G4Media.ro

Ziua 14 de război. Noi atacuri la Mariupol, inclusiv asupra maternității /…

Ziua 14 de război. Noi atacuri la Mariupol, inclusiv asupra maternității / Agenția Internațională pentru Energie Atomică anunță că nu există nici un pericol la Cenobîl după ce centrala a fost deconectată de la rețeaua electrică / Armistițiul a încetat

Ziua a 14-a de război aduce embargo-ul SUA pentru petrolul, gazele și cărbunele rusești, în timp ce Kremlinul amenință că barilul de petrol poate depăși 300 de dolari. Marea Britanie, de asemenea, a anunțat că va opri importurile de petrol până la finalul anului 2022. În aceeași zi, și UE a anunțat că vrea să reducă importurile rusești de petrol cu două treimi.

Evenimentele zilei de miercuri, 9 martie:

Ora 00:05 1.207 morți la Mariupol în 9 zile de asediu rusesc (primarul orașului)

Ora 23:45 Zelenski: Războiul nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi/ Putin vrea să distrugă Europa. Republica Moldova, Polonia, Georgia şi statele baltice sunt ameninţate

23:15 Washingtonul respinge definitiv transferul de avioane de vânătoare către Polonia

Ora 23:05 Sistemele de monitorizare ale centralei nucleare din Zaporojie au încetat transmisia de date, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA), citată de Sky News.

Cu o zi în urmă, o întrerupere similară a fost semnalată pentru sistemele de monitorizare de la Cernobîl.

Ora 22:42 Franța vrea un „semnal puternic” pentru Ucraina, Moldova și Georgia, dar nu și o procedură de aderare accelerată

Ora22:30 O universitate din Milano cenzurează studierea operei lui Dostoievski, iar la Florenţa se cere demolarea statuii scriitorului rus / ”În Italia, astăzi, a fi rus este considerat drept o greşeală. Şi, aparent, chiar şi un rus mort”

Ora 22:15 Casa Albă denunță o ”folosire barbară” a forței rușilor împotriva civililor ucraineni după ce o maternitate din Mariupol a fost bombardată

Ora 21:55 Vladimir Putin nu era la curent cu faptul că pe frontul din Ucraina au fost trimiși recruți (Kremlin)

Ora 21:45 Ministerul Apărării reacționează după ce Rusia a acuza România că aici sunt ”relocate” avioane ucrainene / ”Afirmația este în totalitate falsă”

Ora 21:30 Parlamentarii ruși se pregătesc să introducă reglementări ale prețurilor la alimente, medicamente și alte bunuri, pe fondul deprecierii rublei

Ora 21:19 40.000 de civili ucraineni au fost evacuați în ultimele 24 de ore / Armistițiul a încetat

Ora 21:01 Ministerul rus al Apărării a recunoscut că a folosit în Ucraina sistemul de arme TOS-1A care utilizează rachete termobarice, afirmă Marea Britanie, potrivit The Guardian.

 


Ora 20:30 Uniunea Europeană a transmis că nu crede în teoria Rusiei despre ”armele biologice” ale Ucrainei: ”Credibilitatea informațiilor Kremlinului este foarte îndoielnică și scăzută/ Dezinformarea rusă are un istoric de narațiuni manipulatoare”

Ora 20:00 OMS: 18 atacuri asupra unităților de sănătate din Ucraina / Principalele provocări sunt hipotermia și degerăturile, bolile respiratorii, lipsa tratamentului pentru bolile cardiovasculare, cancer și problemele de sănătate mintală

Ora 19:40 În 14 stații de metrou din Kiev, devenite buncăre improvizate folosite ca adăposturi de civili, se vor organiza proiecții de filme. Detalii, aici. 

Ora 19:20 17 adulți au fost răniți în bombardamentul spitalului de copii din Mariupol, a anunțat un oficial regional, Pavlo Kirilenko, citat de Le Figaro.

Ora 19:13 „Îngrijorări serioase” că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice în Ucraina (oficiali occidentali). Detalii, aici. 

Ora 19:11 Rusia susţine că România adăpostește avioane de luptă ucrainene. Ministerul Apărării rus anunță că s-a distrus peste jumătate din aviaţia militară ucraineană. Detalii, aici. 

Ora 19:00 Viktor Orban se opune sancțiunilor UE din sectorul energetic împotriva Rusiei: Economia maghiară ar intra în blocaj fără gaz și petrol rusești. Detalii, aici. 

Ora 18:53 ULTIMA ORĂ Emiratele Arabe Unite, al optulea mare producător de petrol, anunță că va cere cartelului OPEC să crească producția de țiței după ce prețurile au ajuns la recordul ultimului deceniu. Detalii, aici. 

Ora 18:45 Zelenski, după bombardarea maternității din Mariupol: Oameni, copii sunt sub dărâmături. Atrocitate! Cât timp va mai fi lumea complice ignorând teroarea?/ Detalii, aici. 

Ora 18:40 Transport gratuit cu trenul pentru refugiații din Ucraina. Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial. Detalii, aici. 

Ora 18.23: Putin a dat ordin procurorilor militari să investigheze cum au ajuns recruți în războiul din Ucraina, anunță Kommersant. Acesta este un subiect delicat pentru Kremlin, după ce președintele Putin a spus pe 8 martie, în discursul adresat mamelor, că nici un recrut nu a fost trimis în Ucraina pe front. Ministerul Apărării a confirmat însă pe 9 martie că au fost trimiși recruți în Ucraina, unii fiind chiar luați prizonieri de forțele ucrainene

Ora 18.22: Forțele ruse par să se regrupeze în apropierea orașului Harkov din estul Ucrainei, a declarat miercuri primarul Ihor Terekhov, descriind situația ca fiind foarte tensionată, transmite Reuters. Vorbind la televiziune în direct, Terekhov a spus că bombardamentele rusești asupra orașului sunt în desfășurare.

Ora 18:04 Amazon nu va mai livra produse pentru clienți din Rusia și Belarus

Ora 17:35 VIDEO Autoritățile de la Mariupol îi acuză pe ruși că au bombardat maternitatea orașului

Ora 17:20 Armata rusă recunoaște că a trimis recruți pe front în Ucraina, deși Putin declarase cu o zi înainte că acest lucru nu s-a întâmplat

Ora 17:13 Ucraina a pierdut controlul de luptă al aviației și al apărării aeriene, susține purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, citat de agenția RIA Novosti.

„În timpul operațiunii, Forțele Armate Ruse au distrus 137 sisteme de rachete antiaeriene S-300, Buk M-1 și S-125. Aceasta reprezintă mai mult de 90% din sistemele de rachete antiaeriene cu rază lungă și medie de acțiune în serviciu. 81 de posturi radar au fost distruse (…) ceea ce a dus la pierderea controlului de luptă al aviației și apărării aeriene a Ucrainei „, a spus el.

Ora 17:05 Stoltenberg avertizează Rusia să nu atace liniile de aprovizionare care sprijină Ucraina: „Orice atac împotriva unui teritoriu NATO va declanșa articolul 5”

Ora 16:45 Ministrul britanic al Apărării: Regatul Unit trimite Ucrainei mai multe arme antitanc pentru a se apăra în fața trupelor ruse

Ora 16.43: Oficial: Nu sunt semnalate depăsiri ale nivelului de radiații la nivelul teritoriului ucrainean după întreruperea alimentării cu energie electrică la Cernobîl / Toate sistemele de securitate sunt funcționale, nu există niciun pericol

Ora 16:30 VIDEO O orchestră a interpretat Imnul Ucrainei și Odă Bucuriei în Kiev, în timp ce armata Rusiei avansează spre capitală

Ora 16.20: China trimite ajutoare umanitare în Ucraina în valoare de 790 mii de dolari, potrivit CNN. Ajutorul va fi direcționat prin Crucea Roșie

