G4Media.ro

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei…

Sursa foto: captură video

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități ridicat în Pitești și delimitarea instituțiilor statului de această manifestare cu caracter totalitar

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) solicită îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea instituțiilor statului de această manifestare cu caracter totalitar, relatează stiri.tvr.ro.

Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României, precizează Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc într-un comunicat.

Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi.

”Cele mai multe decese ale „luptătorilor frontului nevăzut” din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci „brațul armat al partidului”, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului”, și-a argumentat IICCMER solicitarea.

”Ulterior, deși și-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de „interesele naționale” și „suveranitate”, în perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune și de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi și demni. Toate activitățile desfășurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea și întărirea național comunismului românesc, protejarea familiei Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului, precum și furtul de informații și tehnologie în beneficiul regimului Ceaușescu și al „lagărului comunist”, de care Securitatea a rămas profund atașată pe tot parcursul existenței sale”, subliniază IICCMER.

”Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul „front nevăzut” este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv”- a declarat președintele executiv IICCMER, prof. univ. dr. Daniel Șandru.

Și Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, și-a exprimat consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitate, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic.

”Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului”, a declarat și prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, președinte al Fundației Culturale Memoria – filiala Argeș.

Context. Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.

În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment care consta în administrarea zilnică de bătăi și torturi brutale, cu scopul de a „reeduca total”, sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Românii vor securiști, tot votează cu ei de fiecare dată, 55% în 2020 (PSD+PNL), mi se pare normal ca securiștii să aibă propriul monument, eventual unul mai grandios, să reflecte iubirea de turnătorie a românilor.

  • Am trecut de multe ori pe langa monumentul mentionat si habar nu aveam despre ce e vorba. Mai bine nu il baga presa in seama, ramanea o cruce ca toate altele.

  • @ aciduzzu – Am si eu o intrebare – daca monumentul a fost dezvelit miercuri (alaltaieri), de cate „multe” ori ai trecut tu pe langa el de alaltariei pana acum?

  • Ce sã .. decât Românistanul „ieuropean” suflat cu hAUR 🇷🇺👹

  • @ kafka
   Crucea de lemn este mai de mult, este amplasata langa o capela la intrarea din partea noua a cimitirului din Trivale. Este in partea „civila”, nu este in Cimitirul Eroilor. Sincer, nu i-am dat atentie, posibil sa sa fie adaugat intre timp la soclul ei ceva miercuri nu stiu. Cer ca imi este cunoscuta.

 2. in 89 nu a fost revolutia romanilor ci a unor romani. Marea masa insa nu avea o problema cu regimul, doar cu lipsurile din ultima perioada. Mai e mult pana departe. Doar cu regulile si obligativitatile (in economie, justitie, presa) se mai schimba societatea. Daca era dupa noi..eram mai rau ca Belarus astazi si este normal. Nu poti sa ai o societate evoluata cu 80% analfabeti printre votanti (ma refer la procent dintre cei care chiar voteaza)

 3. Sa ma pis pe crucea voastra

 4. Restaurația aflată în plin avânt pe mandatul al doilea al lui iohannis este in plin avânt . Până acum era vizibilă în atacul concertat asupra justiției de către psd/ pnl/udmr, având drept sprijin clanurile dornenilor, a savonistilor, a ciordachilor …
  Acum retorica privind albirea securității și a securiștilor , este inca o dovadă în plus că nimic nu este întâmplător și că planul clocit in mediul voiculescian este in plină desfășurare .
  Cât tupeu trebuie sa ai să faci apologia securității prin afișarea de asemenea insemne și să nu spui un adevăr simplu : securitatea nu a luptat decât ca sprijin credincios al mafiei comuniste și împotriva poporului român . Nimeni din afara granițelor nu i-a deranjat . De dragul privilegiilor au schingiuit milioane de destine ! Și acum au tupeul să ne spună că securiștii au apărat interesele și integritatea României ?

 5. Da sigur ca da , sa daramam acuma tot ca lgtb’isti
  Halal popor

 6. Nu înțeleg de ce toți fac referire doar la securitatea ceaușistă.Exista Moruzov asasinat de legionari, exista Cristescu asasinat de securitatea kominternist a lui Pantiusa și etc…Dați o fotografie cu placa de comemorare sa putem vedea ce scrie???Placa cu frontul nevăzut…pai avem în limba romana cuvinte de origine slavă…eu zic sa le scoatem, sa distrugem și publicațiile vechi în limba slavonă…și să-i căutăm pe toți cei care ne-au băgat ideologia comunistă împreună cu toate neamurile.

