G4Media.ro

200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată,…

Sursa foto: pixabay.com

200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte: O comemorare delicată, dar asumată de președintele francez Emmanuel Macron

Miercuri, 5 mai, se împlinesc 200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte. Cu această ocazie, Emmanuel şi Brigitte Macron vor merge după-amiaza la Institut de France – instituţie sub care sunt regrupate cele 5 Academii franceze. Preşedintele Franţei va susţine un discurs în care va evoca personalitatea Împăratului francezilor a cărui moştenire este şi astăzi subiect de discordie. Va urma apoi, la Invalizi, o ceremonie mai solemnă în faţa mormântului imperial, transmite RFI.

Palatul Elysée insistă să se spună «comemorarea» şi nu «celebrarea» bicentenarului morţii lui Napoleon. În cursul vizitei sale la Institut de France, Emmanuel Macron va susţine discursul în faţa academicienilor prezenţi dar şi a unor liceeni. Subiectul este sensibil, greu de abordat.

General revoluţionar şi apoi Împărat autoritar, Napoleon va impune în 1804 Codul civil – din care dealtfel se va inspira şi România câteva decenii mai târziu. Un Cod civil apreciat de mulţi – şi care, în foarte mare parte, mai este în vigoare şi azi în Franţa – dar care deserveşte femeile. Tot Napoleon instaurează poliţia dar această nouă forţă va fi criticată pentru felul în care controlează populaţia. Nu în ultimul rând, moştenirea napoleoniană este şi chestiunea coloniilor franceze şi restabilirarea sclaviei în 1802, sclavie care fusese abolită 8 ani mai devreme.

Privită aşa, politica lui Napoleon este foarte diversă şi contrariată, greu de explicat elevilor şi probabil şi mai greu de abordat într-un discurs prezidenţial. Șeful statului va susţine un discurs în care «va privi moştenirea împăratului în faţă», spun apropiaţii preşedintelui Macron. Liderul de la Elysée se va exprima după alţi doi vorbitori – Xavier Darcos, secretarul general al Institut de France şi Jean Tulard, unul dintre cei mai mari experţi francezi ai lui Napoleon.

După intervenţia sa în faţa academicienilor şi tinerilor, Emmanuel Macron va participa la un moment mai solemn şi anume depunerea unei jerbe de flori la picioarele mormântului «imperial» al lui Napoleon aflat sub domul aurit al Invalizilor. O ceremonie la care şeful statului va fi însoţit, printre alţii, de Florence Parly, ministra Armatelor franceze, şi de Jean-Christophe Napoléon Bonaparte, descendent al cunoscutei familii.

Dorind să organizeze această comemorare, actualul preşedinte francez se demarcă de precedesorii săi care, mai toţi, au fost mult mai prudenţi în privinţa memoriei fostului Împărat al francezilor. Mort pe 5 mai 1821, în exil, pe insula britanică Sfânta Elena, Napoleon a rămas o figură extrem de controversată din cauza politicii pe care a dus-o în cei 15 ani câţi a fost la putere. Figura lui Napoleon divizează şi azi clasa politică franceză: în timp ce dreapta şi extrema dreaptă apreciază moştenirea lăsată şi figura de mare şef autoritar, stânga deplânge autoritarismul lui Napoleon şi decizia sa de a restabili sclavia.

sursa: RFI

sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Codul civil „deserveşte femeile”, spune „autorul” articolului. Un fratuzism care genereaza intelesuri antagonice in limba romana. Mai simplu s-ar putea spune ca dezavantaja femeile, in forma sa initiala, in privinta dreptului la mostenire, sotia supravietuitoare neavand vocatie la mostenirea sotului pana prin anii ‘2000.

    • Inca un articol tradus execrabil. Cu Google translate. Poate revizuiti traducerea ca pe mine m-a enervat. Subiectul este deosebit de interesant din persoectiva istorica, dar felul in care este prezentat lasa de dorit.

    • Fără etichete gen „controversat”, „misogin”, „rasist” nu se poate. Demitizarea istoriei, metoda draga neomarxistilor, a ajuns acum politica de stat. Probabil ca în curând o sa o facă pe ioana darc psihopata religioasa și insetata de sânge.

