G4Media.ro

Bogdan Licu vrea să fie numărul 2 în Parchetul general. Cariera lui…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Bogdan Licu vrea să fie numărul 2 în Parchetul general. Cariera lui Licu: eșecuri în serie în cazul Sorina, două acuzații de plagiat, afaceri imobiliare inexplicabile și note proaste la Bac

Bogdan Licu susține astăzi interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe, adică numărul doi în Parchetul General, condus de Gabriela Scutea.

Propunerea lui Licu pentru funcție a fost făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Avizul CSM este consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele Klaus Iohannis.

Cine este Bogdan Licu (50 de ani). Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și fost membru al CSM, Licu a ocupat din mai 2016 funcția pentru care concurează și acum, iar în 2019 a fost procuror general interimar al României, pe fondul retragerii lui Augustin Lazăr.

Două acuzații de plagiat. Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

De atunci, Licu a făcut mai multe încercări în instanță de a bloca un verdict final în dosarul privind plagiatul, iar cazul a rămas nerezolvat până în prezent.

În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)  că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.

De altfel, Licu a folosit acuzațiile de plagiat pentru a justifica faptul că nu s-a înscris în cursa pentru funcția de procuror general, ci în cea de prim-adjunct. Bogdan Licu  a  declarat că nu și-a depus candidatura pentru procuror general al României pentru ”a nu afecta nici măcar conjunctural” imaginea instituției pe care o conduce.

Note mici la licență și la Bacalaureat. Licu a făcut Facultatea de Drept la universitatea privată Spiru Haret, cunoscută drept fabrică de diplome, iar licența a luat-o la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Potrivit România Liberă, Licu a obținut nota 5 la examenul de licență la Drept penal, la Drept civil a obținut nota 6.

Potrivit pressone.ro şi ziare.com, Bogdan Licu a avut nota 5 la limba română, la examenul de bacalaureat.

Cazul Sorina. Bogdan Licu a înregistrat înfrângeri pe linie în cazul Sorinei, fata adoptată de o familie de români din SUA. Sub presiunea publică exercitată de presa ostilă justiției, Licu – pe atunci procuror general interimar – a încercat să blocheze atât plecarea din țară a Sorinei, cât și adoptația efectivă.

Justiția a respins însă definitiv ambele tentative ale lui Licu, iar imaginea acestuia a fost afectată serios de verdictele judecătorilor.

Afaceri imobiliare ciudate. Procurorul Bogdan Licu a încasat 250.000 de euro pentru două apartamente, însă tranzacția nu a fost finalizată, scrie Europa Liberă, menționând datele din declarația de avere a lui Licu. Procurorul susține luni interviul pentru obținerea avizului secției de procurori a CSM pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general.

În 2017, Licu menţionează că a primit 100.000 de euro de la un anume Bulcak Abdulkaîr în baza unui antecontract de vânzare- cumpărare pentru două apartamente din Bucureşti, termenul de încheiere a contractului de vânzare-cumpărare fiind 1 octombrie 2018. Bulcak Abdulkaîr era promitent cumpărător.

Un an mai târziu, Bogdan Licu spune că a mai încasat 150.000 de euro de la acelaşi promitent cumpărător pentru aceleaşi două apartamente. În 2019 nu rezultă că ar mai fi primit bani pentru apartamente, singura menţiune fiind că termenul tranzacţiei a fost prelungit până în 1 octombrie 2019 printr-un act adiţional.

Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

24 comentarii

  1. Prostu plii. Nimeni nu își poate da seama ce fel maimutoi poate fi acest așa zis procuror până nu îl vede față în față. Ultima lui grijă este serviciul pt care este plătit și totuși este numit în funcții de conducere în timp ce procurori competenți sunt denigrati și batjocoriti prin televiziunile mafiei care conduce românia țara proștilor și a hoților.

  2. Mai există bugetari cinstiţi? Probabil că nu.

    • De parca in sistemul privat nu colcaie de hoti si corupti. Nu privatul mituieste statul? Am uitat, unii cretini au impresia ca la privat se strange crema competentei, de parca Doreii de zi cu zi pe care ii vedem pe TV facand diverse minunatii nu ar fi angajati la privat.

    • Înșiși securiștii care ”colcăie” la mafia PRO-PSD sifonează de la stat și ”fac minunății la privat”.

