G4Media.ro

Washington Post: Biden o trimite pe Kamala Harris în Polonia și România,…

sursa foto: Facebook\ Kamala Harris

Washington Post: Biden o trimite pe Kamala Harris în Polonia și România, pe fondul crizei globale. Vicepreședintele va promite ajutor și sprijin aliaților est-europeni, ca parte a unui efort urgent de a menține NATO unită

Analiză THE WASHINGTON POST preluată de Rador:

Pe măsură ce haosul se răspândește în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, președintele Biden o trimite pe Kamala Harris, vicepreședintele (SUA), în Europa de Est, într-o misiune urgentă, săptămâna aceasta, pentru a întări unitatea occidentală, a-i asigura pe aliați cu privire la protecția SUA și a promite ajutor, în timp ce peste un milion de refugiați ucraineni își părăsesc căminele.

Harris se va întâlni, joi, cu liderii din Polonia, apoi cu omologii lor din România, în ziua următoare, în cadrul a ceea ce reprezintă o extindere a recentei sale călătorii la o conferință globală de securitate în Germania. Acolo, în primele zile ale invaziei ruse, Harris s-a întâlnit cu o serie de lideri europeni și mondiali, inclusiv cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un efort de a menține alianța occidentală unită.

„Este în mod clar o misiune importantă”, a spus Richard Weitz, fost oficial al Departamentului de Apărare, care este în prezent la Institutul Hudson. „Aceste țări și-au asumat riscuri fără precedent venind în apărarea Ucrainei, în mod evident iritând conducerea rusă, așa că, probabil, ei doresc o reasigurare.”

Este probabil ca Harris să discute cu liderii Poloniei chestiuni precum dorința Poloniei de a furniza Ucrainei avioane de luptă, într-un moment în care Statele Unite încearcă să evite orice demers pe care Kremlinul l-ar putea interpreta ca pe o implicare directă între NATO și Rusia. La Conferința de Securitate de la München, de luna trecută, Harris s-a întâlnit cu liderii Lituaniei, Estoniei și Letoniei, alte trei țări din fostul bloc sovietic, care au cerut Statelor Unite să trimită mai multe trupe pe teritoriul lor.

Vizita lui Harris sugerează că Biden se va baza mai mult pe ea pentru misiuni sensibile, după o perioadă în care părea să aibă doar sarcini de neinvidiat, periculoase din punct de vedere politic, cum ar fi abordarea cauzelor primare ale imigrației. De asemenea, face parte din efortul mai amplu al administrației de a aborda reverberațiile invaziei, de la calmarea vecinilor tensionați ai Rusiei, până la menținerea în izolare a Moscovei și la gestionarea aprovizionării mondiale cu petrol.

Luni, Biden a susținut un apel cu liderii Germaniei, Franței și Regatului Unit, cu care a vorbit despre cum să sporească sancțiunile împotriva Rusiei și să ofere o serie de opțiuni de asistență Ucrainei. Dar nevoile diplomatice extinse necesită întăriri.

„Joe Biden nu are suficient timp să facă totul, așa că are nevoie de un al doilea înalt oficial pentru a-și dubla eforturile”, a spus un diplomat european, care a vorbit sub condiția anonimatului, exprimându-și opinia sinceră despre o situație fluidă. „Puteți vedea călătoria ei ca pe o reasigurare pentru flancul estic [al Europei]”.

În timp ce Harris oferă administrației un multiplicator de forță pe scena internațională, discuțiile ei din următoarele zile vor rămâne delicate, pe măsură ce Statele Unite vor încerca să țină echilibrul între sprijinirea Ucrainei și poticnirea într-un conflict direct cu Rusia. Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că Washingtonul explorează modul în care ar putea ajuta Polonia să aprovizioneze Ucraina cu avioane de luptă, fiind posibil ca Statele Unite să transfere avioane americane în Polonia, pentru a le compensa pe cele date Ucrainei.

În perioada premergătoare invaziei președintelui rus Vladimir Putin, între aliații NATO au apărut fisuri. Franța a fost sceptică cu privire la ceea ce Marea Britanie și Statele Unite au susținut a fi determinarea lui Putin de a invada. Iar Germania a refuzat luni de zile să abandoneze în mod public conducta Nord Stream 2, un proiect planificat de mult timp, care se preconiza că va scădea prețurile energiei în Europa. Au apărut, de asemenea, diviziuni cu privire la cât de departe trebuie să se meargă în impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Dar când bombele au început să cadă, națiunile europene s-au unit cu o viteză remarcabilă pentru a aplica sancțiuni de anvergură, dând lovituri majore economiei Rusiei, în combinație cu sancțiuni fără precedent din partea Statelor Unite. Uniunea Europeană a autorizat, pentru prima dată, finanțarea și exportul de arme către o națiune atacată.

Dincolo de asta, Polonia, membră a UE și a NATO, care s-a îndepărtat de normele occidentale, a revenit ferm în îmbrățișarea Europei, în timp ce țări din afara alianței au arătat un interes reînnoit pentru a se alătura celor două organizații.

Această coeziune nu este, însă, lipsită de fisuri, iar tensiunea a fost vizibilă pe fondul solicitărilor liderilor ucraineni pentru asistență militară extinsă, inclusiv pentru o zonă de interdicție aeriană și pentru avioane de luptă, pentru a contracara atacurile aeriene rusești. Într-un turneu în Europa, săptămâna aceasta, Blinken a exclus un sprijin din partea SUA pentru o zonă de interdicție aeriană, deoarece, a spus el, ar putea însemna ca avioanele NATO să doboare avioane rusești, existând riscul să cufunde continentul într-un război mult mai mare. De asemenea, șeful NATO, Stoltenberg, a respins ideea.

