G4Media.ro

Alegeri prezidențiale Franța: Candidații extremelor îngrijorați că nu vor putea strânge 500…

foto: captură video

Alegeri prezidențiale Franța: Candidații extremelor îngrijorați că nu vor putea strânge 500 de semnături de la aleși pentru a intra în turul 1

Marine Le Pen (Reunirea Națională, extrema dreaptă) a declarat la France Inter: „Nu avem scrisori de sprijin. Este o situație terifiantă din punct de vedere democratic. Nu am fost niciodată atât de îngrijorată. Îmi lipsesc vreo 50 de scrisori de sprijin”. Ea a spus că este inadmisibil ca un candidat care a fost în turul 2 în 2017 și care are șanse să câștige în 2022 să fie împiedicat să candideze din motive administrative. Ea a făcut apel la toți primarii care nu au dat scrisori de sprijin – parrainages – să semneze în favoarea ei.

Eric Zemmour (Recucerire!, extrema dreaptă) nu are „nicio certitudine” că va ajunge la 500 de parrainages până la termenul limită, a declarat el în timpul apariției sale la „Grand rendez-vous” Europe 1 / CNews / Les Echos, duminică.

„Este foarte greu”, a asigurat Eric Zemmour. „Petrecem ore întregi la telefon, prietenul meu Philippe de Villiers vorbește ore întregi cu primarii, Guillaume Peltier vorbește ore întregi cu primarii, eu însumi petrec mult timp sunând primarii pentru a încerca să-i conving”, a spus el adăugând că mulți primari se tem să semneze pentru el.

Vorbind pentru La France Insoumise (stânga suveranistă), partidul condus de candidatul său, Jean Luc Mélenchon, Adrien Quatennens a declarat: „Nu suntem îngrijorați, dar nu suntem liniștiți”, cotidianului la Parisien, vineri, 18 februarie. „Ne lipsesc 130 de parrainages”, a precizat el.

Mélenchon, cel mai bine plasat candidat al stângii în sondaje, a depus un proiect de lege prin care se instituie o procedură de semnături ale cetățenilor pentru candidatura la alegerile prezidențiale, pe 26 octombrie 2020. Textul nu pune în discuție cauzele principiului unui filtru pentru a participa la alegeri, dar propune ca acesta să fie încredințat „direct cetățenilor la fel ca și aleșilor”.

La ora actuală numai șase candidați au obținut cele 500 de parrianages, printre ei președintele Emmanuel Macron (La Republique en Marche, centru), Valerie Pecresse (Les Republicains, centru-dreapta), Anne Hidalgo (Partidul Socialist) și Fabien Roussel (Partidul Comunist).

Pentru a putea candida în primul tur de scrutin din 10 aprilie un potențial candidat trebuie să obțină minimum 500 de scrisori de sprijin din partea unor aleși – deputați, senatori, deputați europeni, consilieri regionali, consilieri departamentali, primari, în număr de peste 42.000, din cel puțin 30 de departamente (echivalentul județelor din România), cu maximum 50 de scrisori pe departament. Termenul limită de obținere a celor 500 de scrisori de sprijin este 4 martie.

Sondajele de opinie din luna februarie au dat următoarele intenții de vot:

  • Emmanuel Macron 23 – 26%
  • Marine Le Pen  15 – 18%
  • Valerie Pecresse 13,5 – 17%
  • Eric Zemmour 13 – 16%
  • Jean Luc Melenchon 9 – 13%
  • Yannick Jadot (Verzi) 4 – 8%
  • Fabien Roussel 3 – 5%
  • Christiane Taubira (Diverși stânga) 3 – 5%
  • Anne Hidalgo 1,5 – 3%
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Nimeni din Franța nu vrea extremiști finanțați de Putin.

  2. Cum dreaaaacu doar comuniștii și progresiștii au adunat semnăturile? Chiar numai comuniști sa fie in Franța?

    • Valerie Pecresse, de pildă, este comunistă sau progresistă?

  3. Tanti Le Pen sa mearga la Victoras Orban sa o invete cum sa faca rost de semnaturi.
    Doar sunt preteni la catarama.

    • 1) semnăturile se obțin în Franța de la aleși; 2) Orban e la putere, le Pen în opoziție.

  4. Nu știam despre regula asta in Franța.
    Cel mai rău iese madame Le Pen pe care ma așteptam sa o susțină cel puțin 500 primari. E interesant de știut cate primarii a câștigat partidul domniei sale.

    • Această regulă datează de la introducerea scrutinului prezidențial direct în 1962. Regulile le aveți aici https://presidentielle2022.conseil-constitutionnel.fr/les-parrainages/parrainages-les-regles.html. FN a câștigat opt primării în 2020 și mai are deputați, deputați europeni, consilieri regionali și departamentali, dar nu suficienți. Atât Marine Le Pen cât și Eric Zemmour (care nu a avut partid până acum) susțin că cei abilitați de lege să dea parrainages (peste 42.000) se tem să semneze pentru ei de teama consecințelor politice din partea celorlalte partide.

    • Mulțumesc pentru informații. Cel puțin in cazul doamnei Le Pen temerea este nejustificata. Ea a fost candidat prezidențial acum 5 ani, ba mai mult a ajuns in turul doi. Nu am auzit de nicio consecință politică sau de altă natură pentru cei care au susținut-o pe Madame Le Pen.

    • Dacă sunteți așa de sigur și de expert în politică franceză (deși n-ați auzit de regula elementară a parrainages) poate o liniștiți dumneavoastră pe Marine Le Pen https://twitter.com/franceinter/status/1495368640887242753?s=20&t=7H3d_1bLXZOlGesEmGoYqw

  5. Asa se intampla de fiecare data, este poveste veche 🙂 incepand din anii ’90. Sunt peste 42 000 de alesi, care isi pot da semnaturile. Regula de 500 a fost introdusa in 1976, pana atunci erau necesare doar 100 (incepand cu republica a Va, in 1965)

    Vor avea semnaturile, insa trebuie sa mergi si sa explici, nimic nu vine fara putina munca. Nu se face prin telefon, nici prin internet. Trebuie mers si explicat alesilor (si este normal sa fie asa)

    • Explicația poate fi inutilă atât timp cât primarul LR, PS, LREM sau de alte orientări se teme că dacă semnează pentru Le Pen sau Zemmour își poate vedea perclitată șansa de realegere la viitoarele alegeri. Primarul este ales de consilieri, aleși la rândul lor prin scrutin proporțional de listă cu primă majoritară. Deci alegerea sa depinde de partid.