G4Media.ro

Investigația ”Kremlinovici” face valuri în Moldova: Cât de teleghidat este Dodon de…

Investigația ”Kremlinovici” face valuri în Moldova: Cât de teleghidat este Dodon de Moscova?

Președintele Dodon, în centrul atenției jurnaliștilor care se întreabă cât de departe merg relațiile lui cu Kremlinul, scrie postul de Radio Europa Liberă.

O serie de investigații jurnalistice ale Rise Moldova și centrului Dossier, apărute la Chișinău în toiul campaniei prezidențiale și vizându-l pe unul dintre participanți, președintele în exercițiu Igor Dodon, are toate șansele să împingă pe locul doi toate celelalte teme ale competiției și să domine ultimele două săptămâni ale cursei electorale.

Investigațiile s-ar baza pe o scurgere de informații din un așa numit „departament pentru Republica Moldova” din cadrul Kremlinului și scot la iveală un președinte moldovean „teleghidat” din administrația președintelui rus, unde i se elaborează tezele pentru discursuri și strategiile de comportament în raport cu restul lumii și unde Dodon, la rândul lui, și-ar raporta acțiunile.

În stafful de campanie al președintelui Dodon investigațiile au fost calificate ca falsuri electorale, iar contracandidata lui Dodon, Maia Sandu, este de părere că informațiile date la iveală de presă ar fi suficiente pentru o retragere de bună voie, dacă nu excluderea din cursă a președintelui.

Investigațiile, precedate de apariția unor publicații similare ale Dossier (rom. Dosar) vizând și alte câteva state din vecinătatea rusă, percepute la Moscova ca fiind zona sa de influență, scot la iveală faptul că în cadrul Kremlinului ar exista o subdiviziune specială pentru coordonarea temei moldovene, administrată de persoane afiliate serviciilor secrete ruse și cu care Igor Dodon și alți politicieni din anturajul lui apropiat ar întreține relații extrem de strânse.

Vladimir Thoric, unul din autori, mai exact jurnalistul de la Rise Moldova care a efectuat partea moldovenească de investigație, a povestit la Europa Liberă cum au apărut, s-au documentat și verificat datele din articolele despre Moldova – până acum Dossier a publicat unul, iar Rise Moldova – două și promite să mai revină:

 • “În Kremlin, ca în orice organizație, lucrează oamenii vii, care utilizează utilaje digitale, mail-uri, comit greșeli, deci nu trebuie să ne mire această scurgere de informație. Cum nu trebuie să ne mire nici situația cu telefonul ce i-a aparținut lui Igor Dodon și care la fel a servit sursă de informație pentru investigații. Cu Centrul Dossier, care e o comunitate de jurnaliști de investigație preocupată de corupția și crima organizată cu implicarea politicienilor din Rusia și alte state CSI, noi avem un parteneriat de durată, Asupra acestor documente am început să lucrăm pe la mijlocul lui septembrie. Ceea ce arată actele din această arhivă e că anumiți politicieni moldoveni primeau din Kremlin texte pentru discursuri publice sau, invers, trimiteau încolo texte proprii pentru coordonare. Datele au fost fost verificate de mai multe ori și din mai multe surse, inclusiv prin contactarea persoanelor vizate sau bazele de date despre deplasările peste hotare ale președintelui.”

Ce arată cel mai important investigațiile publicate, așadar, concomitent de Dossier și Rise Moldova, e că Igor Dodon ar avea la Kremlin o serie de coordonatori, printre foști sau actuali ofițeri de securitate, cu care își pune la punct discursurile publice, de exemplu pe cel ținut la conferința de securitate de la Munhen, de anul trecut.

La fel, publicațiile scot la iveală că președintele moldovean a zburat la Moscova pentru consultări cu echipa sa de coordonatori ori de câte ori în R. Moldova se întâmplau evenimente importante interne, iar acum, în plină campanie electorală, ar beneficia de asistența unui grup de polit-tehnologi ghidați din același centru din Rusia.

