nu pot ieși din discursul antibăsist, unii nu pot ieși din “logica” usl.

  16. PNL cistiga tot ce misca in tara

  17. HOUOUOUOUOOOOOOOOOOOOOOOOO JOS GUVERNUL

  18. tara e in dezatru. Azi se declara oficial falimentul, asa ca nu va mai faceti atatea scenarii domule Tapalaga 🙂

  19. PNL e creația PSD (exPcr) de opoziție la mișto….totul e circ….ieftin pt fraieri….tot aceiași puternici și inteligenți conduc spre progres RO….pib -ul va creste cu 1000 eur pe an per capita…f bun pt o țară de margine de continent balcanica……nesperat…. Pt o țară cu o populație care are cu cel puțin mai mult de 30% decât merita datorita intereselor altora în această zonă.

  20. Disperarea ! S-au p***t pe el de Referendum ! Incepe razboiul.