G4Media.ro

ANALIZĂ Ce capacități militare are Finlanda și cum vor contribui la securitatea…

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat - Försvarsmakten

ANALIZĂ Ce capacități militare are Finlanda și cum vor contribui la securitatea NATO / Un atu major – serviciul de informații militare, cu expertiză avansată în apărarea împotriva Rusiei

Președintele Sauli Niinisto și premierul Sanna Marin au cerut joi, printr-o declarație comună, ca Finlanda să adere la NATO. „Finlanda trebuie să aplice imediat pentru a deveni membru NATO”, se arată în declarația lor comună, postată pe site-ul Administrației Prezidențiale din Finlanda.

Decizia finală urmează să fie luată în urma unei ședințe a Parlamentului, care va trimite oficial NATO cererea de aderare. Printre membrii NATO există consens pentru primirea rapidă a Finlandei și Suediei în alianță, cu atât mai mult cu cât ambele țări au cheltuieli militare semnificative și un grad ridicat de interoperabilitate cu armatele aliate.

Anunțul Finlandei, o întorsătură ironică a istoriei secolului XX

După cel de-al Doilea Război Mondial, după ce a zădărnicit înaintarea puternicei Armate Roșii în Războiul de iarnă din 1939-1940 și a încercat apoi să recucerească teritoriul pe care sovieticii l-au revendicat în cele din urmă, Finlanda a trebuit să se mulțumească cu neutralitatea impusă de Moscova. Dar, spre surprinderea aproape tuturor, a reușit și în această sarcină degradantă, construindu-și forțe armate extrem de capabile și fiind susținută energic de societatea civilă – reușind în același timp să mențină dialogul cu Moscova.

Acest aranjament, pe care cei care nu sunt finlandezi îl numesc adesea „finlandizare”, a fost considerat la Moscova un compromis acceptabil. În aceste zile, președintele rus Vladimir Putin – de mult timp paranoic în legătură cu o invadare fantomatică a NATO la granița sa de sud-est – pare să dorească un astfel de aranjament pentru Ucraina, dar agresiunea sa acolo a determinat o schimbare dramatică la Helsinki. Finlanda pare acum pregătită să renunțe definitiv la faimoasa sa neutralitate, o mișcare care ar plasa forțe NATO reale la granița de nord-vest a Rusiei.

Declarațiile referitoare la valoarea Finlandei pentru NATO au devenit atât de frecvente, încât se consideră ca un fapt că Helsinki ar fi, în general, un avantaj militar pentru alianță, în ciuda faptului că NATO trebuie să apere o frontieră de peste 1.280 de kilometri cu Rusia. Dar, chiar dacă practic fiecare stat membru NATO pare încântat de perspectiva intrării Finlandei în alianță, ceea ce ar aduce Finlanda din punct de vedere militar și strategic chiar contează.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

„Cel mai mare atu al nostru este faptul că, încă din primele zile în care am analizat posibilitatea de a deveni membru NATO, cu zeci de ani în urmă, am știut că vom lua parte la menținerea siguranței acestei părți a Europei”, a declarat amiralul în retragere Juhani Kaskeala, șeful apărării finlandeze până în 2009. „Știam că vom fi mai degrabă contribuitori decât consumatori de securitate în Europa”.

Până acum, Finlanda a fost un contributor la securitatea în Europa prin paza frontierei sale cu Rusia – și, ca membru NATO, ar pune această capacitate colosală la dispoziția alianței. „Cel mai mare beneficiu pe care l-am aduce NATO este chiar faptul că am avea grijă de granița cu Rusia”, a declarat Kaskeala. „Nu vreau să mă laud, dar capacitățile noastre militare ar trebui cu siguranță să fie luate în serios.”

Forțele de apărare finlandeze angajează un număr de aproximativ 19.000 de persoane, iar Finlanda cheltuiește aproximativ 2% din PIB pentru apărare. Puternica gardă de frontieră a țării, însă, nu se ia în considerare ca parte a acestor cifre (și, spre deosebire de multe alte țări, Finlanda nu contabilizează pensiile militare ca fiind cheltuieli de apărare).

Chiar mai important, cele 19.000 de trupe oficiale sunt susținute de recruți; aproximativ trei sferturi dintre toți bărbații finlandezi își încheie serviciul militar. După terminarea serviciului militar, toți recruții, cu excepția celor care se înrolează în serviciul militar activ, devin rezerviști.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

„Armata finlandeză rămâne destul de excepțională în Europa”, a remarcat analistul finlandez în domeniul apărării Stefan Forss. „Formăm cohorte mari de recruți în fiecare an, iar ceea ce este de așteptat ca ei să stăpânească este apărarea împotriva unui atac major al Rusiei. Acesta a fost punctul central al pregătirii lor chiar și în ultimele decenii, când practic toate celelalte țări au trecut la gestionarea crizelor folosind unități mici. La colegiul nostru de apărare, ofițerii de stat major sunt încă pregătiți să conducă brigăzi și corpuri de armată.”

O altă abilitate considerabilă pe care Finlanda ar aduce-o alianței este serviciul său militar de informații, acumularea a 105 ani de observare și interpretare a puternicei țări vecine. Foreign Policy l-a contactat pe generalul-maior în retragere Pekka Toveri, responsabil de serviciile de informații militare ale Finlandei până în 2020, și i-a cerut să numească alte puncte forte ale Finlandei.

„Armata noastră este mare pentru o țară de mărimea noastră, cu artilerie masivă și blindate puternice, dar, în mod natural, aceasta nu este o forță foarte ușor de desfășurat”, a spus el. „Părți ale armatei pot fi folosite în zonele noastre din apropierea Finlandei, așa cum am arătat în diferite exerciții NATO.”

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Într-adevăr, Finlanda și Suedia se antrenează în mod regulat cu vecinul lor din NATO, Norvegia, ceea ce a sporit și mai mult integrarea celor două țări în Alianță. „Avem o supraveghere aeriană excelentă, pe care o conectăm la NATO atunci când ni se cere, de exemplu în timpul Cold Response 2022”, a precizat Kaskeala, referindu-se la un exercițiu militar comun desfășurat recent. „Și există exerciții în nordul îndepărtat aproape săptămânal, implicând Finlanda, Suedia și Norvegia, și de fiecare dată conectăm sistemul. Ar fi ușor să o facem permanent”.

Printre celelalte puncte forte ale Finlandei: avioanele de luptă excelente și cursul de apărare națională. Acesta din urmă este un curs rezidențial de mare prestigiu de trei săptămâni, în cadrul căruia performerii de seamă din toate sectoarele societății sunt învățați principiile securității naționale a țării. Rezultatul: lideri din întreaga societate care știu despre securitatea națională și, în mod crucial, se cunosc între ei.

Suedia, dacă va decide și ea să adere la NATO, ar aduce puncte forte, inclusiv o marină care joacă un rol crucial în Marea Baltică. De fapt, marina suedeză nu este doar comparativ mai mare, ci are și o experiență în domeniul vânătorii de submarine care ar fi utilă pentru NATO. Dar, în timp ce Finlanda și-a ridicat cu îndrăzneală capul deasupra parapetului, social-democrații suedezi aflați la guvernare au anunțat doar că vor efectua o „revizuire a securității”, deși este evident chiar și pentru social-democrații sceptici față de NATO că ar fi o prostie ca Suedia să rămână singură în afara alianței.

Pe măsură ce Finlanda se apropie de ușa NATO, întrebarea evidentă este: se poate aștepta ca populația sa să sprijine curajul forțelor sale armate nu doar acasă, ci și în statele membre NATO îndepărtate? Aceasta este întrebarea la care parlamentarii țării vor trebui să răspundă. Finlanda are nevoie de NATO în același moment în care NATO are nevoie de ea.

