G4Media.ro

Avalanșă de restricții anti-COVID în SUA și Canada. Cum încearcă autoritățile să…

Avalanșă de restricții anti-COVID în SUA și Canada. Cum încearcă autoritățile să oprească valul doi al pandemiei

Oficialii americani din mai multe state au reimpus restricții servere în încercarea de a opri răspândirea infecțiilor cu coronavirus, în contextul în care Statele Unite au depășit 12 milioane de cazuri de persoane cu COVID-19. California, cel mai populat stat american, a interzis circulația pe timpul nopții, în timp ce școlile publice din New York au fost închise. De asemenea, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a îndemnat americanii să evite călătoriile pentru vacanța de Ziua Recunoștinței pentru a preveni răspândirea virusului. În același timp, Toronto, cel mai mare oraș din Canada, a fost pus în lockdown, timp de 28 de zile, oficialii închizând magazinele, afacerile și restaurantele și interzicând întrunirile interioare pentru a limita creșterea cazurilor de COVID-19.

Potrivit ordinului emis de guvernatorul democrat Gavin Newsom, circulația pe timpul nopții în o mare parte din California este interzisă de la ora 22 până la 5 dimineața. Ordinul va fi în vigoare până pe 21 decembrie, cu o posibilă prelungire dacă este necesar. Restaurantele vor putea face livrări și vor putea oferi mâncare pentru acasă și în afara acestor ore. Conform ordinului, oamenilor li se permite să plece de-acasă numai dacă e vorba de o situație de urgență, pentru a cumpăra produse alimentare, pentru a lua mâncare de la restaurante sau să își plimbe câinii.

California a raportat un total de peste 1,1 milioane de cazuri confirmate de la începutul pandemiei, cu peste 18.000 de decese. Peste 21 de milioane de oameni fuseseră testați în California, cu o rată de pozitivitate de 4,95%, potrivit datelor oferite de Johns Hopkins University. După numărul total de decese, California se află pe locul trei în SUA, în urma celor din New York (34.000 de decese) și Texas (cu aproape 21.000 de morți). 

Statisticile indică faptul că numărul de infecții zilnice este mai mare decât cel înregistrat în luna august, care a fost considerat vârful pandemiei în statul aflat pe malul oceanului Pacific. De asemenea, internările în spitale au crescut cu 61% la nivelul statului în ultimele două săptămâni, potrivit ziarului Los Angeles Times și datelor oferite de Covid Tracking. „Datele arată foarte rău chiar acum,” a declarat vineri directorul de sănătate publică din Los Angeles, Barbara Ferrer.

Ordinul de râmânere la domiciliu afectează 41 din cele 58 de districte din California, acoperind mai mult de 94% din populația de aproximativ 40 de milioane a statului.

Unele districte au avertizat, de asemenea, că ar putea urma un lockdown mai sever. 

Ultimele măsuri nu sunt la fel de stricte ca restricțiile impuse de autorități între lunile martie și mai, când toate activitățile și călătoriile neesențiale au fost interzise. Acest lucru nu i-a împiedicat însă pe câteva zeci de demonstranți să ia parte în sudul Californiei la un protest intitulat „Curfew Breakers” împotriva noilor restricții.

Mai multe înregistrări postate pe Twitter au arătat manifestanții ce purtau steaguri americane și pro-Trump salutând mașinile din trafic, care claxonau în semn de solidaritate. Demonstrația a avut loc în Huntington Beach, sâmbătă seara, după ora 22, atunci când a intrat în vigoare ordinul guvernatorului Newsom. 

„Mi-ar plăcea să văd cum restricțiile dispar. Nu prea sunt de acord cu asta. Cred că există prea multe restricții, așa cum este acum,” a declarat un protestatar, în timp ce altul s-a declarat convins că noile măsuri luate de autorități nu vor reuși să stopeze creșterea cazurilor, dând ca exemplu restricțiile impuse în ultimele nouă luni, despre care a spus că „nu prea au funcționat.”