  • Toate la timpul lor . Deocamdată securiștii au obrăznicia de a face un asemenea monument . Și desigur și tu , cu același tupeu ID ..i .ot.

  • In afara de lexicul de cuvinte limitat și limbajul trivial folosit la orice comentariu, ce mai știți????

  • @rydes

   Aici nu e vorba nici de fondul lexical slav al limbii române, nici de asasinatele legionare (a căror albire n-ar fi cu nimic mai prejos decât acest ”monument al eroilor” Securității). Aici este strict vorba de o încercare de mistificare a istoriei, dacă nu chiar de un gest simbolic de re-abilitare a Securității (încă unul dintr-un șir ce, din păcate, pare că devine din ce în ce mai gros). Este același mecanism pe care-l vedem folosit aproape în toată istoria (și nu mă refer doar la cea recentă): oficialitățile legitimează un discurs istoric, o variantă oficială a istoriei prin tot felul de monumente publice, însemne și simboluri, iar acestea din urmă, la rândul lor, legitimează autoritatea unor instituții în prezent, în continuitate cu un trecut din care autoritatea își trage forța. Important este să controlezi trecutul, sau discursul despre trecut. Astfel se și explică cum monumentul este închinat ”eroilor nevăzuți” (unsung heroes, nu?) care s-au dedicat ”apărării valorilor fundamentale ale României”. Care erau acele valori în timpul regimului comunist și care sunt acum? Nu mai contează, important este că discursul face aceste echivalențe declarative prin care istoria este nivelată iar trecutul poate fi mistificat.

   Este important de știut că monumentul a fost ridicat cu ajutorul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar, cadru din așa-numita ”generație a căpitanilor”, proveniți din vechea Securitate, și reîncadrați în Serviciul Român de Informații ”re-formulat” în martie, 1990.

  • Departe de mine de a susține un aparat represiv, însă sunt foarte multi care s-au sacrificat pentru un ideal, o convingere, o gena moștenită de la vechii străbuni care la rândul lor s-au sacrificat-pentru țară și pentru memoria inaintașilor.Exact cum călugării ațintiți au un ghid spiritual, așa și mare parte din aceștia au un crez patriotic, altfel nu eram apreciați de parteneri USA, NATO, etc….Ce crede un ofițer actual despre modul cum va fi respectat post mortem ?Va veni boborul și se va pi.sa pe mormânt sau o troiță …deoarece la tefelisti orice are legătură cu secu.

  • @ rydes

   ”Eroismul” și ”sacrificiul” ofițerului ”serviciilor” de astăzi sunt umbrite nu de ignoranța ”boborului”, ci de însăși acțiunile post-decembriste programatice ale acestor instituții pentru care ofițerul lucrează. Obstinația escamotării unei continuități de resursă umană dintre Securitate și ”servicii”, precum și a conivenței (sau nu) dintre clasa politică și cercurile decidenților din aceste instituții de forță, șicanele de tot felul întreprinse împotriva CNSAS-ului în procesul de deconspirare a trecutului și terminând cu încercările de avansare a unui cadru legislativ care întărește continuitatea cu apucăturile vechii Securități, toate acestea subminează ”eroismul nevăzut” în conștiința publică post-decembristă. Nu există ”ruptura” necesară în memoria națională care să-l salveze pe ofițerul de astăzi de la suspiciune cu privire la patriotismul său, instituției pentru care lucrează fiindu-i mai degrabă asociat un ideal patriotard, ce-i drept ferm în principii, însă extrem de vag și insidios în intenții și acțiuni în ceea ce privește controlul real al instituțiilor în numele căruia acționează. Or, în aceste condiții, orice troiță și asociere cu cultul eroilor neamului are efect contrar, netrecând decât drept ”albire”, de fapt sfidare la adresa unei societăți întregi, de altfel la ”tefelismul” căreia chiar ”serviciile” de astăzi, prin atitudinea lor, contribuie în mod direct.

 7. Suntem o tara plina de cruci si turnulete de haur! Bagati si una bucata moaste sa avem ce linge!

 8. Cred că avem o mare problema națională, asta arată faptul că punctul 8 de la Timișoara, nu s-a aplicat, și acești mârșavi din securitate și partidul comunist cred că li se cuvin monumente! Este incredibil, unde am ajuns după 30 de ani!