Finlanda și-a asumat întotdeauna o abordare pragmatică și practică a apărării naționale. Când Războiul Rece s-a încheiat, majoritatea țărilor europene și-au mutat accentul pe operațiunile expediționare, și-au redus cheltuielile pentru apărare și au dezvoltat forțe militare mai mici, dar foarte profesioniste și specializate. Finlanda a ales o cale diferită – nu în ultimul rând din cauza graniței sale de aproape 1.300 de kilometri cu Rusia.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Helsinki a menținut o poziție puternică de apărare națională, ale cărei pietre de temelie sunt conscripția și un număr mare de rezerviști bine pregătiți. Sistemul de recrutare relativ ieftin și existența unui grup mare de rezerviști în locul unei mari forțe active au permis Finlandei să mențină o apărare credibilă chiar și atunci când ponderea din PIB cheltuită pentru apărare era mai mică decât ar fi fost de dorit.

La sfârșitul Războiului Rece, Finlanda a cheltuit aproximativ 1,6% din PIB pentru apărare, iar la începutul anilor 1990 această cifră a cunoscut o creștere rapidă la 1,9% datorită achiziționării a 64 de avioane F-18 din Statele Unite în 1992. După aceea, bugetele finlandeze pentru apărare au continuat să scadă și au ajuns la cel mai scăzut nivel în 2001 (1,1% din PIB). De atunci, cheltuielile pentru apărare au început să crească până în 2012, când armata finlandeză a început o perioadă de reformă de trei ani care a inclus reduceri ale bugetului apărării de la 1,4 la 1,2 la sută din PIB și desființarea mai multor baze militare, ceea ce a dus la lacune semnificative în ceea ce privește gradul de pregătire care trebuie remediate.

Cu toate acestea, în timp ce alte țări și-au vândut echipamentele militare, Finlanda a achiziționat noi sisteme și a actualizat capacitățile existente. Alături de F-18, alte achiziții majore includ rachete de tip AGM-158 Joint Air-to-Surface (aer-sol) Standoff Missile din Statele Unite (2012), sisteme de rachete cu lansare multiplă și tancuri de luptă Leopard 2A6 din Olanda (2014), obuziere blindate K9 din Coreea de Sud (2017) și, cel mai recent, avioane de luptă F-35 din Statele Unite (2021).

Marina și-a modernizat navele din clasa Hamina în urmă cu câțiva ani, iar capacitățile de război subacvatic au fost îmbunătățite prin integrarea sistemului de sonar de adâncime variabilă și a torpilelor. În prezent, Finlanda se află în proces de înlocuire a mai multor nave mai vechi cu patru corvete multirol moderne, capabile să îndeplinească în mod eficient o serie de sarcini pe mare pe tot parcursul anului.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Alături de apărarea teritoriului național și a spațiului aerian, menținerea unei marine capabile (în strânsă cooperare cu Suedia) este deosebit de importantă pentru Finlanda, al cărei comerț și securitate a aprovizionării depind de liniile maritime deschise ale Mării Baltice.

Piatra de temelie

Finlanda și-a bazat securitatea pe o apărare națională puternică și pe cooperarea internațională. Forțele de apărare finlandeze au patru sarcini principale: apărarea militară a Finlandei, sprijinirea altor autorități naționale, participarea la activități internaționale și participarea la gestionarea crizelor militare internaționale. Dintre acestea, cea mai importantă sarcină este, în mod natural, apărarea țării. Piatra de temelie a unei poziții puternice de apărare națională este reprezentată de forțe armate capabile și bine pregătite.

Apărarea militară a Finlandei este organizată prin conscripție – o anomalie pe care multe țări europene, inclusiv Suedia, au abolit-o sau au dezactivat-o în anii de după Războiul Rece. Conscripția și rezervismul sunt considerate ca fiind singurele modalități rentabile de a menține o apărare națională credibilă într-o țară mare ca teritoriu, dar mică ca populație.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Conform Constituției finlandeze, fiecare cetățean finlandez este obligat să participe la apărarea națională, dar numai bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt supuși serviciului militar. Femeile se pot înscrie pe bază de voluntariat. În funcție de rolul pentru care sunt pregătiți recruții, serviciul militar durează șase, nouă sau 12 luni, urmat de repetiții în anii de după serviciu. Armata finlandeză antrenează aproximativ 22.000 de recruți în fiecare an, ceea ce reprezintă aproximativ două treimi din fiecare grupă de vârstă.

