G4Media.ro

Guvernul a prorogat coplata în sistemul sanitar până în aprilie 2021/ A…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul a prorogat coplata în sistemul sanitar până în aprilie 2021/ A fost adoptată OUG-ul care permite accesul spitalelor private la programele de sănătate

A doua parte a ședinței de Guvern de marți s-a prelungit până aproape de miezul nopții în  condițiile în care pe agenda ședinței s-au aflat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență, inclusiv acte normative care vizează alegerile din cursul acestui an. La ședință a fost chemat și personal tehnic din cadrul ministerelor pentru ultimele avize necesare actelor normative de pe ordinea de zi.

Printre actele normative aprobate s-au aflat ordonanța de urgență care permite spitalelor private să acceseze, în condiții egale cu spitalele de stat, programele naționale de sănătate. Coplata și contribuția personală în sistemul sanitar nu au fost anulate, ci prorogate până în aprilie 2021.

De asemenea, Guvernul a aprobat ordonanța prin care eliminată  restricția ca la alegerile parlamentare să se voteze în circumscripția în care alegătorul își are domiciliul, deoarece sistemul electronic de prevenire a votului  multiplu a făcut caducă această restricție. De asemenea, a fost dublat numărul de mandate rezervate diasporei, de la 2 senatori și 4 deputați la 4 senatori și 8 deputați.

Iată principalele declarații ale șefului Cancelariei primului-ministru, Ionel Dancă:

-Au fost multe OUG-uri pentru că, de 3 luni de zile, încercăm să reparăm ce a stricat PSD.
-Una dintre cele mai sfidătoare ignoranțe ale fostelor guvernări este cea legată de statutul Asociației Foștilor deținuți Politici care capătă statutul de asocaiție de utilitate publică drept un gest de reparație morală.
-HG care reglementează biletele de tratament balnnear pentru pensionari, 200.000 de pensionari care vor beneficia de alocare bugetară de 360 milioane de lei, hotărâre adoptată la început de an, spre deosebire de guvernele PSD. La Casa de pensii nu va mai fi nevoie de prezentarea buletinului și talonului  de pensie.
-Situația unui număr de persoane care au desfășurat activități miniere care nu erau în grupa I, cele din zona institutellor de prospectare geologică.
-Proiectul Prima Casă, prin HG, continuă și în acest an cu un  plafon similar de aprox. 2 miliarde de lei. Tot la MFP a fost adoptată OUG pentru reorganizarea ANAF, adică reducerea a 2.000 sde posturi, din patru vicepreședinți, rămân 3. Deja pentru prima lună, activitatea ANAF a depășit încasările programate, cu 1,5 miliarde lei.
-Un alt act normativ adoptat prin OUG este accesul pacineților la servicii medicale indiferent de statutul furnizorilor, publicci sau privați. Obiectivul este salvarea vieților pentru pacineții care sunt în  situații critice și trebuie să recurgă la proceduri medicale la cea mai apropiată unitate medicală. Prin OUG, se intituie același regim de decontare și se elimină coplata și contribuția personală introduse de guvernarea  anterioară și termenul se prorogă până în aprilie 2021. Este un act curajos al Guvernului, este un obiectiv firesc al unei guvernări liberale pentru a mări avantajul pacienților.
-OUG  privind ajutorul de salvare pentru Complexul Energetic Oltenia și compania Tarom.
-OUG pentru organizarea alegerilro parlamentare înainte de termen a fost adoptată azi. Vorbim de etinderea prevederilor benefice, în  avantajul alegătorilor, precum trei zile pentru diaspora și posibilitatea de a vota la orice secție. A fost dublat numărul parlamentarilor din diaspora. Exista un vid legislativ care trebuia corectat.
-HG privind reorganizarea aparatului de lucru și al Secretariatului General al Guvernului a Departamentului pentru Relația cu Moldova, cu Parlamentul și pentru Relații Interetnice. O reducere de personal cu 18%
-Posibilitatea de a vota la orice secție de votare indiferent de domiciliul celui care votează. Toate acuzațiile legate de turismul electoral sunt niște bazaconii, suspiciunile nu  au niciun temei real. Prevederea este una veche din vremea în care nu exista un sistem de verificare electronică.
-A fost o ședință lungă pentru că sunt multe probleme.
-Ministrul Sănătății a participat la ședința Academiei Franceze de Chirurgie unde a fost invitat ca membru deplin. Este o onoare pentru noi să facă parte din această instituție.
-Există un sistem electronic  de prevenire a votulu multiplu care s-a dovedit eficient. Dacă putem crește participarea la vot prin eliminarea unor îngrădiri arbitrare, stimulăm participarea românilor la vot.
-Un proiect de lege pentru exonerarea clienților sistemului Banca pentru Locuințe, depus la Parlament și a fost prezentată soluția unei OUG care nu a mai intrat pe ordinea de zi pentru că nu avea toate avizele necesare.

