G4Media.ro

Ziar din Bulgaria: A cui este insula dunăreană Vetren? Românii spun că…

Ziar din Bulgaria: A cui este insula dunăreană Vetren? Românii spun că e a lor şi îi arestează pe pescarii bulgari

În toate hărţile de navigaţie, Vetren este o insulă bulgărească, la fel  şi pe harta satelit a Google, scrie ziarul bulgar 24 Chasa, citat de Rador. O comisie bulgaro-română trebuie să actualizeze apartenenţa insulelor. Insula Vetren, aflată în apropiere de Silistra, este mărul discordiei între pescarii bulgari şi poliţiştii de fontieră români. În urmă cu cinci ani, pentru prima dată, a izbucnit un scandal. Un pescar din satul Vetren (regiunea Silistra) este arestat, iar plasele, barca şi captura i-au fost confiscate de autorităţile române. Astăzi situaţia nu e diferită. Poliţiştii români de frontieră continuă să le ia pescarilor bulgari articolele de pescuit, se întâmplă să-i trimită şi în judecată, în oraşul Călăraşi, aflat de cealaltă parte a Dunării.

Potrivit unei convenţii semnate în urmă cu 110 ani, insula trebuia să fie bulgărească, susţine publicaţia bulgară. Acolo, însă, în prezent, sunt dislocaţi poliţişti români de frontieră.

Deputatul de Silistra, Aleksandr Sabanov, de la Partidul Patrioţii Uniţi, a avut o serie de interpelări în Adunarea Naţională de la Sofia. Întrebări legate de soarta acestei insule, dar şi despre celelalte de pe Dunăre sunt adresate miniştrilor de externe, ai transporturilor şi ai afacerilor interne. Scopul constă în formarea unei comisii bulgaro-române, care să reexamineze convenţia din anul 1908 şi să actualizeze apartenenţa/proprietatea acestora. Potrivit documentului, graniţa fluvială este la jumătatea fluviului, în apele cele mai mici ale acestuia, care curg într-o singură albie şi la mijlocul fluviului, care conţine talvegul acestuia, atunci când se împarte în două sau mai multe braţe.

Cu alte cuvinte, talvegul – cel mai adânc punct – stabileşte graniţa, iar în apropiere de insula Vetren acesta trece prin partea sa nordică, ceea ce înseamnă că terenul este bulgăresc, suţine parlamentarul bulgar.

Până în anii ’50 ai secolului XX, insula a fost considerată ca fiind românească din cauza schimbărilor teritoriale din Balcani, în urma diferitelor războaie. În anul 1956, după un nou acord între cele două state separate de Dunăre şi în conformitate cu Legea privind spaţiile maritime, căile fluviale interne şi porturile Bulgariei, teritoriul umed devine din nou bulgăresc. Trebuia însă, ca la fiecare 10 ani, o comisie bilaterală să se întrunească şi să urmărească dacă au apărut schimbări care să corecteze talvegul, precum şi dacă au apărut insule noi. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. De aceea fiecare trage insula către el, însă e necesară o redefinire oficială a graniţei.

În urmă cu cinci ani, prefectul de atunci al oraşului Silistra, Nikolai Dimov, a trimis o scrisoare Ministerului Dezvoltării Regionale pentru a întreba dacă sunt schimbări în graniţele fluviale ale Bulgariei. Dacă există, de când sunt acestea şi care este statutul insulei, potrivit autorităţilor bulgare, un ostrov care se află în apropiere de biorezervaţia Srebârna. Nu s-a primit un răspuns. În prezent, Ministerul Transporturilor confirmă că acea convenţie este în vigoare şi că nici comisiile nu au examinat apartenenţa ostroavelor şi graniţa fluvială. Deputatului Sabanov i-a fost pusă la dispoziţie o hartă cu toate insulele de pe Dunăre. Conform acestei hărţi, Poliţia de Frontieră este serviciul care trebuie să spună care insulă a cui este şi pe unde trece graniţa.

Conform infrmaţiilor neoficiale, deja s-a format un grup de lucru la Externe, care să examineze problema.

Românii numesc Ciocăneşti insula Vetren. A apărut în anul 1928. De atunci până acum, pescarii de pe partea bulgară a Dunării spun că insula este bulgărească. O ştiu drept Vetren, după numele satului din apropiere de Silistra. Este cunoscut şi ca „Degetul alb”. Pascarii spun că românii folosesc insula pentru a-şi procura lemne, precum şi pentru a creşte animale. Se vorbeşte chiar de proiecte europene pentru păstrarea biodiversităţii acesteia. Aceasta este, de fapt, sub control românesc şi are statut de rezervaţie naturală.

Potrivit datelor vechi, insula Vetren este pe locul 8 ca dimensiune în rândul insulelor dunărene – cu o lungime de 3,5 km şi o lăţime de aproape 1 km. De fapt, de malul bulgăresc o separă un canal, unde se află ostrovul mai mic Devnia. Este plin de salcie.

Când apele sunt mari, părţile sale joase se inundă, iar când scade nivelul, cele două ostroave se leagă – se usucă şi canalul dintre ele şi mal.

Ziarul bulgar scrie că încă nu e clar dacă bătălia pentru insula Vetren merită şi dacă nu e mai bine să se iniţieze o convenţie între state, care să le permită pescarilor, liniştiţi şi liberi, să-şi câştige pâinea. Până când se întâmplă însă acest lucru, oamenii din satul din regiunea Silistra vor continua să iasă cu teamă cu bărcile pe fluviu. Iar la Vetren sunt înregistraţi 50 de pescari care aşa îşi întreţin familiile. Vor să lucreze cinstit, fără a încălca legile.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nu cred ca ati incercuit insula in cauza in poza din articol. Este o insula mai mare ..in dreapta..aceea cred ca e in discutie.

    • Cred ca ai dreptate.
      Mai ales ca si in articol se vorbeste despre un ostrov care la un moment dat se uneste cu insula, atunci cand apa Dunarii scade.

    • La asta ma gandeam si eu, probabil ca e vorba despre cealalta insula. Satul Vetren parca este mai aproape de insula mai mare.

  2. Daca talvegul stabileste granita, iar acel talveg se afla la nord de insula, inseamna ca insula apartine Bulgariei.
    Dar daca acel talveg isi schimba pozitia de la an la an sau de la anotimp la anotimp, atunci n-au decat sa traga granita pe mijlocul insulei, de la est la vest, si gata cu mascarada.

  3. Se cearta ca fraierii, insula e a lui Dragnea.

    • Propun sa construim cazinouri romano-bulgaresti pe insula si sa impartim profiturile.

  4. Am scris un comentariu mai devreme. De ce nu apare postat. Vad ca la alte persoane care au postat dupa mine..le.ati lasat.