Transport gratuit cu trenul pentru refugiații din Ucraina. Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial

Tren Refugiați Sursa CFR Călători

Ordonanța de Urgență prin care România asigură transport feroviar gratuit a fost publicată în Monitorul Oficial. Actul normativ modifică OUG 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina și stabilește, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne și al Transporturilor, componenta de transport feroviar gratuit.

Pentru că Ordonanța menționează generic „transport”, fără a defini dacă exclusiv cu trenurile CFR Călători sau ale operatorilor privați, Autoritatea pentru Reformă Feroviară a precizat că urmează o Hotărâre de Guvern care va stabili condițiile pentru toți operatorii: „Ulterior emiterii hotărârii de guvern, care va stabili condițiile generale cu privire la transportul persoanelor provenite din zona de conflict, care tranzitează România, ARF și operatorii de transport feroviar de călători vor oferi detalii suplimentare cu privire la gratuitatea acordată acestora în transportul feroviar de călători”.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat această facilitate la Parlament pe 1 martie, dar au fost cazuri când refugiaților li s-a refuzat acest drept și au fost nevoiți să-și plătească biletele, după cum Economedia a scris aici.

„Încă de la momentul în care au sosit pe teritoriul României primii refugiați, CFR Călători s-a organizat astfel încât să poată răspunde cât mai bine situației create prin acest exod. Chiar și în condițiile legale în ceea ce privește transportul pe calea ferată, CFR Călători a înțeles situația deosebită care nu comporta amânare și a dispus măsuri în consecință pentru preluarea la transport a acestor grupuri de refugiați”, a transmis operatorul de stat după sesizările publicului referitoare la neaplicarea facilității.

Cetăţenii străini şi apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina beneficiază de aceleaşi servicii medicale ca asiguraţii români, fără plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, precum şi de medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale şi servicii cuprinse în programele naţionale de sănătate curative, precizează CNAS.

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgentă București—Ilfov a cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită. Mecanismul de decontare se stabilește prin hotărâre a Guvernului”, arată OUG 20/2022.

Sursa CFR Călători

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *