G4Media.ro

Anchetă BBC: Mai multe state fac lobby pentru a modifica un raport…

Anchetă BBC: Mai multe state fac lobby pentru a modifica un raport ONU în privința schimbărilor climatice / Arabia Saudită, Japonia și Australia vor să ceară încetinirea procesului de  renunțare la combustibili fosili

O anchetă BBC News, începută după o scurgere uriașă de documente, arată cum mai multe țări încearcă să schimbe un raport științific crucial, care urmează să stabilească modul de abordare al ONU, referitor la schimbările climatice.

Informațiile prezentate de jurnaliștii britanici arată că Arabia Saudită, Japonia și Australia se numără printre țările care cer ONU să reducă ideea necesității renunțării rapide la folosirea  de combustibil fosili. De asemenea, arată că unele națiuni bogate se întreabă de ce trebui să plătească mai mult statelor mai sărace pentru a trece la tehnologii ecologice.

Acest „lobby” ridică întrebări pentru reuniunea la nivel climatic COP26, care urmează să se desfășoare în luna noiembrie.

Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice din 2021, cunoscută și sub numele de COP26, este cea de-a 26-a conferință a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice. Este programat să aibă loc în orașul Glasgow, Scoția, între 31 octombrie și 12 noiembrie 2021, sub președinția Regatului Unit.

Documentele constau în peste 32.000 de trimiteri făcute de guverne, companii și alte părți interesate echipei de oameni de știință care întocmește raportul ONU menit să reunească cele mai bune dovezi științifice cu privire la modul de abordare a schimbărilor climatice.

Acesta arată în mod evident state care împing înapoi recomandările ONU pentru acțiune, cu doar câteva zile înainte de a li se cere să își ia angajamente semnificative pentru a încetini schimbările climatice și pentru a menține încălzirea globală la 1,5 grade.

Raportul final va fi utilizat de guverne pentru a decide ce acțiune este necesară pentru a combate schimbările climatice și va fi o contribuție crucială la negocierile de la conferința de la Glasgow.

Scurgerea de informații arată o serie de țări și organizații care susțin că lumea nu are nevoie să reducă utilizarea combustibililor fosili la fel de repede pe cât recomandă actualul proiect al raportului. Un consilier al ministerului petrolier saudit solicită ca expresii precum ”nevoia de acțiuni urgente și accelerate de atenuare la toate nivelurile” să fie eliminate din raport.

Un înalt oficial guvernamental australian respinge concluzia că închiderea centralelor electrice pe cărbune este necesară, chiar dacă încheierea utilizării cărbunelui este unul dintre obiectivele declarate în cadrul conferinței COP26.

Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, iar Australia este un important exportator de cărbune.

Un om de știință de la Institutul Central de Cercetare în Minerit și Combustibil din India, care are legături strânse cu guvernul indian, spune despre cărbune că va rămâne pilonul producției de energie timp de zeci de. India este deja al doilea mare consumator de cărbune din lume.

Brazilia și Argentina, doi dintre cei mai mari producători de produse din carne de vită și hrană pentru animale din lume, se pronunță puternic împotriva dovezilor din proiectul de raport care spun că reducerea consumului de carne este necesară pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un număr semnificativ de comentarii ale Elveției se referă la modificarea unor părți ale raportului care susțin că țările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de sprijin, în special de sprijin financiar, din partea țărilor bogate pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor.

S-a convenit în cadrul conferinței climatice de la Copenhaga din 2009 că țările dezvoltate vor furniza 100 miliarde de dolari pe an pentru finanțarea schimbărilor climatice pentru țările în curs de dezvoltare până în 2020, obiectiv care încă nu a fost atins.

O serie de țări, în mare parte din Europa de Est, susțin că proiectul de raport ar trebui să fie mai pozitiv cu privire la rolul pe care energia nucleară îl poate juca în îndeplinirea obiectivelor ONU privind clima.

Republica Cehă, Polonia și Slovacia critică un tabel din raport care arată că energia nucleară are doar un rol pozitiv în îndeplinirea unuia dintre cele 17 obiective de dezvoltare durabilă a ONU. Ei susțin că poate juca un rol pozitiv în realizarea majorității agendei ONU pentru dezvoltare.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Cu alte cuvinte toata lumea se convinge ca moristile nu merg inca .

  Avand in vedere ca in industrii legate de productia de materii prime (lapte, branza, carne, oua petrol si gaze ) lucreaza milioane de oameni care momentan nu au unde sa se duca nu e fiabil pentru nici un guvern sau economie sa renunte la ceva.

  Bine ca le mai vine minte la cap si incep lucrurile sa revina la normal .

  Nu zice nimeni sa nu avem grija de natura dar problema se pune ca orice prostie tot de la lumea de rand se ia . Crede cineva ca pretu la amaratu ala de pai de la MEC trecut de la plastic la hartie ( adica mai scump) e suportat de companie ? Nu , tot de client.
  La Kaufland salvam natura – costa 8 lei o punga gratis .

  • Se stia de multa vreme ca trecerea la energie regenerabila nu are cum sa tina pasul cu cresterea consumului de electricitate la nivel global.
   Singura speranta pentru planeta este sa trecem pe energie nucleara de fuziune dar e posibil sa mai dureze inca un secol pana facem aceasta tehnologie rentabila economic.
   Teoretic, singurul combustibil fosil la care putem renunta este carbunele. Practic, daca eliminam carbunele deodata, pretul energiei creste suficient de mult pentru a declansa o criza economica.
   Incalzirea globala nu poate fi combatuta cu tehnologia existenta, poate fi doar incetinita. Masurile trebuie sa se focuseze pe acele solutii care aduc beneficii maxime pentru sumele investite. Prioritatea nr 1 trebuie sa fie eliminiare carbunelui peste tot pe glob. UE joaca la ruleta economiile statelor sarace care se conformeaza cu green deal. Se pune foarte mult accent pe masina electrica desi masina electrica nu asigura o reducere a emisiilor de carbon, raportat la suma investita asa cum poate asigura inchiderea centralelor pe carbune. Politicienii care nu prioritizeaza corect masurile de protectie climatica sunt politicieni care urmaresc de fapt interesele industriei de automobile pe baterii.

 2. In sfarsit, mai avem o speranta ca democratia si stiinta adevarata nu au murit de tot. Elvetia, Australia, Japonia, SUA sunt cele mai mari puteri care se opun propagandei climatice si noii oranduiri ecologisto-marxiste. La Glasgow se va da o lupta intre „expertii” propagandisti platiti de anumite guverne pentru a trambita apocalipsa climatica si ceilalti, care incearca sa transmita lumii datele stiintifice reale care ar anula orice propaganda apocaliptica. Statele europene vestice impreuna cu administratia UE sunt cele care insista pe aceasta tema si o fac cu o agresivitate demna de un regim comunist.