__________________________________________________________

Guvernul intenționează să modifice prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare, astfel încât românii să poată vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate, indiferent de unde au domiciliul, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

De asemenea, va fi introdusă prevederea de la prezidențiale care va permite ca votul din diaspora să se desfășoare vreme de trei zile. Tot prin acest OUG va fi dublat numărul parlamentarilor care vor reprezenta diaspora, de la 6, câți sunt în prezent, la 12. Vor fi 8 deputați și 4 senatori.

Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilorcare în prezent este de trei luni:

 • Art. 6 (2): Aducerea la cunoștință publică a datei alegerilor se face cu cel puțin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat și oficial marți modificările referitoare la alegerile anticipate.

”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.

Ordonanța de urgență de modificare a legii alegerilor parlamentare se află pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern de astăzi.

Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutine:

 • Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
 • Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
 • Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare

Surse guvernamentale au explicat pentru G4Media.ro că votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.

În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.

Potrivit legii în vigoare, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale:

84 (1): Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.

Foto: Premierul Orban și miniștri ai cabinetului său (Inquam Photos/ Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

38 comentarii

 1. S-a trezit si G4!
  „Pe G4 n-am citit aceasta stire, pe care am vazut-o pe Mediafax, precum ca Guvernul Orban a adat azi 24 (DOUAZECISIPATRU) de ougele!!!!!
  A innebunit si asta?!!!”

  • Dar macar a plusat la 25!!!!!!!

  • @Marcel
   Liviu Orban PNL prim ministru
   Dacă Guvernul PSD dădea 24 de OUG într-o singura zi, în Parlamentul European deja se pregătea o rezoluţie împotriva României, Timmermans era deja aterizat la Bucureşti, în drum spre Palatul Victoria, de mână cu ambasadorii SUA, Marea Britanie şi Suedia, iar în faţa Guvernului găştile #rezist puneau de-o baricadă

  • Dupa mine, inafara de caz de razboi sau similar si a vacantei parlamentare (tot pentru situatii justificate), OUG-urile ar trebui interzise.

   Dealtfel cam asa e si spiritul Constitutiei … dar cine sa se mai uite la asa amanunte … dam cu karaoke inainte, si unii si altii … 🙁

  • Iarasi cretinul asta de radulescu,esti un postac nenorocit ciumat.

  • NOAPTEA CA HOTII PNL
   04.02.2020

   24 de ordonanțe de urgență într-o ședință de guvern??? Să privatizezi sistemul de sanatate peste noapte, fără studii de impact, fără dezbateri parlamentare și fără ca românul să fie măcat prevenit, dacă nu consultat?

   Să nu deranjeze pe nimeni că ne-am trezit în democrație și ne culcăm liniștiți într-o situație de 24 de ori mai gravă decât ordonanța care ne-a învățat să strigăm in piață „noaptea ca hoții”?

   Cum să-i dai țării tale la gioale doar pentru că mâine e posibil să pleci? Unde sunt câinii de pază ai democrației și deontologii?
   Noapte bună, România!
   Somnul tău chiar naște monștri

  • @EMINESCU
   Da, la mârşăviile PSD, găştile #rezist am ridicat multe baricare (nu doar una) iar în cazul de faţă aplaudăm. Ceea ce se face acum, aplaudăm chiar şi susţinătorii USR.

  • Adi, ipochimenule, te inseli grav!

  • @leadership @ Eminescu Dragi tovarasi,lasati victimizarea de p$dei pe siteuri non afiliate voua si urlati pe Sputnik sau la ambasada Moskvei ca i vecina cu voi.Într o tara normala daca fondatorul PNL era unu alde Ion Ilici Iliescu cu terorism „revolutionar” si mineri eliberatori,acel partid era nerelevant ptr o tara crestina cu aspiratii europene.

 2. Dacă Guvernul PSD dădea 24 de OUG într-o singura zi, în Parlamentul European deja se pregătea o rezoluţie împotriva României, Timmermans era deja aterizat la Bucureşti, în drum spre Palatul Victoria, de mână cu ambasadorii SUA, Marea Britanie şi Suedia, iar în faţa Guvernului găştile #rezist puneau de-o baricadă!

 3. Nu exista URGENTA pentru 24-25 de OUGele intr-o zi!
  Ia mai du-te dracului si tu mai guvernule Orban!

  • Asa, de curiozitate, cu cine votati la alegeri? Eu stau in dubiu: pnl sau usr+

  • USR, categoric!

  • In momentul de fata, cred ca voi vota cu USR+ si vorbesc cat se poate de serios. Nu reusesc sa vad o alta alternativa, desi i-am criticat cu fiecare ocazie cand au derapat, consider ca PNL-ul si PSD-ul ne-au aratar o fata urata a guvernarii lor. Desi se gasesc multi tampiti si in USR, consider ca sunt si oameni de calitate in acel partid, oameni care ii pot disciplina pe rebelii din partid.

 4. Orban știe ca mâine trece moțiunea și da la greu ordonanțe în ultima zi. Mă întreb câte vor fi date pentru binele tarii și câte pentru folosul personal al PNL și susținătorilor lor din umbra.
  #noapteacahotii

  • Da, mi-am dat seama ca de aceea a recurs la strategia asta, dar tot nu-i rational!

