G4Media.ro

50% dintre operatorii economici vor să mărească prețurile, de la cei cu…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

50% dintre operatorii economici vor să mărească prețurile, de la cei cu saloane și frizerii și până la cei din construcții

Scumpirile vor continua și în perioada următoare, arată datele Institutului Național de Statistică, în condițiile în care între 25-53% dintre firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul vor ridica prețurile – relatează digi24.ro

Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât și avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produsele vor fi mai scumpe din cauza secetei. „Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut. Și majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%”, spune managerul unei frizerii din Capitală pentru digi24.

Oamenii spun că abia fac fața actualelor scumpiri și că sunt nevoiți să se rezume în a-și cumpăra doar strictul necesar:

„Pe ce pui mâna, totul s-a scumpit”;  „Le ducem și pe astea destul de greu”; „Cred ca nimeni nu e pregatit pentru scumpiri, nimănui nu îi convine, dar nu avem ce face. Trebuie să strângem puțin cureaua”; „Mai reducem la concedii, mai reducem la alte plăceri, ne rezumăm strict la necesar”, sunt câteva din declarațiile obținute de digi24.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 50% dintre managerii din comerțul cu amănuntul spun că vor crește prețurile în următoarele 3 luni, ca urmare a modificărilor făcute în Codul Fiscal, dar și a majorărilor pe care vor să le facă producătorii care au culturile afectate de secetă.

Scumpiri sunt la alimente, dar și în zona de servicii.

„Dacă acum o săptămână aveam tomatele la 1,5 lei, la maxim 2,5 lei la producători și în piețele angro, acum tomata la producător este de la 3,5 lei la 4,5 lei. La tarabe se regăsește de la 7 la 10 lei”; ”Cred că acesta va fi prețul pentru următoarele 2-4 săptămâni”

Cei din zona de servicii au de gând să mărească nota de plată. De exemplu, la un salon din Capitală, administratorul este nevoit să majoreze prețurile cu 10% din cauza costurilor cu care se confruntă.

Vor ajunge de la 80 de lei la 88-90 de lei. Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut și toate cele… Și pe partea de produse s-au făcut deja scumpiri, majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%”, a spus Ramon Hurjui – administrator salon – pentru digi24.

După ce materialele de construcție au suferit majorări de preț pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi și manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească prețul din cauza noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august.

În România, inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, iar Banca Națională Română estimeaza o scadere a inflației sub 2 cifre abia în primul trimestru al anului 2023, relatează digi24.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Gresit. Romania care nu voteaza PSD (sau PNL-care e tot un fel de PSD) trebuie sa-si miste fundul la sectiile de votare in 2024. De iesit in strada s-a iesit si in 2017-2018 si nu s-a rezolvat nimic. Ba chiar as putea spune ca azi legislatia din justitie e mai nociva decat cea a lui Dragnea. Poate intelegem pana nu e prea tarziu ca in democratie singurul instrument real de exercitare a vointei poporului e votul.

  2. De foame ies toti si cei de la pesede…

  3. Bogdane, păcat de numele tău!ce faci cu votul când tu votezi același gunoi de 33 de ani???

  4. Astia 50% isi incearca ….falimentul .

  5. Calicii nu au înțeles că a ajuns la fundul sacului,omul de rand,și s-ar putea să întoarcă foaia?