G4Media.ro

BREAKING Ministrul Claudiu Năsui a depus plângere penală la DNA pentru suspiciuni…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

BREAKING Ministrul Claudiu Năsui a depus plângere penală la DNA pentru suspiciuni de fraudă la granturile de 550 milioane de euro alocate firmelor pentru investiții

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a confirmat pentru G4Media.ro că a depus o plângere penală la DNA legată de suspiciuni de corupție în legătură cu acordarea granturilor nerambursabile de 550 de milioane de euro. Aceste granturi fac parte din Măsura 3 a unei scheme de sprijin lansate de guvernul Ludovic Orban pentru a sprijini firmele care au nevoie de investiții pe durata pandemiei.

”Am depus o plângere penală in rem la DNA care vizează activitățile suspecte, de comun acord cu premierul Florin Cîțu”, a afirmat Claudiu Năsui într-un comunicat ulterior.

  • Prin această măsură, Ministerul Economiei acordă granturi pentru investiții în valoare cuprinsă între 50.000 și 200.000 euro fiecare. Bugetul total este de 550 milioane de euro. Din totalul de 550 milioane euro, 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanțarea asigurată de beneficiarul final. Beneficiarii sunt microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM).

Libertatea a scris în premieră ieri despre plângerea penală depusă de ministrul Năsui, citând surse politice. Suspiciunile de fraudă se referă la faptul că antreprenorii care au depus proiectele pentru finanțare în ultimele două zile dinaintea termenului – limită ar fi avut informații despre procentul de cofinanțare, pe baza căruia se făcea departajarea între proiecte. Libertatea a scris cum, în regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.

Claudiu Năsui anunțase în 11 februarie, într-o postare pe Facebook, că există persoane care ar fi divulgat informații-cheie din procesul de acordare a împrumuturilor nerambursabile.

Mai mult, el a confirmat investigațiile de presă care au arătat că mare parte din fondurile acordate pentru investiții în criză au finanțat de fapt achiziții imobiliare.

„100% Transparenţă. Am supărat mulţi oameni din sistem în momentul în care am spus adevărul. Am spus adevărul despre mersul la târguri pe banii statului şi despre faptul că măsura 3 nu îşi atinge scopul. Nu îşi atinge scopul pentru că ajunge să finanţeze în proporţie de peste 50% imobiliare. Şi nu doar atât, dar suspiciunile de fraudă de care am vorbit sunt bazate pe fapte reale. Am avut discuţia aceasta şi cu premierul şi i-am propus un curs de acţiune. Ştiu că adevărul doare, dar singura noastră şansă dacă vrem să salvăm România este măcar să spunem adevărul şi să fim foarte transparenţi cu ce găsim în ministere. Nu să menţinem butaforii”, a spus Claudiu Năsui.

”Vă promit că toţi cei care au divulgat date cheie (în speţă procentul de cofinanţare de la limita eligibilităţii) au comis fapte penale şi vor suporta consecinţele”, a mai spus Năsui la acel moment.

Context. Măsura 3 (granturi neranbursabile de la stat pentru investiții realizate de firme) a fost lansată de guvernul Orban în urma aprobării schemei de ajutor de stat instituită prin OUG 130 din iulie 2020. Granturile pentru companii vin din fondurile europene, mai precis din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19.

În perioada de înscriere au aplicat 27.736 firme. Admiterea la finanțare s-a făcut în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut la evaluarea planurilor de investiții on-line. La punctaje egale, departajarea se face în funcție de procentul cofinanțării, valoarea cifrei de afaceri și ordinea înscrierii aplicației.

Autoritățile din România nu au reușit să gestioneze în timpul convenit cu Comisia Europeană ajutorul de stat de aproape un miliard de euro destinat firmelor care au avut de suferit de pe urma epidemiei de coronavirus.

Timp de mai multe luni, pe parcursul cărora s-au înregistrat mai multe episoade de o birocrație dusă la extrem și maximă incoerență în comunicare, autoritățile s-au pierdut în modificări succesive, uneori chiar contradictorii, ale documentelor, spre disperarea beneficiarilor și a consultanților.

