G4Media.ro

Monument dedicat „eroilor” fostei Securități, dezvelit la Pitești, orașul odiosului experiment de…

Sursa foto: captură video

Monument dedicat „eroilor” fostei Securități, dezvelit la Pitești, orașul odiosului experiment de „reeducare” prin tortură a deținuților politici

Un monument dedicat „eroilor” fostei Securităţi a fost dezvelit, miercuri, la Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist, scrie reporter24.info.

Monumentul este „închinat militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României, notează argespress.ro, care susține că „ei sunt nu numai eroii de pe «frontul nevăzut», dar și eroii «tăcuți», ei au folosit arma informației pentru a opri și contracara amenințările la adresa națiunii române”.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate şi şef al SRI Argeş, col.(r) Dumitru Șovar.

„Serviciile de informații au cerut multe jertfe generațiilor care au precedat și vor mai cere încă. Ele însă nu au putut oferi și nu vor oferi niciodată vreo favoare a recunoștinței celor sortiți să poarte povara acestor grele misiuni.  E lung șirul celor care au sacrificat zeci de ani, de zile și de nopți și au depus un imens capital de străduință pentru a aduce cu un pas mai departe soarta acestor instituții”, a transmis acesta, potrivit sursei citate.

Au fost de față cadre militare în rezervă ale SRI, SIE și ale Direcției de Informații Militare din mai multe județe ale țării, reprezentanți ai asociațiilor de rezerviști ai MApN, MAI, precum și membri ai Asociației ”Cultul Eroilor Regina Maria”, scrie jurnaluldearges.ro.

După intonarea Imnului de Stat și după o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoți, a fost dezvelită troița-monument, creată, cu binecuvântarea ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, de extraordinarul meșter popular Ion Rodoș, din Nucșoara, la inițiativa colonelului în rezervă Dumitru Șovar, președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere (ACMRR) din Argeș, mai notează publicația.

Despre „Experimentul Pitești”. În fostul penitenciar de la Pitești a avut loc, în perioada 1949-1952, cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierelor prin tortură din blocul estic, cunoscut sub numele de „Experimentul Pitești” sau „Fenomenul Pitești”, pus în aplicare de fosta Securitate pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici. Estimările totale referitor la numărul celor care au suferit acest experiment care consta în administrarea zilnică de bătăi și torturi brutale, cu scopul de a „reeduca total”, sunt cuprinse între aproximativ 1000 și 5000.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

51 comentarii

  1. Doamne ferește, ăștia cum de mai există?

    • Cum adică?
      PSD PNL adică FSN și aripa tânără AUR n-au dispărut niciodată.
      Ei dețin România.

    • Mai exista pentru a papa pensile speciale !

    • Și nu numai !Ce pensii au ăștia și ce tineri se pensionează…Și fiți siguri că ăștia au avut o viață excelenta,n-au suferit de frig și foame că noi,n-au stat la cozi.Si acu se mai considera și eroi,după ce au nenorocit atâtea familii !Asta e mafia PSD pe care o votați in Arges de 30 de ani și chiar la nivel național…

  2. Sa mi bag p in crucea voastra

  3. Te apucă greața! Bleah!

    • ma indoiesc ca monumentul e ridicat in memoria fostei securitati. presupun ca e vorba de eroii din serviciile secrete, in general, nu e vorba fix de securitate aici. si daca e vorba de eroi, se refera la cei care si-au pierdut viata in operatiuni externe sau interne, nu e vorba de tortionari, nu?

      tot asa cum exista si monumente ridicate in memoria militarilor romani, nu in memoria soldatilor care au tras impotriva taranilor rasculati la 1907 sau a celor care au impuscat civili la revolutia din 1989, nu?

    • Problema e ca la noi vezi decoratii si monumente pt totfelu de personaje. Exemplu ff puternic e mausoleu lu antonescu.
      Si totusi sa vezi un fost sef al securitatii (care acu e sef pe la SRI) cum lauda zeci de ani de fapte, stim cu totii ce fapte, inclusiv manariile de dupa ‘89, te ia cu fiori ca se intampla asa cv.
      Prin germania vezi fost sefi stazi cum ridica monumente?

    • @sebo, eu cred ca alegerea Pitestiului (orasul cu conotatie negativa in legatura cu securitatea) este chiar o dovada ca se refera la acea parte de care ne temem noi sa fie legat evenimentul…

  4. S-au numărat, au văzut ca sunt absolut peste tot și acum ies cu tupeu. E un dispreț total fata de poporul pe care il jupoaie și il țin prostit. Aceasta este SEcuritatea și armata care a tras in oameni in ‘89 și cărora le plătim astăzi pensii speciale și pentru care ii îndatoram pe copiii noștri.

  5. lasa ca trec eu pe acolo si le desenez numai pl roz pe monument.

  6. Au pus prostii în frunte și ei sunt pe treaba! Citeam pe alt site ca doar PSD-ul a dat câte 3 mil.eiro pentru A3 și rtv! Te apuca greață doar când butonezi aceste programe! Chiar ma gândeam sa vorbesc cu furnizorul sa le scot din program ca mai ma împinge masochismul din mine sa ma opresc pe ei câteva secunde dar nu mai mult ca ma deprima! Ma deprima gândul ca atât de mulți prosti sunt în tara asta!

  7. Au bani, obtinuti din relatiile privilegiate cu cei care au furat revolutia. Au pensii babane, speciale. Ce le mai lipseste e onorabilitatea. Ar face orice sa-si spele blazonul patat de colaborarea si participarea la represiunea fostului regim. Se spala unul pe altul in public, sponsorizeaza carti, conferinte, documentare, reportaje, orice le-ar obtine ceea ce ravnesc. Nu doar pentru ei, ci si pentru odraslele lor, bine pozitionate prin relatii si bani pentru a deveni viitoarea alita a Romaniei. Si ce elita poate rabda sa-i fie aratate scheletele din dulap….

  8. Incredibil. 😂😂😂😂

  9. Ce zice seful statului despre acesta mizerie? Vreau sa-l aud pe individul pe care l-am votat stand la cozi pe la ambasade.

  10. Învingătorii au mereu grija ca istoria sa-i aprecieze.

  11. Tot cu ei veți vota, neam de ticăloși ce sunteți.

    • deci o troiţă (o cruce) pentru nişte comunişti atei.
      este oleacă de ironie aici…

  12. Dupa 30 de ani de „ilegalite” in care au stat ascunsi si au operat din umbra incep usor usor sa apara la suprafata. Ceea ce insemna ca nu mai au de ce sa le fie frica. Bun au inteles ca viata este mai buna atunci cand exista un sistem capitalist un cerul este limita a cati bani poti sa produci vs. comunism unde diferenta era data de portocale de Craciun, Dacie cu numar mic si carne la cantinele specialae. Cu ascensiunea AUR si cu toate atacurile impotrive democratiei si a EU este clar ca se urmareste o restauratie. Care cu concursul marelui schior al tarii – golfar in vara – si a al politrucilor si incompetentilor de la PSD, PNL si FIDESZ sunt sanse mari sa se intample.

    • Șansa să se întâmple sau sa nu se întâmple depinde de electorat în 2024. Atunci Romania va scăpa de ei sau va deveni o oligarhie de tip rusesc, mai puțin apetitul pentru agresiuni externe.

  13. Din cultura mea generala eroii nevăzuți au ajutat la reîntregirea neamului in 1918, in al 2 lea război, ajuta eficient Nato, muti mor in exterior…de ce trebuie sa ne raportam doar la fosta securitate???