  2. Dincolo de ce sustine stanga sau dreapta franceza, Napoleon a intrat in Istorie asa cum nici unul dintre liderii de azi ai Frantei nu va intra…
    La Domul invalizilor, mormantul lui Napoleon este vizitat anual de milioane de turisti….un omagiu adus geniului lui Napoleon, omagiu care nu se-mpiedica de stanga franceza…
    A lasat o Franta cu Institutii moderne iar reformele lui Napoleon, spun Istoricii, pe langa Codul civil(a infiintat Banca Frantei, a reformat Sistemul colectare a impozitelor, a aparut moneda nationala – Francul francez, a REFORMAT din temelii Sistemul de invatamant, de TOATE gradele…in timp ce Romania nu e-n stare nici la Anul 2021 sa REFORMEZE Sistemul de Educatie, Napoleon a reusit la Anul 1802!!)), s-au raspandit ulterior in intreaga Europa…

  3. Napoleon a fost primul care a emancipat pe puternicii din domeniul financiar-bancar de azi (beietii nu il vor uita) dar cu gandul la asimilarea lor completa in societatea franceza.

  4. Stanga franceza critica Codul civil al lui Napoleon adoptat in 1804 ca nu acorda drepturi femeilor la anul cand a fost adoptat, dar Constitutia SUA adoptata in 1791 si considerata cea mai moderna la vremea ei nici macar nu pomenea asa ceva si asa a ramas multa vreme: abia in 1920, după ratificarea celui de-al 19-lea Amendament, a fost acordat pentru prima dată drept de vot tuturor femeilor americane.
    In plus, Codul civil napoleonian a facut marele pas inainte in ceea ce priveste unificarea LEGILOR in toate regiunile pe care Franta le controla la acel moment: pentru ca desi Franta era stat unitar, fiecare regiune avea Legile ei!
    Mai multe Coduri au urmat pentru a trata alte aspecte ale sistemului juridic: în 1806 apărea Codul de Procedură, în 1807 Codul Comercial, în 1808 apăreau Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
    Contributia lui Napoleon la crearea Frantei moderne e indiscutabila…
    Sa nu uitam: Franta moderna a acordat Drept de vot femeilor abia la 29 aprilie 1945, ca un fel de „recompensa” pentru sacrificiul din razboi, nu pentru ca le considera EGALE cu barbatiI!!
    Ultimele tari moderne care au acordat dreptul la vot femeilor a fost Elvetia in 1971 si Liechtenstein in 1984!!
    Romania a acordat Drept de vot femeilor „stiutoare de carte” in 1938!!
    Franta si Elvetia au fost printre ultimele state democratice moderne care au acordat dreptul la vot femeilor.
    Lozinca „liberte, egalite, fraternite” a fost doar pentru barbatii albi multa vreme!
    Prima tara din lume care a introdus votul complet(atat pentru femei cand si pentru barbati) a fost Noua Zeelanda, in 1893.
    Primul stat european a fost Finlanda in 1906…

  5. comemorarile astea dau mari batai de cap!

    comemorarile sunt altceva decat analizele istorice,…

    o analiza istorica trebuie sa o faci printr-un exercitiu de arheologie, adica sa analizezi lucrurile in contextele in care s-au produs…

    comemorarile se fac in prezent…or prezentul are alte standarde de valori decat trecutul…intr-o comemorare nu poti face abstractie de standardele axiologice ale prezentului.. de aceea istoria se rescrie mereu…faptele trecutului se reinterpreteaza potrivit setului de valori ce domina prezentul…

    ca atare, discursul presedintelui va fi mult mai greu de elaborat decat ce al istoricului..anticipez ca va scoate la lumina si limitele personajului, dar si meritele sale…

    a spune azi,repet, in contextul valorilor de azi, ca realizarea de coduri si institutii este mai importanta decat respectarea drepturilor omului, adica ale femeilor si sclavilor, este o eroare grava…

    p.s.
    exista si valori universale, cele care transgreseaza timpul si sunt trecute in cartea de religie..