G4Media.ro

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Ne cam batem joc de jumătate…

Prezentarea raportului QX – Educație și Cercetare, 19 mai 2025 / Foto: Edupedu.ro

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David: Ne cam batem joc de jumătate din copii în sistemul educațional, direct spus

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a prezentat luni, 19 mai, o statistică pe un eșantion de 100 de români – cum arată situația la nivel de educație. „Patru din 20 de copii sunt pierduți în sistemul educațional, 5-6 sunt în zona de analfabetism funcțional”. La prezentarea raportului QX de diagnostic pentru educația și cercetarea din România, ministrul a spus că nici în privința adulților „lucrurile nu stau mult mai bine”, 25% fiind în zona de analfabetism funcțional, transmite Edupedu.ro.

Urmărește cele mai noi producții video G4Media

- articolul continuă mai jos -

„Înainte de a intra în detalii, cred că este important să prefațăm unele concluzii. O chestie mai simplă, cum ar arăta România în 100 de oameni? Am aproximat lucrurile pentru că și datele de la Institutul de Statistică sunt aproximative. Aproximativ 20 din acești 100 de oameni sunt copii, adică până la 18 ani. Cum arată ei? Păi arată cam așa: Patru sunt cam pierduți în sistemul educațional, nu știm unde sunt. Or fi în străinătate, or fi în țară, mediile rurale dezavantajate și nu participă la sistemul de educație? Dar clar că patru sunt pierduți”, a spus Daniel David.

„Aproximativ cinci sau șase, depinde cum vrei să măsori, se află în zona de analfabetism funcțional, cu roșu? Și îi avem pe ceilalți 10 cu verde, care au măcar nivelul de competență minimal pe care îl așteptăm după un sistem educațional.  Am spus minimal, nu înseamnă că sunt la nivelul nu știu cât… unii sunt foarte ok, dar nu tot sunt acolo”, a continuat ministrul Educației și Cercetării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Dacă ăsta e rezultatul muncii tale, demisionează, Abramburel!

  2. Baliza,și despre tine este vorba în declarația lui Daniel David.E de câteva săptămâni ministru.Faptul ca stabilește cauzele și prioritățile arată ca are o viziune

  3. A uitat sa precizeze ca, din cei 20 de copii, 18 iau meditatii

  4. Dl ministru David, merita un sincer ,,Bravo”si Felicitari pt analizele cu privire la sistemul educational , si puterea de a arata realitatea.
    Problema ramanne insa cu cauzele acestei realitati , si masurile ce trebuiesc luate :
    – Cauzele sunt in principal, probitatea morala , profesionala, si verticalitatea acestora .
    Meditatii din clasele primare pana la examenele pt facultati, lipsa de obiectivitate in notarea elevilor ( fiul, fiica lui x, y), gradul de pregatire al multor dascali, usurinta absolvirii examenelor universitare si de licenta , etc . Nu pt toti, dar pt multi .
    In anonimat, multi parinti pot spune .
    – Iar ca masuri, in primul rand, evaluari trimestriale la elevi dar cu Subiecte la nivel national, secretizate si sigilate pana la inceperea evaluarii.
    – prea mare siguranta la locului de munca a dascalului titular, prea multe bonificatii si facilitati .
    Iar concursurile de titularizare, sa fie la nivel national, cu subiecte secretizate pana la incepere examen.
    Evaluari la nivel national, anual , si pt dascali .
    Si multe alte masuri .
    Dar la nivelul analfetismului functional real, trebuie masuri f dure .
    Pt ca raspunzator de educatia copiilor , nepotilor nostri, sunt in primul rand dascalii, si apoi parintii.
    Iar dl ministru David, poate, si vrea in adevar, un sistem scolar performant.
    Si are si vointa, si putirinta, dupa cum spune romanul .

    • Ca de obicei, romanul se pricepe la toate, inclusiv la evaluarea profesorilor. In primul rand, concursul de titularizare este un examen national, cu subiecte secretizate si cu o programa foarte ampla, care cuprinde toata materia studiata in facultate. In al doilea rand, sunt putine categorii profesionale care dau atat de multe examene de-a lungul carierei cum dau profesorii (medicii, magistratii). Si in ultimul rand, sunt, intr-adevar, multe probleme in sistemul de educatie, dar lasa-i sa vorbeasca despre ele si sa gaseasca solutii pe cei care se pricep, care cunosc situatia din teren!

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.