G4Media.ro

Asociaţia Salvaţi Copiii: În România, un copil din doi este afectat de…

Sursa foto: Pixabay

Asociaţia Salvaţi Copiii: În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional, este supus unei forme de abuz, iar un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie

Unul din doi copii e supus unei forme de abuz şi unul din trei se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Salvaţi Copiii transmis, marţi, Agerpres.

„În România, un copil din doi este afectat de analfabetism funcţional, este supus unei forme de violenţă fizică, emoţională şi sexuală, un copil din trei trăieşte în risc de sărăcie şi excluziune socială, şase copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viaţă, 750 de fete sub 15 ani devin mame anual, cel puţin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinţi sau fără unul dintre ei, celor 78.000 de copii cu dizabilităţi nu li se asigură condiţiile necesare integrării socio-educaţionale, iar participarea copiilor la decizii care-i privesc nu reprezintă o preocupare a societăţii de astăzi”, se afirmă în comunicat.

Organizaţia solicită autorităţilor să oprească „starea de neconstituţionalitate în care s-au adâncit an de an programele politice ale partidelor, legile bugetului de stat şi deciziile privind alocările bugetare locale, a căror fundamentare strategică şi aplicativă nu a avut în vedere principiul constituţional al asigurării unui ‘regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor copilului'” şi cere Parlamentului şi Guvernului măsuri urgente pentru 10 probleme majore cu care se confruntă copiii în România.

Problemele identificate sunt sărăcia familiilor şi comunităţilor în care trăiesc copii, educaţie echitabilă şi de calitate pentru toţi copiii, violenţa asupra copiilor, asistenţa psihoterapeutică post-pandemie a copiilor, mamele minore, protecţia copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, natalitatea şi mortalitatea infantilă, protecţia copiilor instituţionalizaţi, integrarea în sistemul educaţional a copiilor cu dizabilităţi şi/sau cu cerinţe educaţionale speciale şi participarea copiilor în procesele decizionale care-i privesc în mod direct.

Organizaţia Salvaţi Copiii apreciază, în acest context, că „Garanţia pentru Copil” reprezintă un instrument european esenţial pentru copiii din România.

„Considerăm că implementarea în România a viitoarei ‘Garanţii pentru Copil’, un instrument al Uniunii Europene care are drept scop prevenirea şi combaterea excluziunii sociale în rândul copiilor, va constitui direcţia esenţială de garantare a serviciilor esenţiale copiilor vulnerabili. După adoptarea Garanţiei, preconizată a avea loc în această lună, Parlamentul şi Guvernul României vor fi obligate să adopte măsuri concrete pentru asigurarea accesului eficace şi gratuit la servicii medicale şi de educaţie de calitate, la îngrijire pe perioada copilăriei timpurii, cel puţin o masă sănătoasă în fiecare zi de şcoală pentru toţi copiii, la locuire adecvată şi la o nutriţie corespunzătoare”, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, instituţiile europene consideră că cele mai vulnerabile categorii de copii sunt cei fără adăpost ori expuşi deprivării locative severe, copiii cu dizabilităţi, copiii afectaţi de migraţie, copiii care aparţin unei minorităţi etnice, copiii din instituţiile de protecţie şi copiii care aparţin familiilor expuse unor factori de risc care pot conduce la excluziune socială.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Multe vorbe și fapte puține. Puneți presiune pe guvern să facă locuri de muncă bine plătite, sigure,alocații și salarii la nivelul UE să poată părinții să își crească în condiții optime, copiii. Părinți săraci copii săraci .

  2. O realitate trista, pe care guvernantii nu o iau in seama…
    NU l-am auzit niciodata pe premierul Frankenstein Zombie Vasilica vorbind despre OAMENI, despre COPII, despre pensionari, despre COPIII cu dizabilitati sau despre OAMENII cu dizabilitati sau cu BOLI RARE, despre persoanele vulnerabile ale societatii.. individul asta nu are pic de empatie, de OMENIE…
    Pentru guvernantii Romaniei, COPIII nu exista decat in ocazii festiviste, eventual…
    L-am vazut azi pe Orban la Camera deputatilor, ranjind langa copiii care l-au vizitat… o greata pentru care lamaia multa nu e suficienta…