Există un sprijin larg pentru recrutare în rândul publicului finlandez, alături de presiuni pentru modernizarea sistemului – de exemplu, mulți tineri finlandezi doresc ca recrutarea să fie mai echitabilă din punctul de vedere al genului.

Numărul militarilor activi din cadrul Forțelor de Apărare finlandeze este mic: aproximativ 19.000, la care se adaugă Garda de Frontieră paramilitară de aproximativ 3.000 de persoane, care, la mobilizare, ar fi încorporată în totalitate sau parțial în Forțele de Apărare. Cu toate acestea, datorită sistemului de conscripție, numărul de rezerviști este mare. Armata de campanie complet mobilizată este dimensionată la 280.000, cu alte câteva sute de mii de rezerviști disponibili pentru a acoperi pierderile.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Unitățile pot fi împărțite în linii mari în trei categorii principale: unitățile operaționale cel mai bine antrenate și echipate, forțele regionale și unitățile locale (dintre care unele se antrenează frecvent și mențin un nivel ridicat de pregătire). Forțele aeriene și marinele operează echipamente de înaltă tehnologie, cum ar fi rachetele comune aer-sol Standoff, rachetele anti-navă Gabriel și rachetele RIM-162 Sea Sparrow, și sunt în mod tradițional mai pregătite din punct de vedere operațional. Cu toate acestea, toate cadrele din forțele aeriene și din marină (și, în cazul marinei, o mare parte din personalul de rotație al unei nave) sunt recruți sau rezerviști.

Ca o comparație, Suedia, care are o populație dublă față de Finlanda, are un personal activ de aproximativ 24.000 de soldați și o rezervă de 31.800 de soldați. Norvegia, aliatul NATO, care are aceeași mărime ca și Finlanda în ceea ce privește populația, antrenează aproximativ 10.000 de recruți pe an și are un personal activ de 16.000 de soldați. Ca răspuns la războiul din Ucraina și la deteriorarea situației de securitate din Europa, forțele de apărare finlandeze au anunțat recent o creștere a numărului de rezerviști chemați la repetiții de la 19.300 la 28.300 anual.

Menținerea unei apărări naționale puternice și credibile, chiar și într-un sistem bazat pe conscripție, este costisitoare. Bugetul finlandez pentru apărare din acest an este stabilit la 5,1 miliarde de euro -1,9% din PIB. Cu numai doi ani înainte, ponderea apărării în PIB era de 1,3 %. Această creștere rapidă poate fi explicată prin achiziționarea de noi avioane de luptă F-35, dar războiul din Ucraina a determinat cereri de majorare suplimentară a bugetului.

Armata va primi o finanțare suplimentară de 700 de milioane de euro în 2022 și de 788 de milioane de euro în 2023, ceea ce va duce bugetul său la 2,2% din PIB. Pregătirea și capacitățile armatei finlandeze au fost consolidate în toate domeniile operaționale. Finlanda are deja una dintre cele mai puternice artilerii din Europa (1500 de sisteme). Războiul din Ucraina a arătat că, chiar și în secolul XXI, menținerea în mod corespunzător a unor forțe convenționale puternice rămâne factorul-cheie al unei descurajări credibile pentru un stat non-nuclear.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Cu toate acestea, guvernele trebuie să găsească bugetul necesar pentru a dezvolta pregătirea și capacitățile și în noile domenii operaționale, inclusiv în domeniile cibernetic, spațial și informațional. Finlanda nu face excepție. Cooperarea internațională este deosebit de importantă pentru a răspunde la amenințările hibride, la operațiunile cibernetice și la războiul informațional.

