G4Media.ro

Balcani. Accesul la libera informație, îngrădit în numele legii

Balcani. Accesul la libera informație, îngrădit în numele legii

Guvernele din Balcani încalcă adesea dreptul de a ști al jurnaliștilor sau activiștilor civici invocînd tocmai prevederi din legile care ar trebui să asigure transparența instituțională, se arată într-o investigație a Balkan Investigative Reporting Network, preluată de sinopsis.info.ro.

Vuk Jankovic a devenit dependent pe când era student în drept la Universitatea din Muntenegru de la Podgorița. Dar în loc de tutun, alcool sau narcotice, dependența lui are legătură cu obținerea de informații publice de la instituțiile de stat. Partea bună este că instituțiile sunt obligate prin lege să îi răspundă.

Muntenegru a adoptat în 2005 legislația privind dreptul de a ști, iar de atunci instituțiile publice au 15 zile să răspundă la cererile privind informații sau documente referitoare la orice situație, de la cheltuieli bugetare și licitații guvernamentale la gestiunea proprietăților publice și mașinațiunile din spatele privatizărilor.

Oricine poate face o cerere, dar împătimiții spun că scrierea unei scrisori decisive necesită un grad de precizie avansat. Dacă termenii sunt prea vagi, instituțiile vor ocoli întrebarea sau îți vor bloca e-mailul cu o avalanșă de anexe inutile.

„Accesul la informație este deseori un proces extrem de exhaustiv și mare consumator de timp, mai ales când autoritățile sunt tăcute și evită să răspundă cererilor”, declară Jankovic, acum activist anti-corupție, pentru Balkan Investigative Reporting Network, BIRN.

Bine ați venit în lumea FOIA.

Campionii dreptului de a ști folosesc acest acronim pentru Freedom of Information Act – Legea privind libertatea de informare – arma principală din arsenalul pe care îl au la dispoziție pentru a trage Puterea la răspundere. Este folosit chiar ca verb: „a FOIA” înseamnă a trimite o cerere formală în temeiul acestei legi.

Cererile pe baza FOIA au trimis politicieni în boxa acuzaților. Ele au condus la procesele în care sunt judecați acum fostul primar al Podgoriței, Miomir Mugosa, și fostul primar din Bar, Zarko Pavicevic, care pledează amândoi nevinovați la acuzațiile de abuz în serviciu. FOIA a ajutat la demascarea și condamnarea lui Svetozar Marovic, fostul președinte al defunctului stat Serbia și Muntenegru, pentru conducerea unei grupări de crimă organizată.

La Facultatea de Drept, Jankovic a „FOIAt” instanțele de judecată pentru teza lui privind legalitatea cămătăriei, ajungând la îndemânări care îi sunt de mare ajutor acum, ca șef al programelor juridice din Rețeaua pentru Afirmarea Sectorului ONG, organizație non profit mai cunoscută ca MANS.

Dacă Jankovic este dependent de FOIA, atunci MANS este factorul de impulsionare perfect. Organizația are reputația că inundă instituțiile cu cereri pentru informații și refuză să accepte un răspuns negativ. Jankovic estimează că a trimis mai mult de 50.000 cereri FOIA în contul MANS în ultimii patru ani.

Sursa foto: pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează