G4Media.ro

Crește rapid numărul de infectări în Canada, care a depășit 300.000 de…

Sursa: G4Media.ro

Crește rapid numărul de infectări în Canada, care a depășit 300.000 de cazuri de COVID-19 / Primele infecții în teritoriul Nunavut, unul dintre cele mai izolate din lume

Canada a atins un bilanț sumbru în contextul pandemiei de coronavirus, depășind pragul total de 300.000 de infecții, iar experții în sănătate s-au declarat alarmați, dar nu surprinși, de creșterea rapidă a numărului de cazuri înregistrate în ultimele câteva săptămâni.

Situația este cu atât mai dramatică cu cât teritoriul Nunavut – unul dintre cele mai izolate locuri din lume – a cunoscut o răspândire rapidă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 după primul caz comunitar confirmat în 6 noiembrie, în localitatea Sanikiluaq. După luni întregi în care n-a înregistrat niciun caz de infecții în comunitățile sale, Nunavut a intrat în lockdown, care va dura două săptămâni.

Oficialii canadieni din domeniul sănătății au anunțat, luni, că țara nord-americană a atins pragul de 300.000 de cazuri de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). Acest bilanț negativ a venit la mai puțin de o lună după ce, pe 19 octombrie, Canada atinsese 200.000 de cazuri de îmbolnăviri.

Potrivit statisticilor, a fost nevoie de aproximativ patru luni până când Canada a ajuns de la 100.000 la 200.000 de cazuri, ceea ce sugerează că răspândirea se accelerează.

Totalul cazurilor de COVID-19 este diferit de cazurile active confirmate. Canada a avut aproximativ 50.000 de cazuri active luni după-amiază, în timp ce aproape 240.000 de pacienți s-au recuperat și peste 11.000 de persoane au murit, multe dintre acestea în reședințele publice și private pentru persoane în vârstă.

Datele strânse de Center for Systems Science and Engineering (CSSE) de la Johns Hopkins University (JHU) au indicat că numărul total al infecțiilor cu COVID-19 în Canada a ajuns la 309.877 de cazuri miercuri după-amiaza, din care 248.859 de pacienți s-au vindecat. Țara nord-americană a înregistrat 11.136 de persoane decedate.

Pe de altă parte, o statistică realizată de postul CBC a arătat că în Canada s-au înregistrat 309.079 de infecții până miercuri, cu 11.085 de morți. (https://newsinteractives.cbc.ca/coronavirustracker/)

Cele mai afectate regiuni sunt Quebec, unde s-au înregistrat 127.233 de persoane infectate și 6.710 morți, Ontario – cu 98.162 de cazuri de COVID-19 și 3.415 morți, urmate de Alberta, unde bilanțul este de 40.962 de îmbolnăviri și 432 de morți.

Canada a înregistrat în medie aproximativ 4.500 de cazuri noi zilnice în ultima săptămână, iar doctorița Theresa Tam, care este medicul șef al Canadei, a declarat recent că numărul zilnic de cazuri ar putea ajunge la peste 10.000 până la începutul lunii decembrie.

De exemplu, Ontario – care este cea mai populată regiune canadiană – a raportat miercuri 1.417 de cazuri noi de COVID-19, cu încă 32 de decese, cele mai multe înregistrate după 6 iunie. (https://www.cbc.ca/news/canada/toronto/covid-19-coronavirus-ontario-november-18-update-1.5806310) Acest lucru a făcut ca media zilnică a ultimelor șapte zile să ajungă la 1.422 în această provincie, iar tendința este de creștere. Diferite restricții au fost reimplementate în ultimele săptămâni în anumite părți ale provinciei, inclusiv în metropola Toronto.

Cazurile cresc rapid și în Manitoba, care săptămâna trecută a închis afacerile și serviciile neesențiale, iar adunările sociale au fost limitate, pe fondul unei creșteri puternice a numărului de cazuri și a îngrijorării că spitalele se apropie de capacitate. Provincia a raportat marți 269 de cazuri noi și șapte decese suplimentare.

Columbia Britanică a înregistrat un număr record de cazuri noi în weekend, adăugând aproape 2.000 de cazuri noi la totalul său din pandemie (23.661 de infecții și 310 morți), iar Alberta înregistrează o creștere a noilor cazuri, cu măsuri țintă puse în aplicare în anumite părți ale provinciei.

