
Ascensiunea partidului de extremă dreapta „Japan First” / Cine este Sanseito cu discurs împotriva ”invaziei silențioase a străinilor”
Timp de trei ani, un partid de opoziție care odată era marginal a deținut un singur loc în camera superioară a parlamentului japonez, care are 248 de locuri.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Dar duminică, Sanseito a ieșit învingător în alegerile din Japonia, câștigând 14 locuri, relatează BBC.
Partidul a luat naștere în 2020, în timpul pandemiei de Covid-19, când a câștigat notorietate prin videoclipuri pe YouTube care răspândeau teorii conspiraționiste despre vaccinuri.
Mai recent, și-a construit platforma pe o agendă naționalistă „Japan First” (Japonia pe primul loc), avertizând împotriva unei „invazii silențioase a străinilor”.
Creșterea popularității Sanseito reflectă neliniștea crescândă față de imigrație și turismul excesiv – probleme pe care guvernul actual a încercat să le abordeze prin crearea unui nou comitet cu câteva zile înainte de alegeri.
Dar aceste câștiguri semnalează o schimbare durabilă către dreapta în Japonia?
Ce este politica „Japan First” (Japonia pe primul loc)?
Lansat la începutul anului 2020, Sanseito a atras atenția conservatorilor cu seria sa de videoclipuri pe YouTube axate pe retorica anti-vaccinare și anti-mască.
A câștigat primul său loc în camera superioară a parlamentului în 2022, în urma unei campanii în care s-a prezentat ca un partid „anti-globalist”. Susținătorii săi au vorbit la mitinguri despre o lume în care o cabală de globaliști și instituții financiare conspirau pentru a domina cetățenii lipsiți de putere.
În campania sa recentă, partidul a făcut promisiuni populiste, precum reducerea taxelor pe consum și creșterea alocațiilor pentru copii. Dar este cunoscut mai ales pentru platforma sa naționalistă „Japan First” (Japonia pe primul loc), care se opune imigranților, liderul său, Sohei Kamiya, declarând anterior că s-a inspirat din „stilul politic îndrăzneț” al președintelui american Donald Trump.
Promisiunile Sanseito i-au adus sprijinul tinerilor conservatori online, reducând baza de sprijin conservatoare a Partidului Liberal Democrat (LDP) aflat la putere.
Rezultatul alegerilor din weekend subliniază, de asemenea, frustrarea alegătorilor față de liderul LDP și prim-ministrul Shigeru Ishiba, care s-a străduit să inspire încredere în timp ce Japonia se luptă cu dificultăți economice, o criză a costului vieții și negocieri comerciale cu Statele Unite.
Jeffrey Hall, lector de studii japoneze la Universitatea de Studii Internaționale Kanda, spune că sprijinul pentru partidele de dreapta a îndepărtat alegătorii conservatori de LDP.
„Prim-ministrul Ishiba este considerat insuficient de conservator de către mulți susținători ai fostului prim-ministru [Shinzo] Abe”, spune el. „Ei consideră că el nu are viziunea naționalistă asupra istoriei și nu are opiniile ferme împotriva Chinei pe care le avea Abe.”
În schimb, alegătorii se îndreaptă către Sanseito și alte partide de opoziție pentru a „își exprima frustrările și a arăta PLD că vor plăti pentru că s-au îndepărtat de idealurile conservatoare pe care partidul le susținea odată”, spune Rintaro Nishimura, asociat la The Asia Group’s Japan Practice, dând ca exemplu proiectul de lege adoptat sub Kishida pentru promovarea conștientizării LGBTQ.
„Succesul [partidelor de opoziție] în acest ciclu arată că alegătorii sunt sătui de politica status quo a establishmentului”, spune el.
Acest lucru s-a văzut și în voturile pentru un alt partid mic de opoziție, Partidul Democrat pentru Popor, de centru-dreapta, care a câștigat 16 locuri în alegerile de duminică – un salt important față de cele 5 locuri pe care le deținea anterior.
Dar, în ciuda câștigurilor din aceste alegeri, Sanseito nu a reușit să atingă numărul minim de locuri necesar pentru a depune proiecte de lege privind bugetul în camera superioară. Iar în camera inferioară, mai puternică, deține doar trei locuri.
Cine este Sohei Kamiya?
Kamiya, în vârstă de 47 de ani, a fost la un moment dat în cariera sa politică membru al partidului LDP, aflat de mult timp la putere. În timpul alegerilor generale din 2012, președintele de atunci al partidului, Shinzo Abe, a făcut campanie personal în numele său, deși în cele din urmă a pierdut cursa.