  3. Profilul perfect de selecție. Ai „bube în cap” de orice fel în „mapa profesională”, atunci ești candidatul perfect pentru accedere la funcții publice pe posturi de conducere. Este valabil pentru marea majoritate a funcțiilor publice de decizie, elective sau profesioniste.

    • Și când te gândești că ”candidatul perfect” adina florea avea ”profilul perfect de selectie” al portocalelor paraditoare la slujesc mafia PRO_PSD.

  4. Dacă Licu este crema procurorilor, aceasta explică stadiul corupție și a despăgubirilor la CEDO: proști și ticăloși, oricând șantajabili. Înfiorător!

  5. Asta a ajuns parchetul General, condus de o bașchetbolista, recomandata de un campionat pierdut pe cv, doua dosare incepute si un abator devorat…

    • ”Asta a ajuns” mafia PRO-PSD, ”condus de” un aprozarist, o scuipătoare în care se bălăcesc toate flegmele asistate ale LOSERilor băhăhăiți.

  6. Ce il recomanda totusi pe acest individ cu „privata”? Este atat de dobitoc Tudorel Predoiu sa il sustina?

  7. Multumim lui Predoiu un habarnist perfect.
    De fapt vedem ca PNL la fel ca PSD pune in functie numai nulitati.
    Apropo Kovesi nu are nimic de spus in legatura cu Licu ca era protejatul ei.

  8. Conform cv-ului său este omul potivit!!!!!
    Sunt sigură că este pe placul lui Predoiu.

  9. Cel mai probabil tot ceea ce invocați e reprezentativ pentru aceasta tara! El e un exemplar generalizat! Produsul învățământului autohton! al societății per ansamblu! De unul singur nu ar fi ceea ce e! Cum nici Ceaușescu nu a fost doar el vinovat! L-ați împușcat simbolic pe el … Echipa sa s- a capitalizat … mai departe! Și e susținută de un aparat represiv mult mai mîrșav! Și rapace!
    Asta e tot ce poate Romania!
    Asta vrea!
    Pentru asta nu e nevoie sa ai performanta decât în spațiul brutalității! Și să dispui de haita necesara!

  10. Despre procurorul Licu, notele de la examenele de acum zeci de ani (!) pot fi (!) niște indicatori, însă ar fi bine să nu fim ipocriți, se știe foarte bine că abia la Funeriu s-a făcut ceva pentru a reflecta într-adevăr realitatea în notele primite.
    Altfel, ”catindatul” are în CV alte beculețe aprinse mult, mult mai interesante, să vedem cine se va sesiza, cine va demara o anchetă… :))

  11. Jalnic! PNL PSD ACEEASI COCINA DE PORCI!

    • @Lucian Pentru o înțelegere a fenomenului politic dâmbovițean: FSN ca vector politic al securității care s-a înstăpânit peste România, a fost „spart” în două aripi principale și mai multe „pene” aflate în bătaia … intereselor. Cele două aripi sunt: FSN- aripa sociopată/socialistă și FSN- aripa libertină/liberală, Acestea au fost desemnate să înfăptuiască alternanța „democratică” la putere, partidulețele tip pene flotante având rolul de a remedia unele derapaje de la regulă.

    • Și n-are loc ”aripa” extremist- creștinopată care nici nu există sau ce?

  12. Este prototipul de individ promovat de fecioara pdlistă. Acestea sunt eminențele plăcute de această hoardă de hoți, asemenea hoardei ciumiste!!! Cu cât ești mai prost, analfabet, șantajabil și executant, cu atât șansele de a fi luat în considerare pentru un anumit post cresc. Bravo, haideți că suntem pe drumul cel bun, către nicăieri!

    • Același punctaj de trol, totul e mizerie, n-avem nicio șansă, toți sunt la fel. Repetă ca papagalii aceleași scârțâituri obosite și sunt mult prea idioți să vadă că a plecat trenul.

  13. Johannis e singurul care mai poate repara tampenia lui Predoiu, mai ales daca CSM da si el aviz negativ.
    Daca Johannis il accepta inseamna ca la mijloc sunt alte interese, mai presus de (ne)pregatirea si (in)competenta profesionala a acestui Lic!

  14. La santa klaus i trebuie doar procurori incompetenti si slugi…ca sa nu il caute de cele 7 case…doar fraieri cred ca el vrea sa lupte cu coruptia…

    • Parcă erau 6. Vezi că e un asistat de la mafia PRO-PSD p-aici care numără bine, a fost la școală.