G4Media.ro

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății…

Zeci de profesori și specialiști în drept, alături de reprezentanți ai societății civile, solicită înființarea unei comisii parlamentare comune pentru revizuirea Constituției: ”Este necesară o dezbatere chibzuită, fundamentată științific și transparentă. Graba strică treaba”

Cadre didactice, specialişti şi pasionaţi de drept constituţional, precum și reprezentanți ai societății civile din România le solicită, printr-un apel public, parlamentarilor să ia în considerare înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului pentru analiza şi dezbaterea propunerilor legislative privind revizuirea Constituţiei.

În apelul intitulat ”festina lente!” (”grăbește-te încet!” în traducerea din latină – n. red.), semnatarii precizează că revizuirea Constituţiei este un subiect de interes public major oriunde în lume și că orice modificare adusă arhitecturii constituţionale a statului are un impact substanțial asupra raporturilor instituţionale dintre autorităţile publice și, invariabil, asupra societății în ansamblul său.

Din acest motiv, subliniază ei, este necesară o dezbatere chibzuită, deopotrivă fundamentată științific și transparentă, cu privire la modificările constituţionale care se află acum pe agenda Parlamentului României.

”Înfiinţarea unei Comisii speciale comune a Camerei Deputaţilor şi a Senatului României pentru revizuirea Constituţiei poate asigura atât rapiditatea procesului decizional, cât şi coerenţa, transparenţa şi consistenţa acestuia. Comisia specială comună poate analiza deopotrivă cu atenţie şi cu celeritate modificările constituţionale preconizate, laolaltă cu toate efectele posibile şi eventualul impact asupra bunei funcţionări a autorităţilor publice”, se arată în textul apelului.

Potrivit semnatarilor, Comisia specială ar urma să solicite contribuţii de specialitate din partea experţilor din mediul academic şi cel asociativ, respectiv din partea tuturor autorităţilor publice interesate.

”Un astfel de proces, fără a echivala cu un veritabil Forum Constituţional, ar aduce robusteţe procesului decizional privind revizuirea Constituţiei, rezultând în formularea unui text precis, predictibil şi stabil, conform standardelor impuse de Comisia de la Veneția, cât și de jurisprudenţa Curţii Constituţionale”, se mai precizează în document.

Inițiatorii apelului avertizează că, în lipsa unei astfel de comisii și a unei dezbateri extinse cu privire la conţinutul modificărilor propuse, la nivelul întregii societăţi, există riscul de a trece cu vederea sau de a trata cu lejeritate impactul unor soluţii constituţionale de substanță.

”Iar atunci când avem de-a face cu decizii fundamentale de politică constituțională, acest risc este prea mare pentru o societate care urmărește să își consolideze democrația și să asigure buna guvernare”, conchid semnatarii.

Citește integral: Apel către senatorii și deputații din Parlamentul României – Festina lente!

Proiectele legislative de revizuire a Constituției depuse de putere și de opoziție vor fi dezbătute de judecătorii Curții Constituționale pe 18 iulie.

Dacă inițiativele vor primi undă verde, vor intra în dezbaterea parlamentară, urmând ca după adoptare să mai treacă o dată pe la CCR, ultimul pas fiind supunerea spre aprobare prin referendum.

Proiectul comun PNL-USR de revizuire a Constituției vizează implementarea în legea fundamentală a rezultatelor referendumului din 26 mai și prevede concret introducerea interdicției pentru persoanele condamnate definitiv să mai ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, interdicția adoptării de OUG-uri în domeniul Justiției și spargerea monopolului deținut de Avocatul Poporului de a ataca la CCR ordonanțele de urgență prin conferirea acestui drept și președintelui României, parlamentarilor și Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La rândul lor, parlamentarii PSD şi ALDE au depus și ei la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. O altă prevedere vizează interzicerea grațieriii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.

Citește cele două proiecte de revizuire a Constituției:

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Propunere:
    Articol 1 Romania este un stat vasal al puterilor occidentale.
    Articol 2 Vasalitatea Romaniei se exercita prin tradatorii din Securitate.
    Articol 3 Libertatea economica este interzisa. Nu pot functona decat multinationalele si firmele Securitatii.
    Articol 4 Oricine se opune acestei stari de lucruri atenteaza la ordinea constitutionala si merge la puscarie trimisi direct de Securitate care se constituie si in putere judecatoreasca.

    • Articolul 5 Pastile se găsesc in orice farmacie și se eliberează pe bază de prescripție medicală.