Ora 16.05: Pierderea accesului la rețeaua de energie electrică ”nu va avea un impact critic asupra siguranței” de la Cernobîl, transmite Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA)

Ora 16.04: Autoritățile române despre situația de la Cernobîl: Nu există un pericol iminent. Se poate asigura răcirea timp de două luni de la o întrerupere de energie

Ora 15:44 Rusia nu mai poate participa la licitațiile publice încă din mai 2021 – OUG semnată de fostul premier Cîțu / Președintele PNL a anunțat miercuri că propune excluderea firmelor din Rusia de la licitațiile publice. Detalii, aici. 

Ora 15:42 Anchetă Kiev Independent: Armata rusă a ucis trei tineri voluntari care hrăneau câinii dintr-un adăpost aflat într-o localitate bombardată. Detalii, aici. 

Ora 15:38 Premierul Olandei spune că nu ar pleda pentru tăierea gazului rusesc: ”Adevărul incomod este că avem nevoie de aceste livrări”. Detalii, aici. 

Ora 15:24 O ucraineancă dintr-un sat invadat de trupele ruse: Acesta nu este război, este exterminare.

Ora 15.21: Centrala de la Cernobîl a fost conectată la generatoarele diesel care permit funcționarea instalației de răcire timp de 48 de ore, anunță publicația ucraineană Unian, care citează surse oficiale

Ora 15.05: Ucraina cere încetarea focului în zona Cernobîl pentru a permite restabilirea alimentării cu electricitate a centralei nucleare. Fără curent electric nu poate fi răcit combustibilul nuclear uzat, ceea ce a provocat îngrijorări că ar putea fi înregistrate emisii periculoase

Ora 14:27 Kremlinul anunță că SUA au declarat ”război economic” Rusiei după anunțul Washingtonului despre embargoul total pe energie: ”Ne gândim foarte serios la pașii următori”. Detalii, aici. 

Ora 14:19 Putin, ședință pe tema crizei economice din Rusia cu principalii responsabili. Detalii, pe G4Media.

Ora 13:52 97 de europarlamentari cer UE să pună embargo total pe importurile de gaz și petrol din Rusia. Siegfried Muresan: ”Sancțiunile luate până în prezent sunt insuficiente dacă nu tăiem conducta de bani către Rusia”. Detalii, aici. 

Ora 13:40 Substanțe radioactive ar putea fi eliberate din centrala nucleară de la Cernobîl, avertizează operatorul energetic de stat al Ucrainei / Energoatom susține că trupele ruse ar fi deconectat centrala de la rețeaua electrică. Detalii, pe G4Media. 

Ora 13:28 Preşedintele CJ Harghita face apel pentru donarea de generatoare de aer cald şi aeroterme, necesare în corturile de la graniţa cu Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 13:13 Copiii din Ucraina vor avea la școală statut de audienți și vor fi trecuți în cataloage provizorii. Detalii, aici. 

Ora 13:00 Reuters: Rusia a cerut miercuri Statelor Unite să explice lumii de ce a finanţat ceea ce Moscova prezintă a fi programe biologice militare în Ucraina, fără a prezenta însă și probe pentru afirmațiile sale.

Ora 12:30 UE îşi extinde sancțiunile impuse Rusiei şi Belarusului; trei bănci belaruse, decuplate de la SWIFT; sectoarele maritim şi al criptomonedelor, vizate; noi nume de oligarhi puse pe lista neagră. Detalii, aici. 

Ora 12.10: Leonid Volkov, cel mai apropiat colaborator al disidentului Aleksei Navalnîi prognozează, într-o postare pe Twitter, că în Rusia va începe ”vânătoarea” de responsabili pentru campania militară care până la acest moment pare eșuată. El îl indică pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, drept prosibil țap ispășitor: ”Războiul este pierdut. Economia este distrusă. Acum începe inevitabil următoarea etapă: căutarea și numirea responsabililor. Adică conflict intra-elite. Și aici aș arunca o privire mai atentă la generalul armatei Șoigu, ministrul Apărării, plin de medalii, care nu a servit niciodată în armată”.

Ora 12.08: Ucraina anunță că ar fi ucis peste 12.000 de militari ruși, în timp ce armata SUA are o estimare între 2.000 și 4.000 de miitari ruși uciși în război

Ora 12.03: Ucraina se așteaptă azi la încetarea temporară a focului pentru a evacua civilii din 10 orașe, transmite Kiev Independent. Rutele includ Enerhodar și Mariupol la Zaporizhzhia, de la Sumî la Poltava, de la Izium la Lozova, de la Volnovakha la Pokrovsk, de la Vorzel, Borodianka, Bucha, Irpin și Hostomel la Kiev.

Ora 12.00: INTERVIU Europarlamentarul Vlad Gheorghe, inițiatorul grupului de Facebook „Uniți pentru Ucraina”, cu peste 260.000 de membri, care a ajutat până în prezent zeci de mii de refugiați ucraineni: Toată lumea primește răspuns aproape instantaneu

Ora 11.04: Propaganda rusă a fabricat un nou motiv pentru invadare: Susține că Ucraina pregătea un atac asupra Donbas, așa că Rusia era obligată să apere cetățenii ruși

Ora 10.32: Universitatea din Sankt Petersburg îi exmatriculează pe studenții reținuți la protestele împotriva războiului declanșat de Vladimir Putin

Ora 10.11: Washington Post: Biden o trimite pe Kamala Harris în Polonia și România, pe fondul crizei globale. Vicepreședintele va promite ajutor și sprijin aliaților est-europeni, ca parte a unui efort urgent de a menține NATO unită

Ora 10.10: Industria auto, producția de mobilă și metalurgia sunt cele mai afectate de criza declanșată de invazia Rusiei în Ucraina (ministrul Economiei, Florin Spătaru)

Ora 08:57 Armata ucraineană susține că Rusia ar putea implica în război și trupele din Transnistria. Mai multe informații, aici. 

Ora 08:55 FMI ar putea aproba miercuri o finanțare de urgență pentru Ucraina de 1,4 miliarde de dolari. Detalii, aici. 

Ora 08:42 ANALIZĂ G4media: Cum s-ar putea termina războiul din Ucraina. Patru scenarii posibile. Citește analiza aici. 

Ora 08:31 Poliția de Frontieră anunță că marți au intrat în țară 28.888 de ucraineni, cu 2,5% mai puțin faţă de ziua precedentă/ Peste 25.000 de refugiați au ieșit din România. Detalii, aici. 

Ora 08:20 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, merge miercuri în Antalya pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, Dimitri Kuleba (Reuters). Detalii, aici. 

Ora 08:15 SUA au trimis rachete Patriot în Polonia pentru a contracara orice ameninţări la adresa aliaţilor din NATO, transmite CNN. Detalii, aici. 

Ora 07:52 Un transport umanitar cu trei tone de ajutoare a plecat, miercuri, spre Cernăuţi. Detalii, aici. 

Ora 07:40 VIDEO Zelenski: ”Lumea nu vorbeşte despre Rusia, nu crede în viitorul ei. Vorbeşte despre noi. E gata să ne ajute cu reconstrucţia după război. Pentru că va veni <după război>”. Detalii și video, pe G4Media. 

Ora 07:20 Preţurile petrolului au crescut marţi cu peste 6%, după anunțul SUA și al Marii Britanii că vor interzice importurile din Rusia. Detalii, aici. 

Ora 07:11 Starbucks, Coca Cola, PepsiCo și McDonald’s au cedat boicotului de pe rețelele de socializare și se retrag din Rusia acuzând războiul din Ucraina. Mai multe, aici. 

