G4Media.ro

Bilanțul morților din cauza coronavirusului în Statele Unite îl depășește pe cel…

Bilanțul morților din cauza coronavirusului în Statele Unite îl depășește pe cel al războaielor din Vietnam și Coreea

Peste o sută de mii de morți: un bilanţ tragic pentru Statele Unite, la două luni și jumătate de la începutul urgenței coronavirusului. Pacienții care decedat reprezintă 30% din numărul victimelor la nivel global, iar numărul lor îl depășește pe cel al morților din războaiele din Vietnam și Coreea.

SUA se află de mai mult timp pe primul loc în lume ca număr de cazuri şi decese cauzate de COVID-19. Statele Unite reprezintă aproximativ 4% din populația globului, dar a înregistrat 30% din decesele din cauza coronavirusului. Aceste date confirmă că gestionarea epidemiei a eșuat, deoarece toată lumea s-ar fi aşteptat ca SUA, fiind cea mai bogată și mai dezvoltată superputere din lume, să rezolve problema şi nu să deţină primatul naţiunii cea mai devastată de pandemie.

Ceea ce nu a funcționat a fost rapiditatea răspunsului, în special din cauza lentorii cu care Trump a recunoscut gravitatea crizei și nevoia de a-i face față. Gândiți-vă doar că, între primul caz constatat în SUA și proclamarea situației de urgență națională au trecut 54 de zile în care ar fi putut fi luate măsuri care ar fi salvat mii de vieți. Potrivit unui studiu publicat de Universitatea Columbia, dacă Administrația Trump, statele și orașele și-ar fi devansat intervențiile, chiar și cu doar o săptămână, ar fi murit cu minimum 36.000 de persoane mai puţin.

Subestimarea și lentoarea lui Trump pot fi explicate în două moduri. Primul, mai favorabil președintelui, presupune că Trump era cu adevărat convins că poate bloca sau limita infecția la dimensiuni gestionabile, prin anularea zborurilor din China. Totuși, aceasta a fost o greșeală, deoarece, în ciuda tuturor întârzierilor grave de comunicare și lipsă de transparență din partea Republicii Populare și a OMS, Centrul de Cercetări al Congresului american a confirmat că centrele pentru controlul bolilor de la Beijing au avertizat Washington-ul pe 3 ianuarie că era vorba de o pneumonie anormală pentru Wuhan. Suspendarea zborurilor a intrat în vigoare abia pe 2 februarie, adică o lună mai târziu, moment în care virusul intrase deja în SUA.

Cea de-a doua interpretare a lentorii lui Trump este ceva mai dăunătoare pentru el, deoarece presupune că nu a acționat imediat din interese electorale. Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 3 noiembrie, iar el speră să le câștige, concentrându-se pe puterea economiei. Prin urmare, Trump a subestimat în mod intenționat coronavirusul și a temporizat răspunsul prin măsuri interne de limitare și de atenuare, cu unicul scop de a nu dăuna economiei și realegerii sale.

Așa că acum, ţara s-a împărțit între susținătorii săi, care nu au încredere în oamenii de știință și consideră epidemia o capcană elaborată de „deep state” care să-l doboare pe președinte, și adversarii săi, care cred în medici și se supun recomandărilor acestora. 

Sursa: La Stampa / Articol de corespondentul ziarului la Washington, Paolo Mastrolili / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. sa vada si americanii cum e cu dragnea la butoane si a3 si rtv in prim-plan

  2. De ce nu puneti niste cifre si despre UE, in paralele cu cele ale SUA privind numarul de infectari si cel de decese?
    Tarile UE, combinate (fara UK), au depasit de mult timp 100000 de decese, desi au vizibil mai putine cazuri de infectari. In SUA rata de decese la nr de infectari este de 5,8%, in UE este de 10,5%.
    Peluati manipulari ca argumentul “lentoarea reactiei” la covid in SUA, cand Trump a fost primul lider mondial care a suspendat toate zborurile din China, iar stangistii l-au acuzat ca-i rasist pentru asta.
    Cu siguranta ca exista tari dezboltate care au avut o reactie mai buna ca SUA la criza covid (Taiwan, Korea de S, New Zeeland, Germania), dar sunt si altele care au avut o reactie mai slaba (Belgia, Franta, Italia, Spania, UK).

  3. Si uite asa, cu ajutorul pandemiei de Sars-CoV-2, aflam la peste 67 de ani si respectiv peste 47 de ani numarul real al victimelor americane din cele doua razboaie pt ca in epoca presa comunista avansa niste cifre imense de morti si de avioane distruse ! :))))

  4. Articolul asta v-a venit in plic de la Phenian via Beijing-Moscova?

  5. Incetati cu comparatiile astea de doi lei. Sunt luni din istoria Romaniei in care am avut mai multe victime, la Marasesti sau Stalingrad.

    La o vreme, schimbasera numele statiei de tramvai Marasesti in Colectiv. Pentru a ma conecta si mai bine la valorile actuale ale poporului roman, propun sa fie redenumita Covid Nespalat.

  6. Este o știre forțată…care poate fi și falsă pe alocuri.
    În SUA ar fi murit oricum acei oameni din diverse cauze (comorbidități, obezitate, inaacesul la sistemul de sănătate, etc). Nu poți compara decesele din cele două războaie menționate întrucât soldații nu erau nici bolnavi, nici bătrâni, nici obezi, nici cu alte vulnerabilități, în timp ce în actuala epidemie, da.

    Așadar, comparația este inexactă sau conține elemente de comparat diferite făcând știrea să pară un fake.

    Sper ca administratorul să țină cont.

    Merci.