G4Media.ro

PSD și ALDE au depus propriul proiect de revizuire a Constituției /…

PSD și ALDE au depus propriul proiect de revizuire a Constituției / Printre prevederi: Fără penali în funcții publice și fără grațieri pentru infracțiuni de corupție

Parlamentarii PSD şi ALDE au depus marți la Parlament propriul proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei, care conține, printre altele, prevederea inițiativei cetățenești sprijinită de USR, ”Fără penali în funcții publice”. O altă prevedere vizează interzicerea grațieriii persoanelor care au fost condamnate pentru infracțiuni de corupție.

Proiectul este semnat de 140 de deputaţi şi senatori de la cele două partide.

Conform proiectului, „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

De asemenea, proiectul prevede modificarea articolului 94, litera d) în sensul că preşedintele României acordă graţierea individuală, dar „nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”.

O altă modificare vizează articolul 115, alineatul (6). „Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică”, prevede textul proiectului.

La articolul 146, se introduce un nou text potrivit căruia Curtea Constituţională „hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I”.

Revizuirea Legii fundamentale se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit prevederilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată, mai prevede proiectul.

Şi partidele de Opoziţie au depus luni, la Parlament, un proiect de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.

Citește și: DOCUMENT Proiectul PNL de revizuire a Constituției: Interdicția pentru persoanele condamnate penal să ocupe funcții publice, interzicerea amnistiei sau grațierii faptelor de corupție, fără OUG pe Justiție și posibilitatea președintelui și a parlamentarilor de a ataca ordonanțele la CCR

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Asa,si? Cand o fi sa-l voteze,sa vezi surpriza dracului: „n-avem cvorum,sau: „acum suntem pe teren”,:vin prezidentialele”,etc,etc…

 2. Cât de nenorociți pot fi acești hoți și vânzători de țară. Cu oug era simplu: dat doar in situații de urgență și efectele oug anulate imediat ce a fost declarat neconstitutional. Foarte perverse formulările facute de fmmpsdalde. Atâtea texte kilometrice și întortocheate, făcute anume a fi traduse după diverse interese. Dar s-ar putea să vă ardeti cu propia mămăligă. Prafu să se aleagă de voi și de urmașii voștri până la al șaptelea neam.

 3. Te înșeli. Văd că testul referitor la fără penali în funcții publice a fost preluat cum a fost propus de USR, iar celelalte modificări sunt textele actuale din Constituția României cu modificările necesare. Parcă nu-mi vine a crede că au venit PSD-Alde cu așa inițiativă. Este chiar mai bună decât la ce m-am gândit eu când a venit vorba de ridicarea excepțiilor de neconstituționalitate când vine vorba de sfera subiectelor ce o pot ridica.

  • Stai sa si fie adoptata si implementata propunerea. Si sa nu contina cine stie ce prevederi intortocheate si cu subinteles. Cu PSD ne-am ars destul, ne asteptam la orice..

 4. Sunt curios dacă pesedacii au menționat cumva că secțiunea ”Fără penali…” aparține USR. Altfel, nu este decât o altă confirmare a faptului că furtul (plagiatul este furt) este și rămâne trăsătura de caracter a acestor bipezi

 5. Nu va imbatati cu apa rece..atata va comunicam.

 6. Nu e o problema pentru PSD, fiindca ei scapa pe baza deciziilor CCR.

  Nu mai fiti fraieri! PSD e aceeasi mizerie!

 7. Asta iar e pacaleala?!

 8. Dealu-i deal si valea-i mare, curva-i curva pan ce moare. Curvele psd-alde apuca prajina, pentru ca curvetele sunt cu musca pe caciula. Psdos chifteste de infractori puscariabili. De capacul de WC psdos, talharul penal Kkariceanu, ce sa mai zici?

 9. au hotarit sa le-o ia pe dinainte opozitiei, sa le fure proiectul si sa vina cu o varianta hibrida de-a lor cu o sumedenie de lacune si inerpretari dualiste. si asa vor sa cistige ceva puncte in fata electoratului, dar deja toti stim ce hiene sunt alianta udm psd alde

 10. Fără prescrieri pentru infracțiuni economice și pentru furturi din bani publici.

 11. Mi-e o sila istorica de politica si de justitia romaneasca!

 12. La articolul 146, se introduce un nou text potrivit căruia Curtea Constituţională „hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I”.
  Deci avem un termen de 5 zile in care o oug poate fi atacata daca: presedintele ro,unul dintre presedintii camarilei parlamentului sau 50 dezaxati sau 25 sfidatori si daca oug este publicata in monitorul oficial partea I.5 zile de la publicare oug produce efecte,stim ce este cu parlamentul si sefii de camarile si mai este o hiba:daca oug este publicata in partea a doua a MO nu poate fi atacata de nimeni si de nimic.si inca ceva:eu ca cetatean nu pot face nimic deci ce dreaq schimba proiectul asta?constitutia in sensul ca guvernul si cmarila se pise pe noi cu oug care expira in 5 zile?multam fain p$d si alde hotii vostrii. ati avut timp suficient pt initiative.amu noi,eu cel putin suflu si in mama iaurtului

 13. Fac pariu ca formularea „până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării” ascunde intentia de a inventa o lege, in stilul celor cu care ne-au obisnuit iordache&nicolicea. Daca le iese si pasenta asta, cum le-a iesit cu infiintarea $$, din clipa aia vor mai ajunge la condamnare fraierii si aventurierii, nicidecum lichelele ppolitice ! 🙂

 14. Li s-a urât de atatea hotii si tâlharii.

 15. PSD nu se poate dezobisnui de ciordeala, pentru ca sa vina el repede, primul, cu acest proiect care e de fapt al altora, se cheama furt intelectual adica tot ciordeala.