    • Departe de mine cliseul acela cu pacanelele sau bodega.
      Trebuie sa vedem unde incepe si unde se termina responsabilitatea Statului si ce inseamna responsabilitatea parintelui.
      De la A la Z Statul este responsabil numai pentru copii institutionalizati.
      Un rol important il au primariile. Din pacate primarii in afara de retrocedari si afaceri cu terenuri nu alta preocupare in comunitate.
      Eu nu pot decat sa-ti dau doua exemple.
      Pana acum un an ajutam un om sarman care statea la cersit in fata magazinului, Dumnezeu sa-l odihneasca.
      Saptamanal ii cumparam de mancare mai substantial si mai stateam de vorba.
      Odata i-am dat 50 lei sa-si plateasca lumina.
      A doua zi mi-a aratat chitanta ca a platit lumina.
      Sotia mea ajuta o femeie cu 6 copii. Lunar duce de mancare si hainute pentru copii. Anul trecut a mai turnat unul. Nici ea nu stie de unde.
      Nu ne lasa inima sa nu mai ajutam copii, dar nici bine nu ne-a cazut.
      Cam asta este treaba cu responsabilitatea.
      In primarii tinem zeci de consilieri dar nu putem sa platim macar doi trei asistenti sociali profesionisti.
      O comuna cu 2500 suflete plateste 14-15 consilieri.
      Pai Berlinul la 4 mil loc are 85 de consilieri.
      Bani ar fi sa putem monitorizam problemele si sa luam masuri numai ca noi ii cheltuim aiurea

  3. „Risc de saracie”! de la stirea cu flamingii speriati de paparazzi nu am mai citit ceva atat de dramatic!

    Daca riscul de saracie se transforma in saracuie reala, propun copilasilor sa isi mai ia o slujba.

    Sau sa decedeze-reincarneze-intr-o-familie-care-nu-se-inmulteste-cand-nu-are-bani.

    Sau sa ii ia Salvati Copiii la ei, la Suedica.

    Cea mai mare greseala ar fi sa abordam problema oamenilor care se reproduc in saracie la fel cum am abordat-o pe cea a ursilor sau maidanezilor, cu scutire de critici, asumarea lipsei de agentie, papica de la buget via pensionar/oengist. Dupa ce TVR ne-a aratat copilasii africani cu burta mare si Bob Geldof le-a dus orez, populatia Etiopiei s-a triplat in 30 de ani.

  4. Deh… România educată.

    De 7 ani

  5. Rhomanhia heducatha frathele meu.

  6. Cum spunea cineva pe aici G4, statul suntem noi, institutiile statului sunt cele ce nu-si fac treaba. Nimeni nu le franeaza din lacomia la nivel de conducere – or fi si functionari care-si fac treaba – iar cetateanului i se da doar posibilitatea, trunchiata, falsa, sa aleaga in necunostiinta de cauza din patru in patru ani. Exista o multime de modele, institutii puternice, institutii de stat reduse si restul plasat la nivel de initiativa personala sau ONGuri, etc. In R nu-i nicicum, din cauza celor care odata ajunsi la conducere se gandesc numai la familia si prietenii lor, lantul slabiciunilor. Un spital nu primeste fonduri daca nu voteaza cu cine trebuie din judet, o scoala este automat restructurata cand vin altii la putere. Nimeni nu stie cati bani se pierd pe salariile celor angajati in exces in aceste institutii. Liberalii astia moderni cu statul lor minimal poate functioneaza in State pentru ca US are institutii puternice – alergatori de cursa lunga – si traditie in initiative personale, ONG. Pana si europenii tremura cand le vin controale prin banci la spalat de bani. Romania a facut un talmes balmes din toate aceste modele de functionare a unei tari pentru ca hotia si imbogatirea unora este posibila doar in dezordine si razboi. OK, noroc ca a venit ”razboiul Corona” si au gasit de unde sa fure si despre ce sa vorbeasca, PNRR. Ma intreb despre ce vorbea Catu si ce idei geniale avea daca nu exista Corona si miliardele de care o sa aiba el, personal grija? Ex. : Au promis de ani de zile ca rezolva problema cu pensiile speciale, acum vor un proiect de lege si argumenteaza cu digitalizarea cand asta trebuia sa fie de mult rezolvata ca o sarcina de serviciu normala. Institutiile statului sunt slabe, corupte si lipsite de demnitate. Rusine! Investitiile la sate sunt poate in carciumi, ca scolile pot avea toalete in curte si pereti cu igrasie. Ce copii? Ce scoli? Ce spitale?