G4Media.ro

Igor Dodon este ajutat în cursa alegerilor prezidențiale de „consultanți” din Serviciul…

Igor Dodon este ajutat în cursa alegerilor prezidențiale de „consultanți” din Serviciul de Securitate al Rusiei/ Anchetă Dossier-RISE

Un grup de „consultanți politici”, inclusiv din cadrul FSB-ului rusesc (Serviciul Federal de Securitate, ex-KGB – nota red.), ar fi aterizat la Chișinău pentru a-l ajuta pe Igor Dodon în competiția alegerilor prezidențiale  din 1 noiembrie, relatează publicația deschide.md, conform unei anchete realizate de Centrul „Dosar” și RISE Moldova.

Investigația dossier.center relevă mai multe detalii despre implicarea serviciilor speciale ruse în politica internă a Republicii Moldova, relațiile lui Igor Dodon cu oamenii din Kremlin, dar și faptul că pe lângă administrația lui Vladimir Putin activează așa-zisa „Secție moldovenească”, condusă de un colonel din cadrul serviciilor secrete rusești, Igor Maslov, care pregătește pentru conducerea Federației Ruse note informative despre politicienii de la Chișinău, reprezentanți ai societății civile și ONG. Responsabil de „secția” dată este generalul FSB Vladimir Cernov, șeful departamentului prezidențial pentru relațiile regionale și culturale cu țările străine.

Din „Secția moldovenească” fac parte reprezentanții serviciilor de inteligență rusești, precum Vasili Kașirin, Alexei Negodov, Andrei Rusakov, Svetlana Voronina, iar recent, un grup de „consultanți politici” din Moscova, printre care Olga Grak și Serghei Perfiliev, a ajuns în capitala R.Moldova și s-a alăturat staff-ului de campanie al lui Dodon situat pe strada Serghei Lazo 25 (oficiul central al PSRM). Acești consultanți sunt conduși de ofițerul FSB, Iuri Gudilin.

Jurnaliștii de investigație publică inclusiv note informative despre Maia Sandu, Renato Usatîi și Andrei Năstase, pregătite pentru conducerea de la Moscova de către ofițerii „Secției moldovenești”. În nota informativă despre Maia Sandu se menționează că aceasta este cunoscută cu orientarea ei pro-occidentală, legăturile strânse cu Vlad Filat, dar și politica de românizare a instituțiilor de învățământ: „Are legături strânse cu SUA și participă la activitățile organizațiilor neguvernamentale, finanțate de americani”.

Printre altele, în anul 2014 pe masa generalului Cernov a ajuns și nota informativă despre Igor Dodon, care este descris ca un politician „nedemn de încredere”.

Își pune interesele și ambițiile personale mai presus de orice. Potrivit WikiLeaks, candidând pe listele PCRM la alegerile parlamentare din 2009, el l-a informat pe ambasadorul SUA în Moldova cu privire la planurile de a părăsi această formațiune politică după scrutin și intenția de a crea un nou partid de centru-stânga care să se poată uni cu alte forțe necomuniste pentru a alege președintele țării”, se menționează în nota informativă.

Totodată, în investigație sunt prezentate date despre decizia Moscovei de a aplica în raport cu R.Moldova o politică „soft power” pe care rușii deja au testat-o în 2015 în Găgăuzia, sprijinind-o pe Irina Vlah în cursa pentru fotoliul de bașcan al autonomiei. Mai exact, „curatorii” din Kremlin au pregătit discursurile Irinei Vlah în fața alegătorilor și au elaborat sloganurile electorale. Printre notele informative prezentate au fost găsite și copiile pașapoartelor președintelui raionului Comrat, Ivan Topal, ex-președintelui Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, dar și fostului bașcan Mihail Formuzal.

La fel, rușii sunt interesați de recrutarea în activitățile sale a moldovenilor care au absolvit instituțiile superioare de învățământ din Rusia și s-au întors acasă.

Reporterii RISE Moldova au intrat în posesia unui telefon mobil, folosit anterior de Igor Dodon, chiar și în perioada în care deja deținea mandatul de președinte al R.Moldova. În cadrul discuțiilor păstrate pe celular Dodon este scris ca „Kremlinivici”, iar interlocutorii lui sunt mai mulți politicieni, oameni de afaceri, dar și reprezentanți ai serviciilor speciale din Rusia.

Sursa Foto: Facebook/ Igor Dodon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. De parca Trump n-a fost ajutat de CIA in diversiunea doamnei Clinton.

  • Si din partea Romaniei cine a aterizat la Chisinau sa influenteze alegerile?
   Hai, lasati-o, ca macane de la kilometri distanta. 🙂

 2. De parca assetul american nu e laudat toata ziua de Europa „Libera” si ceilalti bugetari ai SUA.

  Deosebirea e ca in Basarabia sunt cam 40% care se cred rusi, dar nici 1% nu sunt nigar-ghei. Propagandistul rus va intra in rezonanta cu unii dintre localnici, nigar-gheul vorbeste singur cele 8 ore, cat sa isi ia leafa.

 3. Dupa ce SUA a castigat razboiul rece si tarile din Europa de Est au iesit de sub jugul sovietic vine acest Dodon si se zbate din rasputeri sa i se puna din nou pe grumaz jugul Rusiei.
  O sluga mai penibila nu exista in toata Europa de Est, nici macar Lukashenko nu are fata de regimul lui Putin o asa infocata mentalitate de servitor .

 4. „reprezentanții serviciilor de inteligență”?
  Serviciile de idiotenie de cine sunt reprezentate?

  • Explica Funeriu in urmatoarea scriere platita catre AI-urile preferate.

  • @Oana Bravo tocmai ai raspuns la intrebare. Mai ai si alti „colegi”?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.