G4Media.ro

O universitate din Milano cenzurează studierea operei lui Dostoievski, iar la Florenţa…

Sursa foto: Pixabay

O universitate din Milano cenzurează studierea operei lui Dostoievski, iar la Florenţa se cere demolarea statuii scriitorului rus / ”În Italia, astăzi, a fi rus este considerat drept o greşeală. Şi, aparent, chiar şi un rus mort”

Cursurile despre opera scriitorului rus Feodor Mihailovici Dostoievski sunt descurajate în universităţile italiene, aceasta fiind o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, anunță News.ro, citând Le Figaro.

Dostoievski este o victimă a unei tentative de cenzură? Fără îndoială pentru profesorul şi autorul italian Paolo Nori. Într-un videoclip publicat la 1 martie pe contul său de Instagram, acesta a denunţat decizia Universităţii Milano Bicocca de a anula patru cursuri despre opera scriitorului rus, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. O „cenzură ridicolă” pentru profesor, dar şi pentru clasa politică italiană, care deplânge şio tentativă de a desfiinţa o statuie a lui Dostoievski la Florenţa.

Cu emoţie şi ochii în lacrimi, scriitorul a decis să vorbească. „Ar trebui să încep miercuri un curs de patru lecţii despre romanele lui Dostoievski, de o oră şi jumătate fiecare, gratuite şi deschise tuturor”, a explicat el. „Dar evenimentele nu s-au desfăşurat aşa cum era prevăzut, pentru că un email de la rectorat i-a fost adresat între timp.

„Dragă domnul profesor, vice-rectorul a transmis decizia de a amâna cursurile despre Dostoievski. Scopul este de a evita orice formă de polemică, în special internă, în acest moment de mare tensiune”, se arăta în mesaj. O decizie nesusţinută pentru profesorul de litere şi ştiinţe umaniste.

„În Italia, astăzi, a fi rus este considerat drept o greşeală. Şi, aparent, chiar şi un rus mort”, a explicat el în legătură cu F.M. Dostoievski,  profesorul amintind de condamnarea la moarte în 1849 pentru că a citit un text interzis.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este un lucru teribil care mă face să plâng, dar aceste reacţii sunt ridicole. Când am citit acest email al Universităţii, nu mi-a venit să cred”, a continuat el. „Ar trebui să vorbim mai mult de Dostoievski sau de Tolstoi, primul care a inspirat mişcări non-violente şi care de altfel era foarte admirat de Gandhi. O universitate care interzice acest curs, este pur şi simplu incredibil”.

Universitatea milaneză a revenit asupra deciziei, a doua zi după publicarea videoclipului de către profesor. Rectorul Giovanna Iannantuoni a explicat situaţia: „Nu există cenzură, cursul se va ţine aşa cum era prevăzut. A fost o neînţelegere într-un moment de mare tensiune”, a mărturisit ea. Vice-rectorul a încercat să justifice demersul: „Am vrut doar să amânăm şi să adăugăm autori ucraineni”.

„A interzice studierea lui Dostoievski pentru a i te opune lui Putin este nebunie. Trebuie studiat mai mult, nu mai puţin, mai ales într-o astfel de perioadă. Universităţile au nevoie de profesori, nu de birocraţi incompetenţi”, a spus fostul premier italian democratul Matteo Renzi.

Cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului rus, o statuie a lui Dostoievski a fost instalată în decembrie în Parcul Cascine din Florenţa. La doar trei luni de la instalarea ei, existenţa îi este deja pusă sub semnul întrebării. De fapt, primarul Florenţei, Dario Nardella, a anunţat pe contul său de Twitter că a primit prin poştă o cerere de desfiinţare a monumentului. El nu a precizat de la cine a primit solicitarea. „Mi s-a cerut să demolez statuia lui Dostoievski din Florenţa. Să nu devenim confuzi. Este un război nebun al unui dictator şi al guvernului său, nu un război al unui popor contra altuia. În loc să anulăm secole de cultură rusă, să ne concentrăm să-l oprim pe Putin”, a indicat el.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

22 comentarii

 1. Pai doar Putin să fie Dement, să fie si italienii! 😏

 2. Dar cu Dostoievski ce mai aveti? Ce v-a facut domnu’? Hai ca m-a suparat nenea asta.

 3. Urmeaza tabelul lui Mendeleev.

  • Tare de tot, bravo!!! 😂😂😂😂😂😂😂

 4. Ii dau un pont domnului. Preferatul rusului cu voce de aur care face ditai propaganda ruseasca este Cehov.

 5. Ce are s..la cu prefectura?

 6. Stire de acu 8 zile. Despre niste frustrati dintr-o universitate mediocra din italia. Care au revenit asuora deciziei, acu 7 zile. Ce sens are?

 7. #Progresisim 🤣🤣🤣🤣 Pr@stia nu are limite !!

  • N-ai citit Dostoievski ca nu comentai cum comentezi. Dar niste cancel culture, niste curatenie, trebuie facuta cu ziua de 8 martie. A fost propunerea unei femei prea usoare din cc ul sovietic. Trebuie mutata. Sa se sarbatoareasca dar sa vina cineva cu o alta propunere.

 8. Sa îl interzică și pe puskin. Și pe tarkowski. Si pe Ceaikovski. Și pe esenin, pasternak, soljenitin (asta chiar a fost putinist!).
  Gazprom nu prea au cum sa îl interzică.

 9. Au dreptate unii comentatori ai acestui articol să critice decizia acestei universități din Milano. Când au interzis universitățile din Rusia studierea scriitorilor italieni?Sau de alte naționalități ? Niciodată.

  • Au exmatriculat studenții care au participat la proteste. Sa ii studieze ei acolo.
   Eu nu am chef sa citesc spalaturile rusești.

 10. Acum numai gazul,petrolul și hidrocarburile mai sunt bune în Occident? Nici uniunea sovietică nu a interzis pe marii clasici ai culturii universale.Marele scriitor Dostoievski precis nu ar fi agreat atitudinea Rusiei de acum.

 11. Să dea dracu dacă mă mai miră ceva în ziua de azi!

 12. Sa spera ca nu sunt egoisti si se roaga si pentru poporul ucrainian – 1200 de morti civili in Mariupol, si ca se mai roaga si gasesc o solutie la situatie.

 13. Cu ce a gresit Dostoievski? Pe Soljenitin il stdiaza?

 14. Există și păreri alternative despre Dostoievski și Tolstoi

 15. Dovada prostiei italienilor, că altfel nu mă pot exprima. Dostoievski nu poate fi interzis decât de către persoane care habar nu au cine a fost și ce a scris el.
  Cancel culture, dar cu un motiv ! S-au mai dat jos statui ale unor bănuiți că ar fi maltratat afro-americani in secolele colonizării americane, dar Dostoievski a fost un mare scriitor, a carui metafizica, culmea, era anti-violenta și preamărea sufletul liber al omului prins între ficțiune și realitate. Promova autoanaliza și morala sociala. Asta să-i fi deranjat ?

 16. Asemenea cenzura a unor oameni de cultură care n-au nicio legătură cu politica actuala, scriitori, poeți, muzicieni, care au murit acum câteva sute de ani, pe baza originii lor etnice nu s-a mai întâmplat niciodată în istorie.
  De fapt, motive se găsesc, scopul este spălarea creierelor și producerea unui om fără trecut, fără memorie, fără istorie, a unui android bun executant al unor ordine venite de sus.
  Oamenii de cultură au devenit dușmanii politicienilor actuali.