G4Media.ro

Analiză: Lupte urbane din trecut oferă o imagine despre cum ar putea…

Sursa foto: Oren ZIV / AFP

Analiză: Lupte urbane din trecut oferă o imagine despre cum ar putea arăta ofensiva israeliană terestră, în Gaza

O bătălie care a ucis zeci de civili și peste o duzină de soldați israelieni în urmă cu aproape un deceniu oferă o imagine a tipului de lupte care ar putea avea loc în cazul în care forțele israeliene vor intra în Gaza, așa cum se așteaptă, pentru a pedepsi Hamas pentru ravagiile sale în sudul Israelului de săptămâna trecută, scrie Associated Press într-o analiză.

Era 19 iulie 2014, în timpul celui de-al treilea război al Israelului împotriva Hamas. Ținta a fost Shijaiyah, un cartier dens populat din orașul Gaza, despre care armata a spus că Hamas a transformat-o într-o „fortăreață teroristă”, plină de tuneluri, lansatoare de rachete și capcane capcană.

Bătălia a avut loc în a treia zi a unei ofensive terestre care a fost precedată de o campanie aeriană de 10 zile. Atunci, ca și acum, civililor palestinieni li s-a spus să părăsească cartierul, Atunci, ca și acum, mulți au rămas, fie pentru că așa le-a spus Hamas, fie pentru că nu aveau unde să se ducă.

Pe măsură ce forțele israeliene au pătruns în Shijaiyah, un amalgam de clădiri de beton ghemuite și alei înguste, militanții au dezlănțuit un baraj de focuri de armă automată, rachete antitanc și grenade propulsate de rachete, a declarat armata la momentul respectiv.

Un transportor blindat de trupe s-a defectat. Când doi soldați au coborât pentru a o repara, un militant a tras o rachetă antitanc asupra vehiculului, aruncându-l în aer și ucigându-i pe toți cei șapte soldați aflați înăuntru. În haosul care a urmat, luptătorii Hamas au reușit să târască rămășițele unuia dintre soldați și le țin încă în mână.

În urma panicii, soldaților li s-a ordonat să se urce în vehiculele lor blindate, în timp ce batalioanele de artilerie au tras 600 de obuze și avioanele au lovit de deasupra capului. A doua zi, avioanele de război israeliene au aruncat 100 de bombe de o tonă asupra zonei, a raportat ulterior presa israeliană.

„Poarta iadului s-a deschis, iar șrapnelul a intrat prin ferestre”, a declarat atunci un rezident palestinian pentru AP.

În 2014, „a existat un sentiment de nebunie în ceea ce privește cantitatea de foc folosită”, a declarat un soldat israelian pentru Breaking the Silence, un grup de veterani care critică politicile Israelului și care colectează mărturii anonime de la soldați.

Cincizeci și cinci de civili au fost uciși în timpul bătăliei de două zile, inclusiv 19 copii și 14 femei, potrivit unui raport al ONU, precum și un număr necunoscut de militanți. Treisprezece soldați israelieni au fost uciși.

Amir Avivi, un general israelian în retragere care a servit alături de comandanți de top în timpul bătăliei din 2014, a declarat că de data aceasta va fi „complet diferit”, deoarece artileria și loviturile aeriene vor fi primele.

„Va fi o manevră masivă, cu mult aer și artilerie – o intrare foarte, foarte puternică. Vom încerca să minimizăm cât mai mult posibil pierderile trupelor noastre, iar pentru asta avem nevoie de multă acoperire.” El a spus că ar fi nevoie de mai puțină putere de foc dacă aceasta ar fi folosită la început și nu atunci când soldații sunt în dificultate.

Este posibil ca puterea imensă de foc să fi limitat pierderile armatei, dar a avut un preț ridicat asupra civililor și a aplatizat o mare parte din cartier. Aproximativ 670 de clădiri au fost distruse și aproape 1.200 au fost avariate moderat sau grav, se arată în raportul ONU. Anchetatorii au numărat 270 de cratere.

„Este o operațiune al naibii de precisă”, a declarat sarcastic secretarul de stat de atunci, John Kerry, despre această bătălie, într-un moment surprins la un microfon încins.

Israelul a ordonat o evacuare fără precedent a aproape jumătate din cei 2,3 milioane de palestinieni din Gaza, din partea de nord a teritoriului asediat spre sud. Avivi, generalul în retragere, a declarat că acest lucru este menit să îi cruțe. Dar nu toți sunt capabili sau dispuși să fugă.

„Când va începe artileria, cei care nu au evacuat încă vor evacua”, a spus el.

Raportul ONU a găsit „indicii puternice” că operațiunea Shijaiyah a implicat focuri de armă nediscriminatorii care „ar putea constitui o crimă de război”. Curtea Penală Internațională investighează posibile crime de război comise de ambele părți în timpul războiului din 2014.

Israelul, care a acuzat de mult timp organismele ONU că sunt părtinitoare împotriva sa, a refuzat să coopereze cu oricare dintre aceste anchete.

Războiul a continuat mai mult de o lună după Shijaiyah, prin bătălii la fel de distructive. S-a încheiat cu un armistițiu șubred și cu Hamas încă ferm în control, în ciuda morții a 2.251 de palestinieni – majoritatea civili – și a distrugerilor pe scară largă. De partea israeliană, 74 de persoane au fost ucise, inclusiv șase civili.

În 2021, cele două părți au purtat un alt război devastator, deși nu a existat o invazie terestră.

Și apoi, sâmbătă, un Hamas încă neînduplecat a luat cu asalt Gaza și a năvălit în sudul Israelului, ucigând sute de oameni și târând aproximativ 150 de ostatici înapoi în teritoriul îngust și de coastă.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a fost la putere și în 2014, a jurat să distrugă Hamas. Liderii grupării spun că sunt pregătiți pentru toate scenariile.

Israelul a promis o ofensivă aeriană, terestră și navală „foarte amplă” în viitorul apropiat. Acesta a masat tancuri și zeci de mii de soldați de-a lungul graniței cu Gaza.

Dacă vor intra, Shijaiyah va fi printre primele lor ținte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...