G4Media.ro

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici solicită desfiinţarea monumentului de la Piteşti dedicat foştilor…

Sursa foto: Pixabay

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici solicită desfiinţarea monumentului de la Piteşti dedicat foştilor ofiţeri de securitate

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) protestează faţă de construirea la Piteşti, în Cimitirul Eroilor, a unui monument dedicat foştilor ofiţeri de securitate şi solicită desfiinţarea acestuia, a transmis, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele organizaţiei, Sergiu Rizescu, relatează Agerpres.

Această poziţie a fost prezentată de AFDPR şi premierului Nicolae Ciucă, în cursul unei întâlniri avute în cursul dimineţii de luni.

„Culmea este că s-a întâmplat exact în judeţul meu, un judeţ de luptă anticomunistă până în 1962, cu rezistenţă în munţi, cu fraţii Arnăuţoiu care au fost executaţi. (…) Este strigător la cer că au acest tupeu de a-şi ridica un monument în cinstea lor. Care cinste? Că au omorât oameni, că au schinguit, că au deportat, că i-au strămutat? Că au făcut crime abominabile? Un regim criminal, odios – sute de mii de oameni arestaţi, deportaţi, strămutaţi. Însemnează că nu au făcut-o întâmplător, au vrut să arate că ei şi-au făcut datoria faţă de ţară. Care datorie? Că au nenorocit nişte oameni? I-au băgat în închisori?”, a arătat Sergiu Rizescu.

El a amintit că închisoarea cea mai grea s-a aflat tot la Piteşti, unde s-a practicat „reeducarea prin tortură”.

„Este incredibil, când de Paşti îi «împărtăşea» cu urină, înfometaţi şi bătuţi, să spună că nu mai cred în Dumnezeu, că au avut relaţii cu mama lor, crearea tipului de om nou. (…) În România a fost într-adevăr un gulag, copiat exact ca în Uniunea Sovietică şi primele chestiuni care le-au făcut după indicaţiile KGB – au lichidat vârfurile politice. (…) Este trist că se întâmplă aşa ceva. După 30 de ani, au început să iasă şobolanii din galerii. Nu putem tolera aşa ceva şi trebuie să aducem la cunoştinţa opiniei publice prin intermediul presei care este de bună credinţă. (…) Culmea că l-au amplasat în Cimitirul Militar, acolo unde sunt îngropaţi eroii neamului românesc, cei care şi-au pierdut viaţa pe fronturile de luptă pentru a-şi apăra ţara”, a adăugat preşedintele AFDPR.

Vicepreşedintele AFDPR, Leonard Cîmpeanu, a susţinut că acest eveniment nu este unul singular şi, din ce în ce mai des, apar manifestări „de elogii aduse organelor de securitate”.

„Tot în media a apărut recent apologia lucrătoarelor din securitate. Mai mult, în ultima perioadă, constatăm că atât în Justiţie, cât şi în Ministerul Muncii, în Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, se recunosc acte emise în perioada stalinistă ca acte perfect valabile, ceea ce este inadmisibil la 32 de ani de democraţie. (…) În loc să se recunoască că deţinuţii politici au fost arestaţi şi torturaţi în închisori, noi acum constatăm că se face apologia securităţii în România şi pentru asta AFDPR condamnă uşurinţa cu care a fost ridicat acest monument şi solicităm desfiinţarea lui”, a afirmat Cîmpeanu.

Reprezentanţii AFDPR au avut, luni, o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, întâlnire programată de mai mult timp, prilej cu care i-au făcut cunoscută poziţia lor vizavi de situaţia de la Piteşti.

„Cu siguranţă, noi avem poziţia Guvernului, exprimată de domnul Alexandru Muraru, care a dezavuat şi dânsul, dar acum a fost necesar ca noi să prezentăm punctul de vedere al AFDPR şi suntem convinşi că şi domnul prim-ministru este de acord cu poziţia noastră”, a arătat Leonard Cîmpeanu.

„Am fost plăcut impresionaţi când domnul prim-ministru chiar cunoştea viaţa din închisori. Era pus la punct cu toate evenimentele şi ne-am bucurat foarte mult. (…) A fost foarte deschis şi mi s-a părut foarte sincer şi chiar ne-a bucurat. Am plecat încrezători de acolo”, a completat Sergiu Rizescu.

Context. Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.

În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment care consta în administrarea zilnică de bătăi și torturi brutale, cu scopul de a „reeduca total”, sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Bine ca au reacționat intr-un târziu! Securiștii trebuie urmăriți ei și urmașii lor in veacul vecilor!

  2. Nu, nu, nici vorbă. Monumentul trebuie să rămână. România e a securiștilor și a proștilor care îi votează.

  3. Înseamnă că Asociația Foștilor&Actualilor Ofițeri de Securitate e mai puternică decît Asociația Foștilor Deținuți Politici. Revoltător este că crucea a fost cioplită de un meșter din Nucșoara Elisabetei Rizea, cea care își făcea cruce cu limba, ca să n-o vadă și s-o bată securiștii, care securiști iată că au devenit ultra-credincioși.