O industrie de apărare competitivă este o altă piesă importantă în puzzle-ul apărării naționale. Industria de apărare a Finlandei este foarte specializată, motiv pentru care țara achiziționează o mare cantitate de materiale și echipamente din străinătate și este implicată activ în cooperarea în materie de achiziții cu alți parteneri nordici și europeni. Industria finlandeză de apărare joacă un rol crucial în aprovizionarea și întreținerea armatei finlandeze, dar aproximativ 40-60% din produsele sale sunt exportate, inclusiv sisteme de comunicații, sisteme de vehicule, nave și echipamente de protecție. În 2020, volumul exporturilor a fost de 43%.

Industria de apărare este formată predominant din întreprinderi private mici și mijlocii, cu o cifră de afaceri totală în cadrul sectoarelor de apărare, aerospațial și securitate de 1,84 miliarde de euro în 2020. Cu câteva excepții, cum ar fi Patria, producătorul vehiculului modular blindat și al sistemului de mortiere NEMO, nu există mari actori industriali.

Bugetele suficiente, trupele bine pregătite și echipamentele moderne constituie baza unei apărări naționale puternice, alături de o industrie de apărare competitivă la nivel internațional. Dar, după cum am văzut în Ucraina, dorința de a-și apăra țara este la fel de importantă și nu trebuie subestimată. Această voință este ceva ce finlandezii au din belșug. Într-un sondaj din decembrie 2021, 84% dintre respondenți au declarat că ar fi gata să își apere țara cât mai bine posibil. Într-un alt sondaj din martie 2022, 75% dintre finlandezi au declarat că Finlanda ar trebui să se apere militar chiar dacă rezultatul ar fi incert.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Aceste cifre sunt unele dintre cele mai ridicate din Europa, iar astfel de opinii sunt adânc înrădăcinate în societatea finlandeză. După atacul Rusiei asupra Ucrainei, cererea de cursuri de apărare națională a înregistrat o creștere fără precedent, iar Asociația de pregătire în domeniul apărării naționale din Finlanda a raportat 700 de înscrieri pe zi la cursurile sale, față de o medie zilnică anterioară de 150 de înscrieri.

La fel de important este faptul că o serie de factori din societatea finlandeză au condus la un concept politic de securitate globală, o linie directoare exclusiv finlandeză pentru activitățile de securitate și pregătire în diferite sectoare. Securitatea cuprinzătoare are ca scop protejarea funcțiilor vitale ale societății prin cooperarea dintre autorități, operatorii economici, organizații și cetățeni. Această perspectivă incluzivă asupra securității favorizează reziliența în fața diverselor amenințări la adresa securității. Experiențele recente din criza COVID-19 și relațiile tot mai tensionate cu Rusia indică faptul că securitatea cuprinzătoare consolidează societatea finlandeză și face din țară o țintă mai dificilă împotriva influenței hibride ostile.

Un actor internațional

Deși apărarea militară este principala sa sarcină, forțele de apărare finlandeze și-au asumat un rol activ și în gestionarea crizelor internaționale. Faptul de a fi un partener activ și cooperant este, desigur, important, dar, în cele din urmă, motivul care stă la baza participării la operațiunile internaționale este acela de a asigura siguranța Finlandei. În prezent, Finlanda are un total de 300 de trupe de gestionare a crizelor și de menținere a păcii desfășurate în Liban, Kosovo, Irak, Mali, Somalia, Marea Mediterană și Orientul Mijlociu.

Prin participarea la operațiuni internaționale încă din anii 1950, Finlanda și-a dovedit disponibilitatea de a-și juca rolul în securitatea internațională. În plus, experiența dobândită în astfel de operațiuni a avut un impact pozitiv asupra capacității forțelor finlandeze de a coopera cu țările partenere chiar și în medii solicitante.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Întrucât Finlanda a ales până în prezent să rămână în afara NATO, a căutat alte forme de cooperare în domeniul apărării, cea mai importantă fiind relația bilaterală cu vecinul său din vest, Suedia. Finlanda și Suedia nu au obligații de apărare reciprocă, dar au convenit asupra cooperării în domenii care variază de la sprijinul acordat națiunii-gazdă la operațiuni militare comune combinate și de la utilizarea în comun a resurselor la supravegherea teritorială.