Ceea ce scriu jurnaliștii de la Dossier și Rise nu este nou: oponenții de la Chișinău ai lui Igor Dodon au văzut mereu în el un politician mai loial Moscovei decât orice alt pro-rus de până acum, prin urmare corespondența pe care o descriu sau o publică jurnaliștii de investigație nu face decât să confirme ceea ce opoziția și anumiți analiști politici de la Chișinău au afirmat și până acum despre Igor Dodon.

Cât de mult ar putea lăsa de gândit, însă, apariția investigației în toiul unei campanii electorale cu participarea acestuia, l-am întrebat pe unul dintre acești analiști, Valeriu Pașa, de la comunitatea Watchdog Moldova:

“În primul rând, să nu uităm despre ce organizații vorbim. Aici avem Rise Moldova, care nu publică informații neverificate, la fel centrul Dossier – acea organizație înființată de Hodorkovski, dar la care lucrează jurnaliști de investigație respectabili din federația Rusă, care au avut până și de suferit în urma unor investigații, cu colegi care au fost chiar omorâți în Republica Central-Africană când făceau investigații despre armata privată a lui Prigojin, așa zisul bucătar al lui Putin.

Acum, că a apărut în campanie este bine – orice informație de interes public, cu atât mai mult atât de gravă, este bine să apară și în special înainte de alegeri.

Cred că și pentru alegătorii generic numiți pro-ruși, care își doresc o relație bună și o apropiere de Federația Rusă, faptul că șeful statului tău este un subordonat al unui funcționar de rang mediu sau chiar sub-mediu din administrația prezidențială a Federației Ruse nu arată prea bine. Toți vor să aibă un șef de stat puternic, persoană independentă și care chiar ia decizii. Și dacă aflăm că el doar execute indicații venite de la Moscova – în mod normal ar trebui să-i dăuneze foarte mult în campania electorală.”

Reacțiile înregistrate printre politicienii moldoveni, mai ales cei dintre ei care îi sunt oponenți în actuala luptă electorală, se axează mai ales pe cereri ferme de omitere din cursă, dacă președintele nu va binevoi – ceea ce așa pare a fi – să se retragă de bună voie. Iată, bunăoară, comentariul unuia dintre competitorii mai importanți ai cursei, cel al fostei prim-ministre Maia Sandu:

„Concluziile sunt două: Igor Dodon este un om controlat, cu atât mai mult nu se potrivește funcției de președinte. Și a doua concluzie este că avem instituții foarte slabe, pentru că nu au putut să prevină aceste lucruri. Problema e că atâta timp cât instituțiile sunt subordonate dlui Dodon, ele nu fac nimic.”

Președintele, mai exact staff-ul său electoral a contraatacat, susținând că noile publicații nu ar fi decât niște falsuri. O purtătoare de cuvânt a candidatului Dodon, Ludmila Muntean, a spus la TVR Moldova că acțiunea ar avea în spate interesele electorale ale unor anumiți contracandidați ai președintelui, ceea ce ar fi ridicol, ar denota disperare și, în mod sigur, va fi sancţionată de cetăţeni la votul ce urmează în câteva săptămâni.

Sursa: Radio Europa Libera

Citește și

Igor Dodon este ajutat în cursa alegerilor prezidențiale de „consultanți” din Serviciul de Securitate al Rusiei/ Anchetă Dossier-RISE

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Mafia și terorismul românesc au rădăcinile și logistică în Italia, nu în Moldova.