După o serie lungă de hotărâri de guvern, legi și ordonanțe deja adoptate, Ministerul Economiei a stabilit ca IMM-urile să poată depune cereri de finanțare în perioada 3 decembrie 2020 – 29 ianuarie 2021.

Prin hățișul de documente emise până acum, unele în conflict cu altele, ministerul a publicat oficial forma finală a procedurii de implementare, a schemei de finanțare, formularul planului de investiții și alte documente necesare beneficiarilor.

(Foto: Inquam Photos/ George Călin)

Sursa foto: facebook Water Park Craiova

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și G4 Media în cadrul proiectului “Cohesion Policy Booster in Romania: Closer to citizens”, un proiect Freedom House Romania, cofinanțat de Comisia Europeană/ DG Regio.
Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

  1. Acum intelegem mai bine de ce pregateste pesedeaua motiune simpla pentru Nasui.
    Perfect!

    • Oana, PNL-ul este la Guvernare de peste 1 an, acele granturi au fost acordate conform planului elaborat de Guvernarea PNl și de Ministrul Economiei, Virgil Popescu, și tu ne vorbești de PeeeSeeeDeee. Hai sictir că sunteți imbecili. Ești un rebut uman.

    • @Eugene, mă baiatule, te cam lasă nervii. Vine foametea și trebuie să-ți vinzi Porche-ul luat din șpagă?

    • pnl este doar o adunătură de pdl-iști , băsiști împuțiți ,
      psd și pnl pe fundul oceanului

    • Deci nu e ca la loz in plic? Ca la True Random Number Service?
      e cu calcule?
      In Romania credeam ca se aplica „gandire/analiza multa … pr ostie sigura”
      Mai bine faci oamenii fericiti la intamplare, procentul de fericiti va fi mai mare,

    • Eugen ești putin inapoiat băiatule! Romania este atât de tare căpusita de PSD isti ca nici în 100 de ani nu dispar chiar dacă PSD isti sunt în opoziție

    • Sergiule, medicamente!!!!! Ai nevoie urgentă de ele, alaturi de un control psihologic.
      Cel mai trist lucru, nu îl reprezintă faptul că trebuie să debitați niste inepții că să primiți niste bănuți pentru a supraviețui, ci faptul că sunteți atât de cretini încât ajungeți să credeți lăturile pe care sunteți obligați să le vărsați pe acest site. Ajungeți să nu mai faceți deosebirea dintre realitate și ficțiune. RIP!!!

    • 550 milioane de euro? Numai?
      Se sesizeaza UE, PE, CE, NYT, Politico, OSF, Amnesty International, Reuters, Politico, The Guardian, CNN, Le Monde & Co., sau tot Viktor e cel corupt?

  2. Hoplea ! Bai, astia (de la USR) nu glumesc !

    PS. La treaba DNA !

  3. Uneori nu ai nevoie de corpul de control !

    PS. Este cazul de fata !

  4. cumva se bate cap in cap transparentizarea si divulgatul informatiilor?! in rest spor la treaba ca e multa

    • Nu se bate. Transparentizare inseamna sa oferi informatii clare legate de organizarea unei licitatii, iar divulgarea informatiei insemana sa le zici unor participanti informatii despre ofertele deja depuse ale altora.

    • @blue „procentul de cofinanţare de la limita eligibilităţii” asta pare o informatie care trebuie sa fie transparenta .. o informatie din cadrul programului, nu pare sa aiba legatura cu ofertele altora .. mna nici nu ma pricep prea bine .. dar am incredere si in USR+ si in DNA 🙂

    • Fraierii au plecat dupa fenta lui Nasui :)) Cum inchizi un program pentru care nu aveai buget si sa iesi si imaculat din asta? :)))) Faci o plangere penala si pana se lamureste programul e pe hold si kaputt :))) Bine va fac smecherii astia, usereilor, va calca in picioare si voi aplaudati :))) MASOCHISTILOR!

    • Este buget, banii sunt de la UE si deja acordati.

    • Ca sa scapi de program cand n-ai buget e simplu: zici ca nu mai merge platforma IT, e atacata, hackuita. Vezi programul Rabla si fostul ministru al mediului.

    • S-au divulgat cui nu trebuia. Probabil la cativa pesedisti !

  5. Nu prea am inteles dar cred ca e de bine. Pe ei si pe mama lor.👍

    • Oamenii ‘sistemului’ au divulgat informatii secrete despre cum se acordau punctele pentru acordarea granturilor. Este ca si cum la un examen ai primi baremul de corectare inainte, practic stii ce trebuie sa scrii ca sa il treci.

  6. E de competența DNA, foarte bine a făcut ministrul

  7. Dar cu cei care au beneficiat de informatii cum ramane ?

    • Pai nu stiu ce vina au ei. Combinatia a fost intre cei care acordau creditele si firmele care ofereau consultatie. Nu stiu daca ai avut de aface cu astfel de firme dar ele iti spun si cu ce bani trebuie sa vii tu. Sunt multe firme care chiar te refuza daca nu poti aduce aportul financiar indicat.

  8. Sa faca bine sa analizeze foarte bine dosarele depuse, si sa inteleaga nevoia fiecareia in parte.OBIECTIV !!! Inteleg ca peste 50% sunt investitii in imobiliare. Poate unii pentru dezvoltare chiar au nevoie de un spatiu de lucru mai mare nu de „DUBLAREA” aparaturii din dotare. Acesta este si cazul nostru.

    • Sunt de acord cu tine, numai ca peste 50% se duceau catre cumpararea de apartamente si nu orice spatiu. Nu cred ca poti indica un apartament ca si investitie in firma indiferent de codul caen al firmei. Poate o firma de imoiliare in cel mai bun caz. Crezi tu ca peste 50% erau firme de imobiliare?

    • Asa este. Degeaba iei aparatura si utilaje daca nu ai spatiu in care sa le bagi. Si automat trebuie sa si construiesti ceva. In Romania spatiile industriale destinate inchirierii lipsesc .
      Repet: spatii industriale, nu depozite. Ceva cu putere instalată cu acces etc.
      Una peste alta s a scos bine dl Ministru. N avea bani de pompat in economie.

    • Inseamna ca la voi firma merge foarte bine dacă are nevoie de spațiu mai mare pentru a se dezvolta ! Dar programul era pentru cei cu probleme!

    • Obiectiv vorbind, e foarte puțin probabil să fie așa pentru că investițiile imobiliare nu sunt cheltuieli eligibile decât în niște condiții restrictive. Iar dacă e așa, atunci cei care au cerut bani doar să cumpere apartamente nu vor primi finanțare. E atât de simplu. Dar asta e numai o modalitate de a părea interesant a ministrului.

  9. E bine. Că prea luam prea multe fonduri UE.

    • fonduri de la UE a luat si draknea, in detrimentul unora care chiar doresc sa faca ceva cu fondurile, dar nu au curaj din cauza birocratiei si politicului care isi baga coada
      dar da .. nu prea luam multe fonduri .. si unii s-au obisnuit cu informatii pe surse, cu surse unde trebuie

  10. Felicitari!!!! Pe cei de la Cluj cine i-a anuntat, nu cumva prietenii lor din fostul guvern?

    • Cel mai probabil. Nasui e prieten cu Voiculescu care stim ca e in contre cu Boc. Sarcul de el va trebui sa cheltuiasca si mai multe fonduri din banii Clujenilor pentru campania de PR pe care o duce la nivel national.

  11. Bravo! Reformă, transparență, corectitudine și curaj!

  12. Nasui incepe sa-mi fie tot mai simpatic. Zilele astea am avut prilejul sa-l vedem si pe Barna si pe Vlad Voiculescu luptand cu PSDul (ma refer la discursurile de ieri din parlament – Barna cu Hasdeu, VV in contextul motiunii) si trebuie sa zic ca nu ma asteptam sa fie atat de „tari”. I-au tras cate un sut in fund. Keep it up! 👌

  13. Corpul de control nu poate face anchete penale, nu poate trimite lumea in judecata.
    A facut ce trebuie.
    Nu compara procesomanii adevarati ca Firea cu Nasui.