Canada Atlantică (care include provinciile New Brunswick, Nova Scotia, Prince Edward Island și Newfoundland and Labrador) s-a descurcat mai bine, cele patru provincii de pe coasta de est evitând până acum cel de-al doilea val al pandemiei. După luni de zile de restricții severe, provinciile atlantice și-au format propria lor ” bulă de călătorie” în luna iulie, permițând călătoriile libere între ele fără carantină obligatorie. În prezent, există 65 de cazuri active în întreaga regiune, o cifră scăzută dacă se ia în considerare populația de circa 2.3 milioane de locuitori.

Îngrijorările experților

Creșterea dramatică a numărului de cazuri a provocat îngrijorările specialiștilor canadieni. Epidemiologul Caroline Colijn de la Simon Fraser University a fost unul dintre experții care și-au exprimat temerile vis-a-vis de răspândirea accelerată a numărului de cazuri: „Am văzut acest lucru întâmplându-se în Europa, Marea Britanie și SUA, iar acum în Canada – modelul este foarte consistent. Acest lucru poate copleși sistemele de sănătate din democrațiile occidentale. Și o poate face foarte repede.”

În timp ce saltul de la 100.000 de cazuri la 200.000 a avut loc din iunie până în octombrie, o perioadă care a coincis cu redeschiderea pe scară largă a afacerilor și a școlilor la nivel național, Colijn a spus că creșterea accelerată a infecțiilor din ultimele săptămâni ar putea însemna și altceva. Experta crede că unele persoane s-au mulțumit prea devreme cu restricțiile în ultimele săptămâni din sezonul de vară și, prin urmare, s-au îngrijorat mai puțin în momentul când numărul de cazuri a început să crească în toamnă în rândul persoanelor mai tinere care, în general, nu se îmbolnăvesc foarte des. Problema este însă că COVID-19 a continuat să se răspândească, infectând oameni mai vulnerabili și punând o presiune uriașă asupra spitalelor, care riscă să-și atingă capacitățile maxime.

„Oamenii s-au relaxat cu adevărat, au mers în interior și astfel au accelerat răspândirea,” a spus epidemioloaga. Colijn a prognozat că, dacă tendința actuală se menține, țara nord-americană va atinge 400.000 de cazuri totale de COVID-19 la începutul lunii decembrie.

Comentând aceste cifre dramatice, doctorul Ilan Schwartz, expert în boli infecțioase la University of Alberta, a declarat că sunt necesare „restricții pe scară largă” pentru a preveni creșterile alarmante anticipate de Colijn și de alți specialiști. El a spus, citat de Canadian Press, că guvernanții și factorii de decizie din domeniul sănătății publice trebuie să prezinte măsuri clare, concise și agresive și să continue „să sublinieze faptul că oamenii trebuie să își schimbe planurile și să reducă la minimum interacțiunile personale… Pentru că este doar o chestiune de timp – și vorbim de săptămâni, nu de luni – înainte ca ICU (unitățile de terapie intensivă) să fie total copleșite și să nu poată oferi oamenilor chiar și serviciile de îngrijiri cele mai esențiale.”

Schwartz s-a referit și el la faptul că opiniile unor canadieni asupra pericolelor legate de COVID au putut fi afectate de modul relativ decent în care țara a traversat primul val al pandemiei și că unii ar fi putut dezvolta un fals sentiment de securitate.

„Este similar cu ceea ce s-a întâmplat în cazul Y2K, când ni s-a spus că se va întâmpla ceva semnificativ și acesta nu s-a întâmplat. Dar, văzând ce se întâmplă acum, cu spitalele care se umplu în toată țara, cu internări în creștere la terapie intensivă și cu rata de infecții noi care continuă să se accelereze, este extrem de supărător … Și este destul de clar că această (perspectivă) trebuie să se schimbe foarte repede,” a declarat expertul în boli infecțioase.

Doctorul Andrew Boozary, directorul executiv pentru sănătate și politici sociale la University Health Network, a afirmat că trebuie vizați și alți factori care contribuie la transmiterea comunitară. Expertul a spus că poate fi dificil pentru cineva să se supună ordinului de lockdown dacă nu are acces la o locuință stabilă. De asemenea, un lucrător cu venituri mici, fără concediu medical plătit, s-ar putea să nu se poată autoizola, chiar dacă are simptome, dacă acest lucru înseamnă că va pierde un salariu. „Trebuie să ne asigurăm că protecția politicii sociale poate avea loc pentru a oferi profilaxie,” a afirmat Boozary.

Toate acestea fac ca locuitorii Canadei să intră în ceea ce experții numesc o perioadă crucială a pandemiei, cu sărbătorile de Crăciun și sezonul de iarnă la doar câteva săptămâni distanță. Specialiștii spun că creșterea ritmului de răspândire al infecțiilor cu COVID-19 trebuie încetinită, pentru a evita depășirea unor recorduri negative în viitorul apropiat. „Mulți dintre noi au fost îngrijorați de iarnă din cauza incapacității oamenilor de a fi afară și a ceea ce poate însemna asta. Acesta nu este locul unde vrem să ne aflăm,” a declarat Boozary.