Kamiya a lansat Sanseito în martie 2020 și a fost singurul candidat al partidului care a fost ales în camera superioară în 2022.
Fostul rezervist al Forțelor de Apărare a recunoscut deschis că Trump i-a influențat abordarea și a criticat elita politică și financiară.
La fel ca președintele SUA, Kamiya a atras atenția cu „remarcile sale adesea inflamatorii și controversate” din campania electorală, spune Nishimura.
„Comentariile sale au fost răspândite pe rețelele de socializare într-o campanie foarte bine coordonată”, spune el.
„În contextul globalizării, companiile multinaționale au schimbat politicile Japoniei în interes propriu”, a declarat Kamiya la un miting recent în Kagoshima. „Dacă nu reușim să rezistăm acestei presiuni străine, Japonia va deveni o colonie!”
La începutul acestui an, el s-a confruntat cu reacții negative după ce a calificat politicile de egalitate de gen drept o greșeală, spunând că acestea ar încuraja femeile să lucreze și le-ar împiedica să aibă mai mulți copii.
Când a fost întrebat despre atractivitatea partidului pentru bărbați, el a răspuns că acest lucru s-ar putea datora faptului că este „focos”, afirmând că „asta rezonează mai mult cu bărbații”.
Cu toate acestea, domnul Nishimura spune că sondajele la ieșirea de la urne au arătat că sprijinul pentru Sanseito nu a venit neapărat doar din partea bărbaților mai tineri, ci că au primit un sprijin constant din partea întregii populații active, adică a celor cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
A existat o tendință către alegătorii de sex masculin, dar nu „în mod disproporționat”, a adăugat domnul Nishimura.
După alegerile de duminică, Kamiya a promis să asigure „50-60 de locuri” în alegerile viitoare, astfel încât „politicile [partidului] să devină în sfârșit realitate”.
De asemenea, el a încercat să-și retragă unele dintre declarațiile anterioare, clarificând într-un interviu acordat Nippon TV după vot că politica sa naționalistă nu avea scopul de a „interzice complet străinii”.
De ce există atâta furie în legătură cu imigrația?
Numărul rezidenților străini din Japonia a atins un record de 3,8 milioane la sfârșitul anului 2024. Această cifră reprezintă o creștere de 10,5% față de anul precedent, potrivit autorităților de imigrare, dar reprezintă totuși doar 3% din populația totală a țării.
Numărul turiștilor a atins, de asemenea, un nivel record de aproximativ 36,9 milioane anul trecut, potrivit Organizației Naționale de Turism.
Sanseito a profitat de neliniștea crescândă față de imigrație, acuzând partidul de guvernământ LDP pentru politicile care au permis intrarea unui număr mai mare de străini în țară.
Retorica anti-imigrație apare adesea în țările care se confruntă cu o economie în declin, spune domnul Hall.
„Comportamentul necorespunzător și manierele proaste ale unor turiști” au alimentat și mai mult această situație, creând impresia unei „probleme majore cu străinii”, adaugă el.
„[Sanseito] a exploatat frustrarea față de imigrație și sentimentul, poate nejustificat, că numărul imigranților crește prea mult”, spune el.
Japonia a fost întotdeauna reticentă față de imigrație, dar, confruntată cu o populație în curs de îmbătrânire, guvernul a relaxat legile privind imigrația în ultimii ani, în efortul de a stimula forța de muncă.
Unii japonezi sunt frustrați de afluxul de străini și îi acuză, printre altele, de creșterea criminalității și a inflației.
Marți, cu mai puțin de o săptămână înainte de alegeri, autoritățile au înființat un nou comitet menit să calmeze îngrijorările cetățenilor, promițând să creeze o „societate de coexistență ordonată și armonioasă cu cetățenii străini”.
Dar acum pare că este prea târziu – iar ascensiunea Sanseito ar putea semnala un punct de cotitură în peisajul politic japonez.
„Cred că de ani de zile oamenii spuneau că Japonia nu are o dreaptă populistă sau o extremă dreaptă populistă”, spune domnul Hall. „Dar cred că [rezultatul] a demonstrat că există posibilitatea ca acest lucru să se întâmple în Japonia și că probabil va rămâne așa”.
Cu toate acestea, domnul Nishimura observă că a fost „extrem de dificil” pentru partidele populiste să se impună cu fermitate în politica japoneză din cauza electoratului „capricios”.
„Dacă văd că un partid pe care l-au susținut nu se ridică la înălțimea așteptărilor lor, vor reveni la alegerile consacrate sau vor trece la alternative mai noi.”
Sursa: BBC
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.