G4Media.ro

Brexit: ultimii pași de urmat înainte și după marea plecare

Brexit: ultimii pași de urmat înainte și după marea plecare

Iată datele cheie pentru pașii finali care urmează în procesul lung și sinuos al ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

De această dată, Brexitul este pe cale să fie realizat o dată pentru totdeauna. După aprobarea textului de divorț încheiat cu Bruxelles-ul, joi, deputații britanici pregătesc ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană la sfârșitul acestei luni.

Săptămâna aceasta: Lorzii

Deputații și-au încheiat revizuirea condițiilor de divorț negociat de premierul britanic Boris Johnson, la jumătatea lunii octombrie. Brexitul depinde cum de cei care nu sunt aleși prin vot, Lorzii camerei superioare a Parlamentului, unde, spre deosebire de Camera Comunelor, șeful guvernului nu are majoritate.

Totuşi, amploarea victoriei sale de luna trecută și aprobarea deputaților face puțin probabile modificări majore ale textului. Lorzii vor începe dezbaterile luni, 13 ianuarie, iar textul va deveni lege până în 22-23 ianuarie.

29 ianuarie: Parlamentul European

Pentru a intra în vigoare, Brexitul trebuie să fie ratificat şi de către deputații europeni. Aceştia așteptau să vadă ce va decide Londra, după trei ani și jumătate de întârzieri, dar ar trebui să aprobe acordul cu două zile înainte de data fatidică.

31 ianuarie: Brexit

Regatul Unit trebuie să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, o dată deja amânată de trei ori de la referendumul din 2016. Dacă Boris Johnson obține o majoritate absolută, el va încerca până atunci să facă în aşa fel încât acordul de divorț pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană să fie adoptat de către Parlament, pentru a asigura o ieșire lină a ţării sale din UE.

1 iulie: termenul limită pentru prelungirea perioadei de tranziție

Dar discuțiile nu vor fi finalizate până atunci. După plecarea din UE, țara va intra într-o fază de tranziție în care relațiile sale vor rămâne neschimbate cu Cei 27 până pe 31 decembrie 2020. Această perioadă ar trebui să le permită celor două părți să stabilească o nouă relație din punct de vedere comercial și de securitate. De asemenea, Marea Britanie poate dori să prelungească această perioadă cu unul sau doi ani, dar ea trebuie să informeze UE despre cererea sa înainte de 1 iulie.

31 decembrie: sfârșitul perioadei de tranziție

Acesta este sfârșitul legăturilor dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, după 47 de ani de viață comună agitată. Fără un nou acord sau o prelungire a perioadei de tranziție, comerțul și transporturile, printre altele, riscă perturbări majore.

Articol de Anna Frants (Le Figaro) / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Implicatiile iesirii M.B. din UE sunt atit de mari incit nu pot fi rezolvate unilateral de Marea Britanie indiferent cit de mult ar dori . Deja secretarul apararii Ben Wallace spune:Marea Britanie trebuie să fie pregătită pentru a lupta în viitoare războaie fără a avea SUA ca principal aliat. Problemele de ordin militar ,cele economice , cele de libera circulatie a marfurilor a capitulului si a cetatenilor trebuiesc reglementate conform normelor peste care UE a zis clar ca nu poate trece . Problemele de ordin juridic ridica atitea necunoscute referitoare la modalitatea de iesire din UE incit trebuiesc ani buni de negocieri .Problema Scotiei unde se afla capacitati militare importante si a porturilor din Scotia si Republica Irlanda ,precum si problema Gibraltarului reprezinta pietre de hotar peste care nu se poate trece . O Scotie viitoare libera si independenta nu poate fi acceptata de M.B. la fel ca si o Irlanda de Nord . Legaturile nevazute intre M.B. si UE nu pot fi rupte peste noapte . Chiar daca acum din motive politice inca se mizeza pe acest Brexit eliberator ,adevarul dur nu poate fi inlaturat .Totul va dura ani buni si singurul cistig vizibil este neplata catre Bruxelles a unor sume de bani (ele vor fi platite insa sub alta forma putin vizibila pentru publicul larg ). O mare necunoscuta o reprezinta insa desemnarea in 2020 a noului presedinte american ,deja magnatul Bloomberg: zice in clar : Imi folosesc intreaga avere pentru a inlatura actualul presedinte de la conducerea tarii . Functie de cine va fi viitorul presedinte american M.B. isi va pozitiona relatiile externe in mare parte . Jocul este in desfasurare .

  2. …mari probleme nu va avea Marea Britanie,doar ca vor fi taxati usor la schimbul de marfuri sau tranzitarea spatiului european,in rest toate bune.
    …mare lucru.

    • la inceput vor fii taxati un pic sau deloc ca sa nu fie perturbari
      dar dupa cativa ani UE ii va taxa in asa fel incat UE sa fie pe plus tot timpul
      si incet incet dupa mai multi ani UE se va distanta de MB ca nivel de trai si atunci MB va dori sa revina
      iar MB nu are ce negocia cu UE cand UE are 350 de mil de potentiali clienti pt produsele din MB iar acestia au doar 65 de mil de potentiali clienti pt produsele din UE

    • Depinde ce intelegi prin „mari probleme”. Deja firmele de turism si aviatie dau faliment pe capete la ei. Pana acum:

      Monarch Airlines – 2300 angajati
      Thomas Cook – 21000 angajati

      Si in weekend-ul asta Flyby, cu 2300 angajati, tocmai a cerut ajutor de urgenta de la guvern ca sa nu dea faliment.

      Cresterea economica e tot mai mica de la an la an, in ritmul asta nu m-as mira sa intre in recesiune in curand.