G4Media.ro

Ziua Mondială fără Tutun: Unul din cinci fumători nu știe că tutunul…

Foto: Pixabay

Ziua Mondială fără Tutun: Unul din cinci fumători nu știe că tutunul cauzează cancer, subliniază Organizația Mondială a Sănătății

Unul din cinci fumători din întreaga lume nu ştie că tutunul este principala cauză a cancerului de plămâni, un fapt care a determinat anul acesta Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să reamintească riscul pe care îl constituie acest viciu pentru sistemul respirator, relatează joi EFE, preluată de Agerpres.

„Nu lăsa tutunul să te priveze de respiraţie”, este sloganul propus de OMS pentru a marca, la 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun. Sloganul este însoţit de afişe elocvente care arată un plămân închis într-un borcan plin cu fum şi mucuri de ţigări, sau corpul uman afectat de leziuni provocate de tabagism.

Circa 3,3 dintre cele 8 milioane de decese anual legate de tabagism sunt provocate de afecţiunile sistemului pulmonar, a reamintit la o conferinţă de presă medicul Vinayak Prasad, directorul Departamentului de Prevenire a Bolilor Neinfecţioase din cadrul OMS.

Pe lângă ignorarea riscurilor cancerului de plămân, „în ţările în dezvoltare 50 la sută dintre cetăţeni nu asociază fumatul cu infarctul”, a avertizat şi doctoriţa Kerstin Schotte, expertă în acelaşi Departament.

„Aproape 20 la sută (din populaţia adultă) a lumii fumează, iar cei care au renunţat la acest viciu pot vedea în doar două săptămâni efectele renunţării acestui obicei asupra plămânilor care îşi recuperează funcţionarea normală”, a adăugat Prasad.

El a amintit că în 2017, 1,5 milioane de fumători sau de persoane expuse la fumul de tutun au decedat de boli respiratorii cronice, 1,2 milioane de cancer la trahee, bronhii sau plămâni, iar 600.000 de tuberculoză sau infecţii ale sistemului respirator.

Pe de altă parte, 60.000 din copiii cu vârsta de sub cinci ani mor de infecţii ale căilor respiratorii provocate de fumul celorlalţi iar cei care ajung la vârsta adultă au mai mari probabilităţi să sufere de bolid pulmonare.

Anul acesta OMS a reînnoit apelul ca ţările să-şi întărească lupta împotriva tabagismului prin aplicarea convenţiei adoptate în 2003 pentru controlarea acestuia şi să adopte măsuri precum creşterea taxelor asupra tutunului care s-a dovedit a fi o măsură bună pentru a reduce cererea.

Potrivit Prasad, aproximativ 80 la sută dintre cei 1,1 miliarde de fumători din lume trăiesc în ţări cu venituri medii şi mici unde impactul tabagismului asupra sănătăţii este mai mare.

El a subliniat că s-a reuşit reducerea numărului relativ al fumătorilor din lume – de la 27 la sută în 2000 la 20 la sută în 2016 – dar a precizat că datorită creşterii populaţiei globale numărul absolut al consumatorilor de tutun se menţine la cifre similare celor de acum 20 de ani, depăşind un miliard.

OMS denunţă campania lansată de Philip Morris pentru redenumirea „Zilei Mondiale fără Tutun”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a denunţat miercuri eforturile celui mai mare producător de ţigări din lume, Philip Morris, de a redenumi ziua mondială dedicată pericolelor legate de tutun, relatează AFP.

Cu ocazia „Zilei Mondiale fără Tutun”, marcată în fiecare an pe 31 mai, OMS a lansat o campanie de conştientizare a efectelor devastatoare ale consumului de tutun, care provoacă anual aproximativ opt milioane de decese.

Agenţia specializată a ONU a criticat încercarea companiei Philip Morris International (PMI) de a desfăşura propria campanie în această săptămână pentru a promova noile sale dispozitive electronice şi produse care asigură un „fumat fără fum”, prezentându-le drept o soluţie la problema reprezentată de tutun.

„Considerăm campania PMI ca fiind doar o încercare cinică a acestei companii de a-şi promova produsele mortale”, a declarat Vinayak Prasad, şeful Iniţiativei fără Tutun a OMS.

Philip Morris International, producătorul Marlboro, a insistat marţi ca „Ziua Mondială fără Tutun” să fie redenumită „Ziua Mondială fără Fumat” (World No Smoking Day) şi compania şi-a lansat propriul slogan de campanie „It’s Time to Unsmoke” (Este timpul să nu mai fumăm).

În urmă cu trei ani, Philip Morris International şi-a anunţat intenţia de a reduce producţia de ţigări convenţionale pentru a le înlocui cu o linie de produse „fără fum”, precum ţigările electronice şi dispozitive care încălzesc tutunul fără a-l arde.

Grupul susţine că aceste produse sunt mai puţin nocive, însă nu a reuşit încă să convingă OMS şi comunitatea medicală.

OMS afirmă că nu există un studiu ştiinţific independent care să confirme aceste rezultate.

 Image by Kruscha from Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Fumatul este asociat cu cancerul pulmonar, dar am citit umdeva ca cei mai multi fumatori mor de complicatii cardio-vasculare, nu de cancer pulmonar.

    Un medic competent sa ma lamureasca, va rog.

  2. Da, unul din cinci nu știe că moare de cancer iar pe ceilalți 4 nu-i interesează. În loc de pozele alea de pe pachete, mai mult efect ar avea dacă l-ar pune pe Dragnea, nu s-ar afișa nimeni în cafenea cu Dragnea pe pachetul de kent.