    • @Victor … Articolul 0 Puterile occidentale, inclusiv vasalii lor sa fie sub stapanirea maretei rusii.

  2. Pai sa vina cacarau crin antonescu ca el lucra la constitutie 🙂 mare pramatie putoarea aia de liberal.

  3. Caz tipic de initiativa pseudointelectuala teleghidata politic. Oricine a deschis o carte de drept in Romania isi da seama cat e de ilizibil subiectul, cat de prost scrise si pseudo-academice sunt. Ca toate domeniile, universitatea romaneasca e inchistata in vechi tipare nereformabile, toti academicienii si univereitarii din toate domeniile scot productii ilizibile, fara idei, de luat titluri si consumat amarqtii de studenti. E in Romania vreun jurist cu opera capabil sa dezbata idei nu doar sa citeze ca o masina aliniate ai titluri de legi pe fiecare rand presarat cu pseudosavante expresii latine? Ce e aia o constitutie ? Ce e just ? Ce e nejust? Ce sunt drepturile? Ce limite are autotitatea? Ies studentii pe banda rulanta si habar n-au sa raspunda la asa ceva chiar si dupa citesc culegeri de drept cu titluri pompoase Istoria statuluinsi dreptului romanesc si altele. In vest se gandesc permanent lucrurile astea plecand de la o traditie istorica si filozofica, in Romania se pastiseaza in limbaj de lemn…

    • Excelent comentariul! Asa este. Sinteza perfecta.

    • Excepțional. Dar stii ca o sa te încalece progresiștii europeni ca ei știu cel mai bine ca esti un trol rus care habar n-are 🙂

    • prof univ dr Ioan Stanomir, specializare drept constitutional

      un exemplu, la intamplare.

    • @Student:
      Valeriu Stoica, Flavius Baias, Lucian Mihai, Romeo Popescu…

    • Ai vrut sa scrii irizibil si ti-a iesit ilizibil?!

  4. Lipseste semnatura marelui „jurist” T. Toader, doctor in drept al Facultatii din Balti si o nulitate recunoscuta international, ca si progenitura lui, un zero profesional, adus de taticu pe usa din dos ca sa nenoroceasca generatiile viitoar de studenti si sa faca din taraba universitara AL I CUZA o adevarata rusine (cum e si azi, când nu mai e clasificata intre primele 1000 din Europa, datorita unui corp profesoral mediocru, de valoarea si competentele rectorului pe care si l-au ales).

  5. Comisie parlamentară după parlamentarele de la anul, altfel ne vor revizui Constituția Iordache, Șerban Nicolae, Nicolicea, Arpad, și alții de aceeași teapă. Ori Comisia să fie alcătuită din constituționaliști (nu cei din toaca ccr) de renume, nu cu studiile făcute în Moldova și pe la particulare, la fără frecvență sau la ”nefrecvență” (dar cu diplomă…)

  6. Vasile, mirosi a prostanac de la distanță.
    Ai avut un comentariu, de mi s.a dat pielea înapoi, instantaneu.
    Nu vrei sa revizuiască constituția, mămica ta ?

  7. O revizuire a Constituției este mai mult decât necesară, dar nu realizată de ciordache, zerolicea, Nicolae, etc. Acest lucru trebuie făcut de specialiști în drept constituțional și de alți specialiști, dar nu de „iluminați” din psd, nici într-un caz. Se impun modificări precum: procedura de numire a avocatului poporului, procedura de numire a judecătorilor constituționali, numirea procurorilor de rang înalt, includerea unei prevederi în Constituție conform căreia alegerile locale să se desfășoare în două tururi, dacă unul dintre candidați nu obține majoritatea voturilor, pentru a evita alegerea unor primari cu 20, 25, 30% din voturi, cum s-a tot întâmplat la ultimele alegeri, desfințarea imunității parlamentare pentru posibile fapte penale, fără afectarea imunității pentru declarații politice, consacrarea unui rol mai important președintelui, reglementarea integrității funcției publice etc. Revizuirea Constituției trebuie să reprezinte o preocupare pentru a elimina tot felul de anomalii apărute, care au permis și permit judecătorilor constituționali luarea unor decizii cel puțin dubioase. Actuala Constituție, fără îndoială, este depășită, prezintă multe lacune și necesită o rebrenduire, care să întărească și să consolideze instituțiile statului român și pentru a le conferi atribuții mult mai clare și concrete, nu atât de vagi cum sunt în prezent, incomplete și mai mult decât interpretabile. De asemenea, o modificare stringentă vizează procedura de suspendare a președintelui. O posibilă revizuire trebuie să prevadă că, dacă suspendarea președintelui nu se concretizează în urma referendumului cu demiterea sa, Parlamentul să fie dizolvat de președinte sau să se dizolve de drept. Să vedem astfel, care majoritate parlamentară își mai permite în permanență să tot amenințe președintele cu suspendarea! Nu este normal să existe o măsură de contrabalansare a unei astfel de situații, pentru a constrânge Parlamentul să fie mai responsabil, să nu mai decidă în funcție de anumite interese ale unor grupuri sau indivizi.

