G4Media.ro

Washingtonul, îngrijorat de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare…

sursa foto: Kremlin.ru

Washingtonul, îngrijorat de posibila achiziţionare de către Serbia a unor sisteme militare ruse

Reprezentantul special al Washingtonului în Balcanii de Vest, Matthew Palmer, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila achiziţie de arme ruse de către Serbia, transmite Agerpres.

Diplomatul american a reacţionat astfel la desfăşurarea, săptămâna trecută în Serbia, a unor sisteme S-400 şi Panţîr, cele mai bune sisteme ruse în materie de apărare antiaeriană, în cadrul exerciţiilor militare „Scutul slav” 2019.

„Am auzit îngrijorări nu doar cu privire la desfăşurarea de echipamente militare ruse, ci şi din cauza posibilităţii de a vedea Serbia achiziţionând importante sisteme militare ruse”, a declarat Palmer.

Este pentru prima dată când aceste sisteme au fost trimise în străinătate pentru manevre, potrivit Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse. Cu toate acestea, ele sunt desfăşurate în Siria, unde au făcut dovada eficacităţii lor.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a lăsat să se înţeleagă, în timpul unei vizite la aceste manevre, că Serbia ar dori să achiziţioneze astfel de sisteme. „Am dori, însă în acest moment singurul mijloc ar fi ca Rusia să ni le lase, altfel noi nu avem mijloace să le procurăm”, a spus el.

Matthew Palmer a exprimat speranţa că Belgradul „va fi prudent cu privire la astfel de achiziţii”, dând de înţeles că ele ar comporta „riscul unei revizuiri a regimului de sancţiuni” împotriva Serbiei.

Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat „cooperarea militară strânsă între SUA şi Serbia”. „Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul”, a insistat el.

Foto: Vladimir Putin și Alexandar Vucic (Kremlin.ru)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

19 comentarii

  1. ‘Emisarul Casei Albe pentru Balcanii de Vest a subliniat „cooperarea militară strânsă între SUA şi Serbia”. „Credem că ea este mai semnificativă decât tot ce au făcut ruşii cu Belgradul”, a insistat el’.
    Cu așa diplomați, se mai miră lumea că Federația Rusă a luat locul de super-putere lăsat vacant de URSS?! Fiindcă „cooperarea militară strânsă-cum-nu-se-poate-mai-mult între SUA şi Serbia” a început într-o noapte de ajun de Paște 1999, prin bombardarea Serbiei de către SUA. Iar asta, memoria colectivă a poporului sîrb nu o va putea uita niciodată. Și în niciun caz n-o va ierta cu astfel de discursuri.
    Matthew Palmer – un nătăfleț.

    • Milica Constantinescu care a aprobat survolul pentru bombardarea Serbiei.
      Asta nu se uita.

    • Foarte bine ca americanii au intervenit, dacă Serbia nu ar fi fost bombardata războiul ar mai fi durat ani buni și rezultatul ar fi fost catastrofal. In plus, Serbia, statul prieten, duce o politica agresiva împotriva romanilor din Valea Timocului.

    • razboiul a inceput cand sarbi au omorat civili croati nu in noaptea aia

    • @Alexa
      Îți garantez că politica agresivă a Serbiei față de românii din Valea Timocului este infinit mai blândă decât politica teroristă dusă de Albania (stat terorist islamist ISIS, alături de Turcia, care culmea, sunt membre NATO!!!) împotriva aromânilor/românilor , stat „prieten” și frate întru NATO cu România!

      @Stan
      Când au omorât sârbii civili croați? Războiul a început când Croația și-a proclamat în mod ilegal și abuziv independența și când teroriștii ustași croați au repornit campania de exterminare a minorității sârbe din Croația (începută în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), cu sprijinul tacit al Occidentului și a Vaticanului! Spui că sârbii au omorât civili croați în anii 90, dar ustașii croați ce au făcut cu civilii sârbi din Croația în timpul WWI (chiar dacă erau încă în Imperiul Austro-Ungar), WWII și în anii 1990? Să înțeleg că i-au mângâiat pe cap cu multă dragoste și blândețe pe sârbi, nu?! Și că au făcut și acte de caritate?!

  2. Nu-l iubesc pe Milică ! Dar dacă nu o făcea, AZI NU ERAI IN NATO ! Nici în UE. Am fi fost si eu și tu fiii ploii cu deștul în gură ! Omul și-a făcut treaba si … s-a dus . Vor mai fii din ăștia. Nu ai teamă !

    • Si iata cum se adevereste zicala lui Herodot. Tracii sunt cei mai …dar nu e bine sa te insotesti cu ei la drum lung.Adio popor „care intorc armele”, si motiveaza …conjuctura politica i-a determinat la asemenea acte impotriva vechilor prieteni loiali, iar copii savureaza din plin istoria spusa si scisa de „justificatorii”.