Ca dovadă a înrăutățirii situației, premierul Justin Trudeau a îndemnat oamenii să adere la măsurile de sănătate publică, pe măsură ce regiunile impun restricții tot mai severe pentru a limita răspândirea focarelor. De exemplu, Montreal și câteva regiuni din jurul metrropolei vor continua să se afle în starea de alertă roșie implementată încă de la sfârșitul lunii septembrie.

Marți, doctorița Theresa Tam a avertizat despre „evoluții foarte îngrijorătoare” ale pandemiei în Canada, inclusiv răspândirea infecțiilor în spitale, case de îngrijiri pentru bătrâni și comunități indigene, unde populațiile sunt deosebit de vulnerabile.

Virusul în nord

Răspândirea alarmantă a virusului în Canada este exemplificată cel mai bine de teritoriul nordic Nunavut. După luni întregi în care nu a înregistrat niciun caz de COVID-19 în comunitățile sale, teritoriul izolat din nord, unde trăesc circa 39.000 de persoane, a intrat în lockdown timp de două săptămâni.

Teritoriul a cunoscut o răspândire rapidă a infecțiilor după primul caz comunitar confirmat din 6 noiembrie, în mica localitate Sanikiluaq, aflată pe coasta de nord a Insulei Flaherty din Golful Hudson. În acest moment, există 70 de cazuri confirmate în patru comunități – Sanikiluaq, Rankin Inlet, Whale Cove și Arviat, fără însă niciun deces.

Răspândirea accelerată a infecțiilor în teritoriul nordic – aflat la multe ore distanță cu avionul de orașele cu facilități medicale adecvate în caz de ugență – a stârnit suficientă îngrijorare în rândul autorităților, care au decis ca, începând de miercuri, să restricționeze întrunirile, în timp ce afacerile neesențiale, școlile și facilitățile de recreere vor fi închise pe întreg teritoriul cel puțin două săptămâni. „Știm că avem localnici foarte vulnerabili aici, avem o mulțime de probleme de supraaglomerare și de sănătate,” a declarat premierul din Nunavut, Joe Savikataaq.

Ofițerul șef de sănătate publică al teritoriului, doctorul Michael Patterson, a declarat că săptămâna trecută „ne-a arătat cât de repede se răspândește COVID-19.” Focarul care a provocat infecțiile în Nunavut pare să fi fost în Winnipeg.

Guvernul federal urmează să trimită o rezervă de echipament de protecție personală către Nunavut, care va ajunge pentru trei luni, în timp ce oficialii din teritoriul izolat iau măsuri continue pentru a controla răspândirea virusului. Patterson a spus că guvernul va reevalua eficacitatea măsurilor de lockdown pe 2 decembrie pentru a stabili dacă noile restricții vor trebui să rămână în vigoare mai mult timp.

Călătoriile în interiorul teritoriului nu sunt restricționate, dar oficialii guvernamentali au recomandat cu tărie ca ele să fie reduse la minimum. Pentru cei care intră în Nunavut, este necesară respectarea perioadei de izolare de 14 zile. De asemenea, guvernul teritorial recomandă acum purtarea măștilor de protecție pentru față în toate spațiile publice și în situația în care distanța fizică nu poate fi menținută.

Surse: The Canadian Press, BBC, CBC, CTV News, Maclean’s, The Globe and Mail

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asta vara provincia Manitoba a avut doua saptamini fara nici un caz, o mare victorie nu? Acum e in pragul catastrofei, oare de ce?
    Aviz celor carora le „miroase” comportamentul romanilor de asta vara. Eu zic ca inca n-am fost destul de indisciplinati, am fi fost astazi pe la maxim 6-7000 de cazuri pe zi.
    https://nypost.com/2020/11/18/covid-19-threatens-to-overwhelm-canadas-health-system/

    • @amicu
      Eu nu inteleg cum de nu faci comparatia cu americanii ca sa poti sa-i incluzi pe romani in categoria „exemplar”…
      Daca pornesti de la definitia de caz pentru contacti din RO poti obtine raspunsul la necunoscuta din algoritmul de comparatie dintre romani si oricare alta natie.
      Nu mai discutam ca doar la rusi mai vezi instalatii si aparatura medicala luand foc sau sarind in aer ca prin RO.
      Las-o moale cu consolarea, amice.