  14. Habar nu ai ce vorbești

  15. sa spercam ca se vor lua masuri care sa fie nu doar transparente, ci si CLARE , fara interpretare

  16. Nasui a prins ceva, daca s-a adresat direct DNA.
    Ma gandesc la o retea de interese, deocamdata, de care s-a impiedicat ministrul.
    I-a documentat un pic inainte si a trimis informatiile direct la Parchet. Acum, reteaua va trebui sa se adapteze la situatie, daca ministrul a dat cartile pe fata.

  17. Ma indoiesc ca va iesi ceva, o fumigena marca Nasui!
    Credeti ca vom vedea caz PENAL cu puscarie?!
    Nici gand….

    • Esti penibila
      Esti cotra orice , o femeie senila imposibila

    • @Fake,
      Ce surpriză! Pe unde ai bântuit, frățioare, că mi-a fost un dor de tine?!
      Doamnă @lili, e clona mea iubită. Nu-l luați in seamă, că e băiat bun, dar câteodată o cam ia pe arătură…

    • PS. Dragă Redacție,
      Văd că lui @Fake i-ați dat aprobare, dar comentariul meu legat de bucuria pe care o simte nea Alifie n-a fost chip să treacă !? Și am insistat de vreo 3-4 ori…

  18. Domnul ministru a facut ce trebuia sa faca!

    Statul trebuie sa fie impartial in raport cu actorii economici!

    asta apropo de golaneala presedintelui care trebuia sa fie impartial in raport cu actorii politici!

    adica vreau sa spun ca ii banui pe unii forumisti de dubla masura si inconsecventa!

    asa ca spun, mai usurel…caci in alte cazuri nu doar ca ati tacut, ati si aplaudat!

  19. Vorbe goale ale lui nasui ca sa-si ascumda incompetenta si/sau smecheria. Maine-poimaine vedem ca banutii au ajuns de fapt la sora lui barna!

  20. din postarile lui pre-guvernamentale ne dam seama cam cat temei e si in plangerea retardului

  21. La Electric-Up nu e aceeasi situatie ?

  22. Burduja e artizanul schemei, dar e „acoperit” de miliardele lu’ tacsu de la Bancorex. Felicitari lui Nasui pentru cojones, totusi.

  23. Dar cu contul pe care si l-a făcut dom’ ministru taman pe platforma aia cum a rămas? Băiatul familiei Nasui Motorola nu se dezminte ” hoțul strigă hoții „

    • Motivul vizibil: cercetare anti-corupție și eficientizarea procesului de aprobare cereri. Și-a suflecat mânecile digitale și a intrat pe cercetări operaționale.

      Cei care au experiență intenationala pe design organizațional, știu că atunci când se construiește Matricea de Control și Autorizare acces la informații într-o instituție, persoana cu cea mai înalta funcție ierarhică în acea instituție are acces la toate activitățile și informațiile, dacă dorește.

      Din moment ce Năsui nu a folosit informațiile pentru a genera beneficii financiare ilegale altor persoane sau firme, comportamentul lui nu este ilegal din punct de vedere al legislației și nici nu constituie abatere disciplinară din punct de vedere al procedurilor, standardelor și Codului de Conduită care ar trebui să existe în minister.

      Deci, chiar dacă corupții și mafia hoață de-abia așteaptă un pretext să i-o tr*gă ministrului Năsui, bunele practici internaționale sunt de partea lui.

  24. Hotul striga: hotii!!!

  25. 50% din PSD-isti au trecut la PNL. Care e diferenta??? PSD=PNL

  26. E prima sesizare de acest fel, cand un ministru reclama o frauda in propriul minister si anume o frauda dubla : cunoasterea prealabila depunerii cererii a nivelului minim de cofinantare si participarea unor firme care nu aveau chemare in actiunea asta, ambele situatii regasindu-se in ultimile 2 zile inante de termenul limita pentru depunerea dosarului.
    Foarte bine, e un inceput.