  3. Era (și încă este) vorba în propoziție despre diplomația americană/Serbia versus diplomația rusă/Serbia iar nu despre țara noastră.
    În ce privește episodul bombardării Serbiei, rămîne cum am spus (după cum niciodată poporului român nu i se va șterge din memorie că comunismul a venit în România călare pe tancurile sovietice. Decît că în raport cu noi diplomația rusă este cea încă nealfabetizată).

  4. Ceea ce a facut nato Serbiei a fost o mare cacanareala. Acum ce vrea imbecilul asta de emisar? Sa cumpere de la ei?
    Sa inceapa platile compensatorii catre Serbia, sa faca cum or face sa returneze Kosovo Serbiei, sa ii predea pe criminalii separatisti Serbiei, sa ii predea pe criminalii de razboi (Wesley Clark, Madeleine Albright & co) Serbiei!
    Ca Roman nu imi convine relatia dintre Serbia si Rusia, dar ii inteleg pe Sarbi si consider ca au dreptate.

  5. N-am înțeles la ce le trebuie S-400, au de gând să mai înceapă un genocid și de data asta vor să se asigure că nu le mai plouă cu rachete? Sau trag isișii după ei și au nevoie să se apere? Au făcut politicienii lor gaură în buget și acum trebuie să pedaleze pe retorica naționalistă, altfel își simt scaunul amenințat? Sau dimpotrivă, au excedent și n-au ce face cu el? Să mor dacă înțeleg.

    • Te uiti spre sud si te lamuresti.

    • Păi spre sud văd Kosovo, populație mai mică, armată mai mică, mai prost echipată, care așteaptă recunoaștere internațională, deci motive de război mai puține. La vest văd că sârbii iau bucăți fără nicio jenă din Bosnia care nu se prea poate apăra. Deci nu m-am lămurit ce fac sârbii, că oricum sunt foarte bine înarmați în comparație cu săracii de pe acolo. Acum vor și mai mult?

  6. Bai, da cine plm e serbia? O tara de kkt, la fel ca ro!

  7. Sarbii au fost intodeauna rusnaci, numai tito i-a dat lui stalin mu.e, dar tito era croat.

  8. Rusia strânge aliați, in jurul României doar Ucraina nu se aliază cu ei. Ungaria și Bulgaria se transformă in gubernii.

  9. Fapte :
    Ediția din Bruxelles a Politico a scris la inceputul lui August a.c. că Rusia a furnizat tancuri Serbiei. Transportul a fost aerian, prin Slovacia și Ungaria după ce România a refuzat să aprobe tranzitul. De altfel, Slovacia și Ungaria au încălcat astfel embargoul impus Rusiei de către Uniune, ca urmare a anectării Crimeei. Serbia este aliat și simpatizant istoric cu Rusia.Serbia este comparabil rămasă în urmă cu privire la tehnica de luptă pe care o modernizează cu arme rusești.

  10. SUA mai are dreptul sa vocifereze cand in 99 a bombardat Serbia intr-un razboi ilegal, ca si celelalte in Irak, Afganistan, Siria, Libia, etc.? Sau lovita de stat din Ucraina feb 2014?

    „Countries make no friends but have only interests” statea scris intr-un film de spionaj, afirmatia de mai sus apartinand unei statii CIA…Bineinteles, fictiune, dar nu chiar…

    Serbia va alege pana la urma Rusia, deja a facut-o prin exercitiul militar recent. In plus, va beneficia de gaz/petrol de la rusi. Mai mult, Turkstream va trece prin Serbia, ca si prin Bulgaria, Ungaria. In plus, legatura ortodoxa cu Rusia este la fel de puternica…

    Deci, ce fel de analiza fac cei de la G4Media?! Crap analysis!

    Grecia, Bulgaria si Slovacia in anii trecuti au cumparat sistemul S300 de la rusi. Recent, Turcia, a 2a ca marime in NATO, a cumparat S400. Ungaria, la randul ei intretine legaturi cu Rusia si recent a semnat un contract cu Rusia in valoare de $10 miliarde pentru petrol/gaze naturale.

    SUA nu adopta decat o politica de „wishful thinking” sau „daydreaming”…cand de fapt uita ca turcii au procedat conform intereselor nationale, la fel si nemtii a propos de NordStream2 sau Danemarca cu al ei OK pt conducta.

    Americanii pierd teren. Numai in RO coruptia si tradarea este perena si legitimizata contrar intereselor nationale. Cu un asemenea guvern, asa presedinte si legislativ. Ca sa nu mai vorbim de populatie.

    Serbia si Ungaria se pozitioneaza drept un „cal troian” in Europa, una membra UE cealalalta santajata sa renunte la visele sale de aderare la UE datorita primirii sale in EAEU sau alte asemenea „apropieri” de Rusia.

    Bravo Serbiei caci isi cunoaste interesele!

    Romania este inconjurata de state pro-Rusia.