  14. Normal e ca bulevardul municipiului să se cheme Bulevardul Reeducării.
    Dealtfel, la Pitești, închisoarea a fost privatizată, cu modificări ale construcției, imediat după Revoluție, să nu devină cumva muzeu.

  15. Pentru construirea monumentului securiștii au contribuit din pensiile lor speciale?

  16. Mulți prosti în tara asta!

  17. Securitatea a murit!
    Traiasca Securitatea!

  18. De remarcat că monumentul a fost făcut de cineva din Nucșoara, satul din care proveneau cei mai mulți luptători anticomuniști ai Haiducilor Muscelului, executați de Securitate.

    • Mda.. mare nerusinare, i se intorc stramosii in mormant! Rusine ba rusine, experimetul Pitesti este cea mai odioasa si tenebroasa parte a istoriei noastre. Cum ba??

  19. Securitatea, a fost ,este și nu vom scapă de ea niciodată.

  20. Niște proști

  21. Prosti, dar cu putere!

  22. Trebuie vandalizată aceasta porcărie, că nu merită denumirea de monument!

  23. Si ce imn au intonat? Cred ca le-a venit pe limba “trei culori…”… cel actual este “neromanesc, prea neortodox, prea occidental” pentru gusturile lor “patriotice”…

  24. This is fuckin insane…. zic si eu … daca dupa atati ani statul inca baga mesaje de genul acesta inseamna ca e rau, incearca sa rescrie istoria.

  25. Revoltător! De ăștia nu mai scăpăm niciodată!

  26. … pisindu-ne pe ‘monumentul’ lor.

  27. Incredibil!
    Un trecut recent plin-ochi cu crime contra chiar a națiunii,un prezent absolut derizoriu,asta ca să mă exprim elegant,dar își ridică statui!
    Nu se poate!
    Ajungi să îți pară rău că în decembrie 1989 nu a fost o revoluție ca aia din Franța anului 1789,cu ghilotina în funcțiune…
    Iar despre poporeni…vai și amar!

  28. Unii se pretind că ar fi existat securiști buni. NU! Toți securiștii au fost răi, Securitatea în întregime a fost poliție politică îndreptată împotriva poporului!
    Scabros e că un meșter din Nucșoara Elisabetei Rizea închină monument Securității!

  29. A observat cineva covoarele cu vulturul bicefal in diverse Biserici . Vulturul bicefal este stema Rusiei .. Ce cauta in Bisericile din Romania stema Rusiei …??? Ne-am platit sprijinul la Revolutie cumva ..?!?!?!?

    • Emblema imperiului bizantin era vulturul cu două capete, emblemă folosită și de turci, sfântul imperiu romano-german, ruși, sârbi (iugoslavi), etc. În heraldica bizantină, capetele reprezintă suveranitatea duală a împăratului (laică și religioasă) și/sau poziția dominantă a împăraților bizantini asupra și a Estului și a Vestului.

    • vulturul bicefal este simbol al imperiului bizantin
      SPRE STIINTA

  30. Ar fi trebuit sa fie si ei reeducati, dar de fapt continua ei sa ne reeduce pe noi.

  31. NU SE POATE AȘA CEVA!!!

  32. Proști, proști, dar mulți!
    Sunt aceiași cu cei care încearcă să justifice invazia piticului atomic, ori cu aceia care pupă-n dos sistemul rus; haur, nene!

  33. Si feciorul ala cu itari si clop ce caută acolo? Ce semnifica? A descins de pe columna direct in viitor? Dacă cânta si o trupa la înmormântarea asta, era meniu complet.

  34. Pitesti, singurul oras de anvergura din tara in care niciodata dupa 1989 nu a existat o alternanta la putere.
    PSD (PDSR sau cum s-a mai numit) a dat necontenit atat primarul, cat si majoritatea in consiliul local si cel judetean.

  35. Inca un flit in ochii omului cunstit,au inceput sa iasa ca paduchii in frunte.

  36. Inca o m*ue la adresa poporului roman !