G4Media.ro

Analiză Reuters: Tensiunile din Taiwan dezvăluie provocările marinei americane pe măsură ce…

Sursa foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Erwin Jacob V. Miciano via csp.navy.mi

Analiză Reuters: Tensiunile din Taiwan dezvăluie provocările marinei americane pe măsură ce amenințarea chineză crește

Traseul lung al zborului de marți al lui Nancy Pelosi deasupra insulei Borneo spre Taipei și trecerea complexă a unui portavion american prin Marea Chinei de Sud evidențiază dificultățile cu care se confruntă acum forțele americane în fața unei armate chineze dornice să-și încordeze mușchii asupra Taiwanului, se arată într-o analiză Reuters.

Oficialii militari americani vorbesc în mod repetat despre patrule „de rutină” pentru a sprijini un o zonă „Indo-Pacifică liberă și deschisă”, dar realitățile sunt din ce în ce mai dificile pe fondul celor mai grave tensiuni din Taiwan din 1996 încoace, potrivit diplomaților, atașaților militari și analiștilor de securitate.

Oficialii americani au declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că nu au dorit să escaladeze situația cu desfășurări inutil de provocatoare înainte ca președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi – un critic înverșunat al Chinei și al treilea cel mai înalt politician american – să aterizeze marți la Taipei cu un avion al forțelor aeriene americane.

Și ei își mențin această abordare în timp ce armata chineză lansează exerciții cu trageri reale în apele care înconjoară teritoriul Taiwanului.

„Nu putem controla deplasarea lui Pelosi, dar putem controla modul în care reacționăm”, a declarat un oficial din domeniul apărării.

Comandamentul Indo-Pacific al SUA din Hawaii nu a răspuns imediat la întrebările adresate de Reuters cu privire la acțiunile și strategiile sale.

Avionul care o transporta pe Pelosi și delegația sa din Congres a ocolit Marea Chinei de Sud – și insulele sale fortificate – în timp ce zbura marți din Singapore, luând o rută mai lungă deasupra insulei Borneo și a părții estice a Filipinelor.

„Calea naturală de zbor ar fi fost deasupra Mării Chinei de Sud, dar locul este acum plin de radare, senzori și echipamente de bruiaj în bazele insulare ale Chinei, deci este ceva de evitat în contextul lui Pelosi”, a declarat Alexander Neill, consultant în securitate cu sediul în Singapore.

„După modul în care se desfășoară lucrurile, putem vedea că obiectivul aici este de a evita escaladările necontrolate”, a afirmat Neill.

După ce au construit instalații în arhipelagurile disputate Paracel și Spratlys, navele gărzii de coastă, navele de război și avioanele chinezești patrulează în mod obișnuit adânc în inima maritimă a Asiei de Sud-Est, urmărind frecvent marinele americane și alte forțe navale.

Modernizarea militară a Chinei din ultimele decenii îi determină pe unii analiști de securitate să spună că ar fi de neconceput ca portavioanele americane să provoace forțele chineze în mările din jurul Taiwanului așa cum o făceau în urmă cu un sfert de secol.

Atunci, un portavion a navigat prin strâmtoarea Taiwan, în timp ce un alt portavion se deplasa în apropiere pentru a pune capăt unor zile de lansări de rachete și exerciții militare chinezești, în timp ce Beijingul protesta împotriva primelor alegeri prezidențiale directe din Taiwan.

Mai mult de jumătate din cele 111 nave de luptă ale marinei americane desfășurate în prezent se află în sfera de responsabilitate a Flotei a Șaptea cu sediul în Japonia, care se întinde între vestul Pacificului și Oceanul Indian, potrivit monitorizării efectuate de Institutul Naval american independent.

Desfășurarea în masă a navelor pe coasta chineză este o altă problemă, având în vedere inventarul Chinei de rachete balistice și de croazieră avansate și flota sa de suprafață expansivă, spun analiștii de securitate regională.