  8. O ce veste minunata!
    Comisia trebuie sa cuprinda si supercompetentii lui Dorneanu.
    Scriitori de Constituție adevărați!

    • Sau propagandisul pcr si traseistul politic Enache. Ale „expert”. Ori marele complice al hotilor maghiar, Varga. Si, de ce nu, proaspati sosoit, procurorul de doi lei si ex Fuhrer la SS, Stan – o lichea inhaitata cu epnalii. CCR = rusinea Romaniei, o institutie care a ciopârtit Constitutia ca sa slujeasca hotilor si mafiotilor, unii dintre „experti” fiind cunoscuti ca vanduti intereselor străine,

  9. Constitutia sa poata fi votata deodata cu alegerile prezidentiale.CCR fara structura politica!Dorneanu nu se poate rupe de comunizm si de interese de partidul PSD.Comentatorii psd spun caIohannis nu a facut nimic in mandatul acesta dar dar cine a blocat o serie de legi si modificări de legi in fav.infractorilor?Proiectul modific.constitutiei si referendumul cui apartine?Dorneanu l-a blocat tot timpul pe Iohannis taind din parghiile presedimtelui.Trebuie modificari ca acest lucru sa nu se mai intample.

  10. Este absolut nevoie de revizuirea constitutiei ,iar comisia sa includa judecatori constitutionalisti ,( nu cei cu scoala la distanta , sau la batranete ) ca sa nu tot mai dea din gura pe bani grei,politrucii dela CCR .

  11. @santinelu si sufler0 : asta e gasca „dreptei” de juristi, nu ma convinge mai ales cand vin cu teorii simpliste si tabula rasa ca unicameralism (un dreptac din asta invoca Suedia, dar uita sa zica ca aia au abolit camera superioara in anii 1970 ca sa para cat mai democrati caci era o camera aristocratica de genul Camerei Lorzilor, nu un „corp ponderator” ca in Romania Senatul), tot asa cum nu m-a convinge aia a stangii care a dominat de fapt facultatile de drept; pe Stanomir il stie toti postacii ca scrie diverse despre literatura si politica pe toate blogurile, in rest a scris o carte care putea fi mai buna despre „Nasterea constitutiei” in spatiul romanesc si o critica a constitutiei actuale cu Radu Carp care nu merge prea departe reia idei expuse si de altii prin anii 1990 cam depasite legate de stat national, cetatenie etc; Stoica are mare casa de avocatura si patroneaza diverse gasti ale dreptei, el e specialist pe drepturile omului parca si drept contactual ca din asta se face bani, nu ca asta ar fi o piedica caci dreptul constitutional e ceva aparte si tine mai mult de teotiebpolitica decat de citatul de legi, ordonante si conduri cu alineaturile lor intr-o tara in care oricum dreptul pledant e exceptie, toata meserie e mecanica pura si memorie moarta, adica nu o sa vezi chestii ca la filme americane in tribunalele romanesti…In Romania oricum dreptul constitutional a fost dus in ridicol si derizoriu de juristii CCR care au dat de atatea ori decizii diferite pe puncte similare sau motivate absurd, peste intelegerea obisnuita, totul in functie de parti-pris urile politice si componenta politica a curtii!

  12. E coruptie mare in dreptul romanesc, din facultate sunt invatati ca nu conteaza mirosul banului, e o meserie care atrage pur mercrantil, nu va asteptati la idealisti sau mari invatati in domeniul asta! Sunt atatia care fac dreptul, cica fac si dreptul si ASE, doua diplome, diploma din ASE ajuta sa numeri banii pe care ii castigi ca avocat, aia cu pile si relatii in bransa castiga intr-adevar.

  13. Dar despre 300 de parlamentari, ce se aude ? Au uitat cei de la Usr, e bine si pentru ei cu mai multe scaune de împărțit