Cooperarea trilaterală cu Suedia și Norvegia capătă, de asemenea, o nouă importanță. O cooperare nordică puternică în domeniul apărării este avantajoasă și pentru NATO. Prin aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică, nu numai că prezența NATO în regiunea Mării Baltice ar fi consolidată, ci și în Arctica.

Rămășițele neutralității?

Atunci când se discută despre rolul Finlandei în securitatea europeană, nu se poate omite faptul că Finlanda este încă o țară neutră sau nealiniată din punct de vedere militar, sau nici una, nici alta. Se poate spune cu siguranță că Finlanda nu mai este o țară complet neutră de peste 30 de ani. Finlanda și Suedia au aderat la programul Parteneriatul pentru Pace al NATO în 1994 și la Uniunea Europeană în 1995, ceea ce le-a legat definitiv de comunitatea occidentală. Cu toate acestea, în retorica politică de-a lungul anilor 1990 și la începutul anilor 2000, Finlanda și-a menținut rolul de țară nealiniată din punct de vedere militar.

Pe măsură ce cooperarea Finlandei cu NATO s-a aprofundat, iar Uniunea Europeană și-a asumat noi roluri în domeniul securității și apărării, poziția Finlandei ca țară nealiniată din punct de vedere militar a fost pusă sub semnul întrebării atât la nivel național, cât și internațional. Finlanda este unul dintre partenerii NATO cu oportunități sporite și s-a implicat pe scară largă în Procesul de planificare și revizuire al NATO din 1995, cu scopul de a promova dezvoltarea forțelor și capacităților de către partenerii care sunt cel mai bine pregătiți să coopereze cu aliații NATO. În plus, Finlanda a participat la mai multe operațiuni de gestionare a crizelor conduse de NATO și este invitată în mod regulat la reuniunile NATO, în special de la începutul războiului ruso-ucrainean.

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

În februarie 2022, Finlanda a participat la exercițiul NATO Cold Response din Norvegia cu 680 de persoane, dintre care 470 erau recruți. În ceea ce privește Uniunea Europeană, Finlanda a fost unul dintre cele mai active state membre în dezvoltarea Politicii de securitate și apărare comună în ultimii ani și a subliniat responsabilitățile Uniunii ca o comunitate de securitate, reamintindu-le colegilor săi că au convenit asupra apărării reciproce (Tratatul privind Uniunea Europeană, articolul 42.7).

Ideea că Finlanda trebuie să fie capabilă să se apere singură este adânc înrădăcinată în societatea finlandeză și în cultura strategică. Cooperarea cu alte țări este extrem de valoroasă, dar, în cele din urmă, apărarea țării se află în mâinile finlandezilor. Apărarea națională nu este un lucru care poate fi externalizat.

Finlanda se află de mult timp în pragul NATO și se spune adesea că Finlanda este atât de aproape de NATO pe cât poate fi o țară fără a fi membru efectiv. Cu toate acestea, Finlanda nu a considerat necesar să facă pasul final pentru a solicita aderarea la alianță, până acum. Viteza cu care s-a schimbat opinia publică față de NATO după atacul rusesc asupra Ucrainei este fără precedent. La fel de impresionantă este rapiditatea cu care guvernul finlandez a răspuns la această schimbare de opinie – lucru care a fost, de asemenea, criticat, în special în rândul minorității care se opune aderării Finlandei la NATO.

Surse: Foreign Policy, WarOnTheRocks.com, BBC, CNN

Sursa foto: Facebook / Puolustusvoimat – Försvarsmakten

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. In acest mod simplu, rusia ar ajunge sa aiba granita cu NATO. Un pic mai scurta, decat cea cu Ucraina, e dreot… 😀