Patru nave puternice – portavionul USS Ronald Reagan, nava de asalt amfibiu USS Tripoli și crucișătorul cu rachete ghidate USS Antietam – se află la est de Taiwan, a confirmat Reuters. O altă navă de asalt – care transportă, de asemenea, avioane de luptă de atac F-35 – se află în portul din apropiere, în Japonia.

Unii analiști de securitate spun că este foarte probabil ca submarinele de atac americane să se afle, de asemenea, în apropierea unei astfel de formațiuni.

Trecerea grupului de atac Reagan a fost urmărită cu deosebită atenție de analiștii de securitate regională în zilele dinaintea misiunii lui Pelosi.

Radio Free Asia a raportat luna trecută că acesta urma să facă escală în portul central vietnamez Danang în luna iulie, după ce a patrulat în sudul Mării Chinei de Sud, în apropierea fortificațiilor chineze din Spratlys.

Diplomați familiarizați cu traseul său au declarat că grupul de atac a făcut cale întoarsă și s-a îndreptat în schimb spre o escală de cinci zile în Singapore, începând cu 22 iulie.

Mișcarea a avut loc în timp ce China a lansat exerciții între 16 și 20 iulie în jurul bazelor sale mai la nord în insulele Paracel, la est de Danang și acoperind 100.000 de km pătrați, potrivit declarațiilor autorităților maritime locale.

Nici oficialii americani, nici cei vietnamezi nu au comentat schimbarea sau motivul acesteia, dar un oficial al marinei americane a declarat pentru Reuters săptămâna aceasta că programele „se schimbă adesea” fără confirmare sau notificare.

Ulterior, Reagan s-a îndreptat spre apele strâmte ale arhipelagului Filipine înainte de a ajunge în apele de la vest de Taiwan, potrivit unei pagini oficiale de Facebook a marinei americane.

Collin Koh, un cercetător în domeniul securității din Singapore, a afirmat că trecerea prin strâmtoarea San Bernadino din Filipine de către un portavion este neobișnuită, în loc să navigheze spre nord între Filipine și coasta de sud a Chinei.

„Cred că arată niște desfășurări atent calibrate, menite să nu provoace inutil China, chiar dacă se asigură în același timp că se deplasează acolo unde trebuie să fie”, a precizat Koh.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Poate-l scot americanii pe Galactus. :))

  2. Articol de ra ha t – platit probabil de Kremlin ! Astfel de propaganda ostila democratiilor – CAND terorismul comunist chinez spune clar ca sunt gata – ca si banditii de la Moskova care au atacat MISELESTE Ukraina – sa atace o zona libera si CARE NU DORESTE CLAR SI EXPLICIT sa intre in dictatura comunist chinez ! Un astfel de articol vadit MINCINOS – si PROVOCATIV nu-si avea rostul ACUM cand rusnacii lui Putin permanent ataca Romania si declara ca vom plati ! Ce ? Ce am tot platit DE GEABA rusnacilor in toate epocile istorice !~ Sa va fie rusine de asemenea porcarii publicate – Sunt o dovada ca tradatorii de patrie lucreaza la greu – platiti in Ruble !

  3. Iar US Navy nu are cu ce 🤣🤣🤣

  4. Slava RUSIA 🇷🇺 URAAAAA

  5. Sua omorâtă…. huuuuuuuuuu!!!!

  6. @Florică
    Trebuie, totuși, să ai mai mare grijă de sănătatea ta.

  7. „Dragii” mei Iubitorii de ruși și chinezi de ce nu fugiți in Rusia sau China ca să scăpați de asuprirea americanilor? Mergeți acolo că să vedeți ce bine e, libertate adevărată, acolo poți striga la colț de stradă „jos Putin sau jos partidul comunist chinez ” și nimeni nu o să vă facă nimic (doar o să dispăreți din peisaj pentru multi ani sau pentru totdeauna dacă aveți noroc ).

  8. @ Armageddon,
    În curând la fel va fi și în România.

  9. marina chineza e o gluma. Problema generala e regresul hegemonului mondial sub presiuni ideologice interne. Atunci cand masculul alfa USA este slabit sau batran apar challengerii (rusia, china etc) care oricat ar fi de necopti sau netoti au sanse majore sa creeze probleme globale.