Manifestanții de la un alt protest au scandat în repetate rânduri „Dați foc măștii!”, ei criticând și „ipocrizia” guvernatorului Newsom, care a fost pozat recent participând fără mască la o cină la The French Laundry, un restaurant exclusivist din regiunea Wine Country, aflată în zona Bay Area, la nord de San Francisco. Aceasta mai ales în condițiile în care, în octombrie, biroul politicianului democrat le ceruse californienilor „să-și păstreze masca pe față între îmbucături” ori de câte ori i-au masa cu alte persoane.

Guvernatorul a spus ulterior că participarea sa fără mască la cina respectivă a fost „o greșeală.”  

În plus, ordinul lui Newsom – care a fost unul dintre guvernatorii americani ce au luat cele mai agresive măsuri împotriva răspândirii coronavirusului – a fost sfidat de numeroși șerifi din California, care au anunțat că nu îl vor implementa. Aceștia au afirmat că sunt ocupați cu probleme precum eforturile împotriva bandelor de crimă organizată și cu arestarea pedofililor și nu vor să aresteze „cetățeni obișnuiți care respectă legea.”

Situație dramatică în SUA

Eforturile autorităților din diferite state americane vin în contextul în care numărul zilnic al deceselor provocate de COVID-19 a trecut de 2.000 pentru prima dată din luna mai. Țara nord-americană are acum peste 12 milioane de infecții confirmate, din mai mult de 177 de milioane de teste, cu peste 256.400 de decese, potrivit datelor prezentate duminică seara de Johns Hopkins University, acesta fiind de departe cel mai mare număr de morți din lume.

Aproximativ 187.000 de noi infecții au fost înregistrate la nivel național potrivit celor mai recente cifre – publicate vineri pentru ziua precedentă – care este un nivel istoric. În același timp, peste 1.000 de spitale din Statele Unite sunt la un nivel critic cu personalul lipsă, potrivit cifrelor publicate săptămâna aceasta de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, care susține că multe altele se vor confrunta cu probleme similare în curând.

Mai multe state americane au impus noi obligații în ceea ce privește purtatul de mască, precum și restricții pentru a încerca să stopeze creșterea infecțiilor. În Texas, Garda Națională este desfășurată în orașul El Paso pentru a ajuta la operațiunile de îngropare a morților.

Oficialii au impus restricții pe timp de noapte și în alte locuri, inclusiv în New York, unde barurile, restaurantele și sălile de sport au permisiunea de a rămâne deschide doar până la ora 22. Școlile publice au fost însă închise în metropolă, lucru care a provocat nemulțumirea multor părinți, frustrați de deciziile contradictorii și de disputele dintre oficialii locali și cei de la nivelul statului.

În plus, ca semn al situației dificile pe care o traversează Statele Unite în acest moment, CDC a îndemnat americanii să evite călătoriile și petrecerile pentru vacanța de Ziua Recunoștinței, de pe 26 noiembrie, pentru a preveni răspândirea infecțiilor. Aceasta este, de obicei, cea mai aglomerată săptămână pentru călătorii în Statele Unite. Anul trecut, aproximativ 26 de milioane de pasageri au trecut prin aeroporturile americane în săptămâna care a coincis cu vacanța de Ziua Recunoștinței.

„Nu este o cerință. Este o recomandare,” a declarat joi doctorul Henry Walke, cel care se ocupă de pandemia de COVID-19 în cadrul CDC.

A doua zi, președintele Donald Trump a distribuit, pe contul său de Twitter, un mesaj al congresmanului republican Jim Jordan: „Nu închideți țara. Nu impuneți restricții de circulație. Nu închideți școlile. Lăsați americanii să decidă singuri. Și sărbătoriți Ziua Recunoștinței.”