 5. Bună seara! !!Noaptea ca hoții. …revine!!!Dar intr-o alta forma: 2 ordonante/ora adică 24 ordonante inainte de motiune!!!Un record!!!Psd-ul nu a avut asemenea capacitate intelectuala,a dat 24 de ordonanțe în 3 ani!!!Ca sa nu mai discutam de celălalt record:3 asumării în 3 luni iar psd-ul nici una în 16 ani!!!Oare care sunt mai comuniști? ??Felicitări pnl,record după record! !!!

 6. Orban a procedat foarte bine ! Buna miscare.O sa avem alegeri in 2 tururi si anticipate.
  M.ue ciuma rosie.

 7. Sa vezi ce balamuc va fi de alegeri .Cel care e din Sibiu si se afla in Giurgiu o sa voteze parlamentarii de Giurgiu si tot asa :)) Plus ca se vor incuraja fraudele electorale :))))

  • TURISM ELECTORAL.
   ASTA SE DORESTE DE GUVERNUL PNL

  • Stirea asta e incoerenta! Nu se intelege nimic din ea, desi banuiesc ca ce vor sa spuna bravii jurnalisti este ca se introduce peste noapte votul in afara circumscriptiei? Chestia asta e o absurditate totala!

  • Nu mai exista turism electoral asa cum incearca PSD acum sa induca in eroare.
   Prin scanarea CI de catre tableta se elimina votul multiplu.
   Si ce daca unul din Sibiu voteaza in Giurgiu? In parlament toti urmeaza linia partidului si nu se zbat asa tare pentru judetul in care au candidat.

 8. Stau si ma intreb unde este ITM-ul, unde este condica de prezenta, cum se respecta repaosul zilnic si saptamanal, chestii d-astea legate de protectia angajatului, ore suplimentare blabla… Sunt prevazute in vreo lege/regulament sau conteaza ca doar unii sa le respecte. Intreb si eu pentru un prieten…

 9. Orban – AJUNGE !

  Guvernul PNL știe că pleacă mâine acasă! De asta dă ultimele tunuri în toiul nopții! Ordonanță după ordonanță!

  Acum înțelegeți de ce împrumută Cîțu miliarde de lei în fiecare zi?! Ca să-și plătească CLIENȚII POLITICI!

  • Sunt absolut convins ca la originea acestei strategii incepute azi se afla Rares Bogdan.

 10. Ca de obicei pana acum in istoria PNL aripa portocalie, tot ce ganditi marsav in legi cu dedicatie pentru PNL se va intoarce exact impotriva voastra inzecit si apoi veti urla pe la televizor ca aveti 16-20% la alegeri pe sistemul vostru de vot gandit pe genunchi conjunctural :))) m..e ba, gunoaielor peneliste!

 11. Toţi postacii PSD sar cu gura pe PNL, dar când era Dragnea săreau cu gura să-i facă ceva pentru o slujbă la stat.

 12. Ce magarie au legiferat: bani de la stat pentru serviciile de sanatate la privat. PNL=PSD=USL.

  • Foarte corect pentru mine ca pacient!
   Nu vad de ce sa suportam marlania si isteriile personalului insurubat bine pe functii la stat. Asta in conditiile in care au niste salatrii de lesini si mai pretind si spagi.

  • Exista si pana acum. Eu merg la medicul de familie intr-o retea privata (fara sa platesc), primesc trimiteri decoantate de casa de sanatate pe care le utilizez tot in retea privata de sanatate fara sa dau un leu in plus. Asta se intampla deja si e foarte bine.
   Ce au adaugat e sa includa si mai multe proceduri medicale, FARA COPLATA.

  • D-le Cetatean
   Hai sa vorbim pe cazuri concrete ca sa vedem ce inseamna asa zisa privatizare a sis.de sanatate.
   Am vecini o familie de avocati,in varsta dar mai muncesc inca.
   Pentru o interventie chirurgicala pe creier au fost refuzati de toate spitalele mari din Romania.
   La Viena erau programati peste 3 luni si costa undeva la 20-25 000 euro.
   Operatia a fost efectuata la o clinica privata in Bucuresti acum zece zile si totul este OK. A costat 38 000 lei.
   Oamenii acestia de ce mai platesc asigurari de sanatate?
   Hai sa incercam si asa, sa vedem poate reusim sa spargem buboiul asta din sis. de sanatate.
   O zi de spitalizare in sis.public a ajuns sa coste de trei ori mai mult decat la privat.
   Am fost acum 3-4 ani la un spital de urgenta in Bucuresti cu cineva.
   Sase ore cat am stat pe scaun acolo cred ca de 200-300 ori a trecut pe langa mine o tipa, bineinteles tocuri,tronc tronc si invartind un inel cu chei pe deget.
   Cam asta platim din banii nostrii acum.
   Hai sa mergem pe mana acestui ministru si vedem noi in 2-3 ani daca este mai bine sau nu

 13. Optiunea ficarui asigurat,de a se interna,facultativ,pe principiul contributiviitatii.Parca se trambita puternic pe acest ultim principiu.La sanatate,nu mai este valabil,morbizilor de serviciu?