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a subliniat luni că Harris va căuta, de asemenea, să găsească modalități prin care Statele Unite să ajute la atenuarea crizei umanitare cauzate de război, întrucât aproximativ 1,5 milioane de ucraineni și-au părăsit casele căutând ajutor în țările vecine.

„Un număr dintre aceste țări, inclusiv cele pe care ea le va vizita, au primit sute de mii de refugiați din Ucraina”, a spus Psaki. „Va vorbi, de asemenea, despre gama noastră continuă de opțiuni de asistență oferită poporului ucrainean”.

De când consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei a început, anul trecut, administrația Biden a căutat să dirijeze un mesaj de unitate și forță al NATO, unul care, sperau oficialii, să îl descurajeze pe Putin de la lansarea unui atac, iar acum speră că acest mesaj va izola Moscova suficient pentru a o forța să-și schimbe cursul.

Lunile de consultări cu partenerii NATO au oferit, de asemenea, administrației șansa de a-și ilustra competența de a aborda provocările globale în urma retragerii tulburi din Afganistan, care a scos la iveală eșecurile serviciilor de informații americane și i-a lăsat pe mulți aliați să se simtă ignorați.

Și, din multe puncte de vedere, călătoria lui Harris în Europa – a doua în mai puțin de o lună – este în concordanță cu cele ale vicepreședinților anteriori, care s-au trezit adesea trimiși în misiuni de reasigurare în străinătate, misiuni pe care șeful lor nu a putut sau nu a vrut să le facă. Prima călătorie pe care Mike Pence a făcut-o în calitate de vicepreședinte al președintelui Donald Trump a fost la Conferința de securitate de la München, la începutul anului 2017.

Rolul lui Pence a fost de a-i liniști pe aliații europeni neliniștiți, cu promisiuni privind angajamentul profund al Americii față de o apărare transatlantică robustă, și a abordat teme care nu se deosebesc de discursul lui Harris din Germania, de luna trecută, cerând încetarea tensiunilor de atunci din jurul Ucrainei și promițând „să tragă Rusia la răspundere.”

Mai târziu, în 2017, Pence a călătorit în Estonia, Georgia și Muntenegru, într-o vizită menită să liniștească națiunile est-europene cu privire la angajamentul Statelor Unite în cadrul NATO, în fața agresiunii ruse. „Activitățile destabilizatoare ale Rusiei, sprijinul său pentru regimurile necinstite, activitățile sale din Ucraina sunt inacceptabile”, a spus Pence, la acea vreme, oferind genul de linie pe care Harris ar putea să o adopte, de asemenea, mai târziu în această săptămână.

Totuși, Trump a continuat să submineze acel mesaj, pe parcursul președinției sale, provocând alianța NATO, arătându-și disprețul față de liderii europeni și exprimându-și admirația pentru Putin. Când Biden a preluat mandatul, a căutat să reconstruiască aceste alianțe, dar aceasta a fost uneori o luptă dificilă, deoarece liderii străini pun la îndoială fiabilitatea Statelor Unite.

Harris este considerată, pe scară largă, un potențial succesor al lui Biden în 2028 sau 2024, dacă cel mai bătrân președinte din istoria națiunii alege să nu candideze din nou. Dar ea a intrat în funcția de vicepreședinte cu puțină experiență în politica externă, mai ales în comparație cu Biden, care s-a lăudat cu relații îndelungate cu mulți lideri naționali.

Suporterii lui Harris au fost încurajați de performanța sa de la München și speră că este o chestiune de timp până ce va renunța la imaginea de novice pe scena internațională. Până la sfârșitul acestei săptămâni, ea va fi călătorit în cinci țări, în tot atâtea luni: Franța, Honduras, Germania, Polonia și România. (sursa foto: Facebook\ Kamala Harris)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Dacă era Trump președinte, rușii erau deja cu tancurile la Chișinău.

    • @Putit ba, senilule, cu Trump președinte rușii nu au mișcat în post, lasă deogurile #progresistdement.

  2. the wicked witch

  3. mai bine antiaeriene si antinava decat tanti asta !

  4. O vizită în colonie. Titlu de roman SF scris în dulap.

  5. „….ca parte a unui efort urgent de a menține NATO unită.”
    De a menține NATO unita… hmmm… cel putin titlul imi da de gandit. Sau ca sa fiu mai exact… felul in care e formulat titlul imi da de gandit…

  6. Cum poate Doamna Harris sa ne explice ca Polonia si-a securizat spatiul aerian cu rachete Patriot iar romanii sunt lăsați cu fundul in soare deși zi de zi „partenerul strategic” se folosește de spațiul aerian roman pentru multiple operațiuni la sol si in aer !!!!!

    • Noi avem de mult cea mai noua versiune Patriot.

    • Mananci ciuperci inutil. Rachetele Patriot bat pana la 170 km in linie dreapta . De la Constanta pana la granița de Nord spre Moldova sunt peste 500km . Mare parte din teritoriul romanesc este descoperit. Exact acel spatiu pe care americanii il folosesc zilele astea

    • Vrei sa stii tu unde sunt pozitionate?
      Vezi ca pe la Focsani ai ceva rachete care ajung la Sevastopol in cateva minute.

  7. Le tremura chiloții la americani!

  8. Să nu vină cu mâna goală.Vrem gaz nu promisiuni deșarte.Si politicieni corupti la închisoare.