G4Media.ro

BREAKING Premierul Suediei, țară care deține președinția UE, a declarat că țara…

sursa foto: Facebook/Ulf Kristersson

BREAKING Premierul Suediei, țară care deține președinția UE, a declarat că țara sa dorește să pună pe agendă chestiunea extinderii Schengen/ ”Suedia înțelege că România și Bulgaria doresc să intre în Schengen”

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, susține că premierul suedez, Ulf Kristtersson, a declarat, marți, în plenul Parlamentului European, că țara sa, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, dorește să pună pe agendă chestiunea extinderii Schengen.

”Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Stiu că asta așteaptă România și Bulgaria. Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg”, a scris Tomac pe Facebook.

Și europarlamentarul Vlad Botoș a salutat, într-o declarație pentru G4Media.ro, faptul că premierul Suediei a declarat în plenul Parlamentului European de la Strasbourg că Suedia susține aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen și este dispusă să pună acest subiect pe agenda Consiliului Uniunii Europene în următoarele luni, atât timp cât deține președinția rotativă.

”E un semnal politic măcar că încă există voință la nivel european”, a precizat Botoș

Declarația premierului suedez, Ulf Kristtersson în plenul Parlamentului European:

  • „Apreciez așteptările voastre mari și înțeleg dezamăgirile unora când vine vorba de aderarea la spațiul Schengen. Suedia înțelege că România și Bulgaria doresc să intre în Schengen și dorim să punem acest subiect pe ordinea de zi în Consiliu



Context

Reprezentantul permanent al Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a cărui țară a preluat președinția rotativă a Uniunii de la 1 ianuarie, a declarat săptămâna trecută, că nu va iniția un vot privind admiterea Bulgariei și României la Schengen în Consiliul UE până la încheierea unui acord cu ţările care s-au opus aderării celor două state. El a precizat că Suedia nu a fost niciodată împotriva admiterii celor două țări în zona de liberă circulație, transmite Trud, citată de Rador.

Ambasadorul Danielsson a spus că Președinția suedeză va organiza consultări intensive cu privire la modul în care urmează să procedeze în viitor. „Aceasta, desigur, include cele două țări afectate, precum și țările care au arătat că au o problemă legat de acest proces. De asemenea, observăm că unele dintre motivele pentru care nu există o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus el, citat de BNR.

„Noi am început deja consultările bilaterale cu părțile afectate. Când aceste discuții vor oferi ocazia de a readuce problema pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne, nu pot spune acum. În opinia noastră, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Dar nu vedem nici un rost să o punem pe ordinea de zi până când nu este clar că există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu. Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a subliniat Danielsson.

În decembrie anul trecut, Austria și Olanda au blocat admiterea Bulgariei și României la Schengen. Ambele țări se opun aderării Bulgariei, iar pentru România doar Austria se opune. Pentru a se ajunge la un acord în această privință este necesară unanimitate din partea țărilor membre. Potrivit președintelui bulgar Rumen Radev, anul acesta se poate aștepta o soluție la această problemă cel târziu până în luna octombrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Doar să nu se afle de Operațiunea:”Vameșul”…
    Să nu le spuneți, vă rog…!

    • Uită-te la documentarul Why Belgium is now the cocaine capital of Europe al The Economist și ai să îți dai seama ca ce s-a întâmplat în cazul de azi cu vămile, Moldovenii lăsați să intre pe ochi frumoși și portofel gros, e fix pix.
      Am citit și comentariile de pe publicațiile din presa Austriacă, Germană, la momentul respectiv, și o bună parte din cetățeni știu foarte bine care-i situația cu cetățenia oferită moldovenilor de România și faptul că practic și moldovenii devin, pentru o taxă modică, cetățeni E.U. .

    • România, ca principală putere din sud-estul european, poate ajuta pe Erdogan să nu se opună la infinit extinderii NATO.

    • Romania nu-si ajuta cetatenii proprii, cum poate ea sa ajute Suedia? Dar a fi frumos, da. Suedia merita sa intre in NATO.

  2. Si eu doresc o masina noua

  3. Minunat. Bo.icotez in continuare Austria.

  4. Util este ca Olanda sa dorească punerea pe ordinea de zi a chestiunii.

    Căci, dacă Olanda nu o dorește, Suedia nu o va face, indiferent cât de mult declara acum ca ar dori.

  5. Atat timp cat avem un sistem judiciar profund viciat si corupt, nu e Schengen de Romania. Problemele penale se vor agrava (de exemplu traficul de persoane) si vom deveni o si mai mare oaie neagra a Europei. Romania sa isi faca temele, cetatenii sa alege niste oameni care pot reprezenta tara. Din pacate, actuala conducere este plina de oameni inculti si coripti, atenti numai la buzunarele lor. Sansa noastra, a cetatenilor, este la alegerile din 2024. Informati-va si veti gasi oameni care pot reprezenta tara!