G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: rezultat slab al alianței pro-prezidențiale în primul tur de…

foto: Facebook

Alegeri parlamentare Franța: rezultat slab al alianței pro-prezidențiale în primul tur de scrutin, președintele Emmanuel Macron riscă să rămână fără majoritate în Adunarea Națională

Ensemble (Împreună, centru), confederația de partide care-l sprijină pe președintele Macron a înregistrat 25,71% din voturi pe ansamblul Franței, practic la fel cu Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (Nupes), formată din Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF) cu 25,61%, pe fondul celei mai slabe participări la vot – 47,5% – din istoria alegerilor parlamentare.

Pe locul al treilea s-a situat Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) cu 18,68%, iar pe locul patru alianța de centru dreapta formată din Republicani (LR), Uniunea Democraților și Independenților (UDI) și diverși dreapta (DVD), cu 13,61%.

Nupes contestă însă prezentarea acestor rezultate, spunând că de fapt candidații săi ar fi obținut 26,8% și că ministerul de interne nu ar fi inclus în centralizare rezultatele unor candidați Diverși Stânga care se bucurau de sprijinul alianței. Ministerul de interne a replicat că lista candidaților învestiți de Nupes a fost trimis chiar de alianță într-un email înaintea scrutinului. Nupes amenință că va sesiza Consiliul de Stat, cea mai înaltă instanță a țării, care i-a dat deja câștig de cauză atunci când a contestat prezentarea de către minister a candidaturilor pe partide componente și nu sub eticheta Nupes.

În primul tur de scrutin au fost aleși cinci deputați (4 Nupes și 1 Ensemble), care au întrunit majoritatea absolută a voturilor exprimate în condițiile depășirii unui sfert dintre înscriși, deci în turul al doilea, care va avea loc duminică 19 iunie, rămân de ales 572 de deputați.

Ensemble s-a calificat în 417 circumscripții (cu circa 100 mai puține decât în 2017), Nupes în 380 (de trei ori mai multe decât în 2017, când partidele componente ale alianței au candidat separat), RN în 208 (de două ori mai multe decât în 2017) iar LR – UDI – DVD în 91 (de peste trei ori mai puțin decât în 2017).

La finalul primului tur al alegerilor legislative, duelurile dintre Ensemble și Nupe sunt cele mai numeroase: 272 la număr. Urmează 113 dueluri între Ensemble și RN. De asemenea, vor avea loc 61 de dueluri între Nupes și RN.
LR se va confrunta cu candidații Nupes în 25 de circumscripții, vor fi 24 de dueluri între LR și RN și 18 dueluri între LR și Ensemble. În plus, există trei dueluri între candidații Nupes și candidații PS disidenți și un duel între un candidat PCF disident și candidatul PCF învestit de Nupes.

În opt circumscripții vor avea loc triunghiulare (acolo unde cei trei candidați au depășit pragul necesar de 12,5% din înscrișii pe liste), în patru Ensemble – Nupes – RN, în două Ensemble – Nupes – LR, iar în alte două se vor confrunta doi candidați ai stângii (Nupes și un disident) cu unul Ensemble.

Institutele de sondare a opiniei publice au proiectat un total al mandatelor pentru Ensemble între 250 și 295 (majoritatea absolută fiind 289) cu mult sub majoritatea confortabilă de 350 din 2017, în timp ce Nupes ar obține 150 – 210, RN 20 – 45 și LR 50 – 80.

Aceste proiecții pun la îndoială obținerea majorității absolute de confederația pro-prezidențială, situație similară cu 1988, când PS nu a reușit să obțină majoritatea absolută în alegerile parlamentare, la scurt timp după realegerea președintelui Francois Mitterrand. În acest caz, președintele Macron va avea mari dificultăți să-și aplice în practică programul cu care a fost reales în aprilie și prim ministra Elisabeth Borne și guvernul pe conduce vor trebui să caute “majorități de idei” de la caz la caz, pentru că sub Republica a Cincea (după 1958) nu a existat niciun guvern de coaliție post-electorală.

Multe vor depinde în turul al doilea de mobilizarea electoratului și de consemnele de vot pentru circumscripțiile în care un partid nu este prezent. Lidera RN, Marie Le Pen, a anunțat deja că sfătuiește alegătorii săi să nu aleagă între Ensemble și Nupes, iar alianța pro-prezidențială va decide de la caz la caz ce consemn de vot să dea acolo unde nu are candidat prezent în turul al doilea.

În concluzie, Ensemble va obține probabil cel mai mare număr de deputați în Adunarea Națională după al doilea tur de scrutin, dar obținerea majorității absolute este extrem de problematică, după cum arată rezultatele primului tur.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. A fost votat sa nu iasa rusofila de le pen dar oamenii nu uita aroganta si nesimtirea de care a dat dovada in asa zisa pandemie

    • Sistemul electoral nu dă nicio șansă partidelor ca RN. În plus, electoratul lui Macron este total diferit de cel al lui Le Pen. În unele privințe, electoratul lui Le Pen seamănă cu cel al lui Melenchon – sensibil la populism. Rdin rusofilia lui Le Pen nu-i preocupă peste măsură pe francezii din clasa muncitoare unde RN este cel mai popular.

  2. Așa e cel mai bine pentru cetățeanul obișnuit. De când ne uităm prea mult în gura americanilor, cu sistemul lor de ”cine e primul ia tot”, am uitat că politica europeană se face prin compromis. Dacă niciun partid nu e sigur pe scaun pentru o perioadă de timp, nu uită nimeni să mai și respecte niște promisiuni electorale. Iar dacă unii care-au votat stânga primesc ceva din ce au dorit când au votat, dar și cei din dreapta primesc ceva din ce voiau când au votat, nimeni nu e atât de nemulțumit încât să înceapă să dea iar foc la mașini prin Paris.

    Învățați să cereți mult și să faceți compromisuri, pentru ca toată lumea să fie mulțumită!

    • Dacă Ensemble va rata majoritatea absolută atunci va trebui să facă compromisuri pentru a guverna minoritar.