Liderul de la Casa Albă și președintele ales, Joe Biden, s-au declarat amândoi împotriva impunerii unui lockdown național și sunt în favoarea ideii de a lăsa statele să își elaboreze propriile reguli. Până acum, Casa Albă a refuzat să colaboreze cu Biden și cu noua sa administrație în ceea ce privește politica anti-coronavirus, în condițiile în care Trump a refuzat deocamdată să își recunoască înfrângerea în cursa pentru fotoliul de președinte.

Duminică, New York Post a relatat că mulți americani par să fi ignorat recomandările CDC de a rămâne acasă pentru vacanța de Ziua Recunoștinței, aeroporturile fiind luate cu asalt de pasageri.

Doctorița Dena Grayson, o cercetătoare care se descrie ca fiind expertă în Ebola, a postat sâmbătă un videoclip realizat în Arizona, pe aeroportul Sky Harbor din Phoenix. „Noile cazuri de #coronavirus vor LUA AVÂNT CA O RACHETĂ în decembrie, urmate de spitalizări, apoi decese,” a scris Grayson.

În același timp, alte persoane au relatat despre aglomerația de pe aeroportul O’Hare din Chicago, în timp ce ziarul afirmă că aproximativ 670.000 de pasageri sunt așteptați să zboare de pe aeroporturile din zona New York.

Probleme și în Canada

Situația nu este deloc mai bună nici la vecinii din nord ai americanilor. Toronto, cel mai mare oraș din Canada, a fost plasat în starea de lockdown timp de 28 de zile, oficialii închizând magazinele, afacerile și restaurantele și interzicând adunările interioare pentru a reduce răspândirea cazurilor de COVID-19.

Restricțiile vor debuta luni în metropolă și în Peel, care este parte din regiunea Greater Toronto, la vest de centrul orașului.

Reuniunile sociale interioare sau evenimentele care includ membri ai unor familii diferite vor fi interzise, ​​iar adunările în aer liber vor fi limitate la cel mult 10 persoane, a anunțat premierul din Ontario, Doug Ford. „Nu ne putem permite un blocaj la nivelul întregii provincii, așa că luăm măsuri preventive astăzi prin mutarea Toronto și Peel în zona de restricții la nivel de lockdown,” a spus el. „Trebuie să luăm măsuri decisive pentru a opri răspândirea acestui virus mortal.”

Peste 1.400 de noi cazuri de coronavirus au fost raportate vineri în Ontario, făcând ca totalul infecțiilor din provincie de la începutul pandemiei să depășească 100.000. Regiunea este martora unei creșteri rapide a numărului de infecții, Toronto fiind afectat în mod deosebit. Metropola și-a doborât recordul de noi infecții marți și a raportat câteva sute de cazuri noi în fiecare zi în această săptămână.

Per ansamblu, Canada a atins recent un bilanț sumbru în contextul pandemiei de coronavirus, depășind pragul total de 300.000 de infecții, iar experții în sănătate s-au declarat alarmați, dar nu surprinși, de creșterea rapidă a numărului de cazuri înregistrate în ultimele câteva săptămâni.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât teritoriul Nunavut – unul dintre cele mai izolate locuri din lume – a cunoscut o răspândire rapidă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 după primul caz comunitar confirmat în 6 noiembrie, în localitatea Sanikiluaq. După luni întregi în care n-a înregistrat niciun caz de infecții în comunitățile sale, Nunavut a intrat zilele trecute în lockdown, care va dura două săptămâni.

O statistică realizată de postul CBC a arătat că în Canada s-au înregistrat 328.916 de infecții până duminică seara, cu 11.405 de morți.

Cele mai afectate regiuni sunt Quebec, unde s-au înregistrat 132.042 de persoane infectate și 6.829 morți, Ontario – cu 103.912 de cazuri de COVID-19 și 3.486 morți, urmate de Alberta, unde bilanțul este de 45.288 de îmbolnăviri și 471 de morți.

Surse: CNN, FoxNews, BBC, MSN.com, New York Post, CTV News, CBS News, NBC News, NPR, KMPH, KUSI, cdc.gov.,Twitter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. ,,ori de cate ori i- au masa cu alte persoane” Serios ?