 2. Rusia considera Republica Moldova zona sa de influenta pentru ca I SE PERMITE de la Bucuresti.
  Iar Bucurestiul permite pentru ca-i convine sa tine Moldova izolata, ocupa si sub-dezvoltata.
  Bucurestiul nu face decat sa continue intelegerea Otomano-Rusa de impartire a controlului asupra Moldovei, incat Moldova sa nu poata fi zona dezvoltata (deci sa nu se opuna acestui status quo de dominatie Otomana (mascata in „autoritati nationale”) de la Bucuresti si Rusa de la Moscova.
  Rusia vrea sa transforme Republica Moldova intr-un nou Kaliningrad in coasta NATO si UE. Iar otomanii camuflati de la Bucuresti achieseaza.

  • Te pricepi f bine la fabricarea subtilă de noi piste de activare și influență, adică de FAKENEWS, dragul meu IOAN . S-ar părea că tocmai finalizezi un… masterat în contraimformații ? Numele de ”IOAN” îl întîlnesc deseori și cam de mult printre ”comentatorii” ambigui de pe situl DESCHIDE md. ZIARUL NAȚIONAL md etc. productive nevoie mare , pe reteaua de INTERNET a numitei REPUBLICI MOLOTOVA. Comentarii care sunt făcute nu la fitece analize, ci la din alea ale unor autori mai acatării.

  • Ha, ha! Sunt un stiintific cu experienta, lucrez cu informatii stiintifice. Si contra-informatii stiintifice si contra-la-contra-la-contra informatii. Se cheama peer review 🙂
   Atentie ca lumea este mai larga decat poate cunosti tu, iar presupunerile sunt riscante. Dar nu-i bai, omul cat traieste invata.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Peer_review

  • Dar daca te-ai pricopsit in vorba, ia zi-mi si mie,
   De ce este opinia mea News si mai precis Fakenews?
   „Piste de activare si influenta”? Wow, ce interesant vorovesti!
   Pista? In ce sens?
   Activare? Activarea a ce?
   Influenta? Adica nu pot sa numesc opinia mea opinie, trebuie sa fie o ceva de influenta?

   Nu au impartit istoric Turcia si Rusia Moldova?
   Nu am colaborat Muntenii (dar mai ales Bucurestenii) istoric cu Turcia impotriva Moldovei?
   Nu au cedat Bucurestenii (dominanti in Capitala) Basarabia (si Transilvania de Nord) fara rezistenta?
   ETC.

   Nu am dreptul la propria gandiri si exprimare ca si cetatean Roman?
   Dar tu si astia ca tine, puteti gandi drept si clar sau aveti mintea prea creatza pentru asta? (Si, sa nu uit, ganditi cumva prea repede ca sa mai ganditi si bine?)

 3. „În Kremlin, ca în orice organizație, lucrează oamenii vii” lol lol lol Deocamdata, as adauga eu.

 4. Te pricepi f bine la fabricarea subtilă de noi piste de activare și influență, adică de FAKENEWS, dragul meu IOAN . S-ar părea că tocmai finalizezi un… masterat în contraimformații ? Numele de ”IOAN” îl întîlnesc deseori și cam de mult printre ”comentatorii” ambigui de pe situl DESCHIDE md. ZIARUL NAȚIONAL md etc. productive nevoie mare , pe reteaua de INTERNET a numitei REPUBLICI MOLOTOVA. Comentarii care sunt făcute nu la fitece analize, ci la din alea ale unor autori mai acatării.

 5. Pe Putin îl umflă râsul când vorbește de Dodon. Ultima dată, Igor l-a așteptat pe Vlady 6(!)ore cu damigeana de vin în mână în antreul biroului și asta nu e un banc.Cam asta este esența relațiilor ruso-moldovenești.

 6. Dodon nu e teleghidat , e un autosclav autoprogramat cu speranta miloaga ca va fi si el acceptat cu o mangaiere pe crestet! Dar o sa vina ziua cand o sa inteleaga ca va primi cu totul altceva, ceva tare neplacut si cu zero mangaieri. Cum se spune din mosi stramosi, capul plecat pana la urma o sooge.

 7. Nu cred ca e ancheta Rise. Baietii aia explicau frumos, cu sagetele. Fara sagetele, nu cred ce citesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.