Ora 07:07 Japonia va trimite veste antiglonţ în Ucraina, un gest istoric al țării/ Constituția pacifistă de după Al Doilea Război Mondial interzice inclusiv trimiterea echipamentelor de apărare în zone de conflict. Detalii, aici. 

Ora 07:00 Israelul intenţionează să primească temporar 25.000 de refugiați din Ucraina. Detalii, aici. 

Ora 06:55 Banca centrală a Rusiei a anunţat o serie de măsuri pentru a ajuta fondurile de pensii și alte companii de pe piața financiară să facă față sancțiunilor. Detalii, pe G4Media. 

Ora 06:51 Voluntarii străini care vin să lupte în Ucraina vor primi la cerere cetăţenia ucraineană. Detalii, aici. 

Ora 06:40 Președintele Israelului face o vizită istorică în Turcia care poate marca o schimbare în relațiile bilaterale, degradate în ultimele două decenii/ Ambele state au atitudini moderate în războiul ruso-ucrainean. Detalii, aici. 

Ora 06:28 O femeie care a condus o campanie „Iubesc Rusia” în SUA a fost acuzată că a acţionat ca agent neoficial al guvernului Rusiei, transmite Sky News. Detalii aici. 

Ora 06:20 McDonald’s şi alte câteva multinaţionale americane, acuzate că nu au întrerupt încă legăturile cu Rusia, au cedat marţi presiunii publice şi şi-au suspendat operaţiunile în Rusia, transmite AFP.

Ora 06:12 Statele Unite au declarat marţi că se tem că forţele ruse ar putea prelua controlul asupra unor structuri de cercetare biologică din Ucraina şi că ar putea confisca materiale sensibile, transmite AFP.

Ora 06:00 Statele Unite, deşi continuă discuţiile cu Polonia, consideră că nu este viabilă propunerea Varşoviei de a trimite avioanele sale Mig-29 armatei americane pentru ca acestea să fie predate Ucrainei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, informează miercuri AFP.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Propaganda rusă `l-a localizat pe Zelenski la Brașov`/ Cum își justifică oficiosul moscovit alegațiile
  URMAM DUPA UCRAINIENI ? RAPORTAT LA MODUL LOR DE A-SI MOTIVA ACTIUNILE ASA SE PARE.

  • Suntem țară NATO, nu atacă Putin aici.

  • Guvernul a aprobat pe 2 martie OUG 16/2022, prin care se modifică legislaţia privind tranparenţa şi consultarea publică fără măcar să fi fost pusă pe agenda publică a şedinţei de Guvern, fără consultarea şi avizul Consiliului Economic şi Social, fără niciun fel de informare publică. Prin această modificare, este eliminat termenul de 30 de zile (prevăzut la alin. 2 art.7 din Legea 52/2003) pentru avizarea şi aprobarea proiectelor de acte normative.

   Dictatura vine la romani.

 2. Se numeşte butanol sau alcool butilic. La majoritatea maşinilor se poate folosi în loc de benzină. Vedeți daca avem la Chimcomplex Borzeşti sau aduceţi de afară😉

  • Aberezi, productia e orea mica, nu poate inlocui petrolul, olus ca se face din cereale, inseamna sa rupi din hrana dispobibila, in concluzie te aberezi aiurea.

 3. Fără ruble

 4. Fără ruble și fără perspective

 5. Vedeți că încă merge şmecheria cu ruble convertibile(sic)!!!!
  fuck yeah🤣🤣🤣

 6. Can’t get enough?
  Common…
  Yu are not realy stupid..
  Or, yu are???

 7. Traiasca Rusia!Talibanii trebuie trimisi la Haga!

 8. Vladimir Putin este cel mai mare om politic al momentului. Un geniu. Va triumfa.

 9. 72 de copii au ramas orfani in Kharkov din cauza razb.oiului. Cine vrea sa adopte poare suna la numarul de telefon: 0970573497.

 10. @nato
  #natoclosethesky #closetheskyoverukraine

 11. youtube.com/watch?v=95Is23W_oQE