G4Media.ro

Vladimir Putin în vizită la Beijing pentru a forma un bloc pentru…

Sursa Foto: lowyinstitute.org

Vladimir Putin în vizită la Beijing pentru a forma un bloc pentru stoparea Occidentului / Președintele rus participă la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă

Ultima dată când Vladimir Putin a fost la Beijing la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, armata sa invada o altă țară, Georgia. Era august 2008 și primul-ministru rus de la acea vreme, purtând o cămașă albă și cravată roșie, a discutat pe băncile stadionului cu președintele american George W. Bush și a făcut un semn, victorios, delegației olimpice a țării sale, scrie Diario de Noticias, citată de Rador.

Mulți analiști au speculat dacă președintele rus va repeta formula vineri, acum având drept țintă Ucraina. De data aceasta, însă, cele două regimuri pregătesc o demonstrație de unitate, China susținând „solicitările Rusiei referitoare la garanțiile de securitate”, dă asigurări Moscova.

Deși nu joacă în aceeași ligă a democrațiilor, liderii Rusiei și Chinei iau foarte în serios toate măsurile de condamnare internațională sau de ostracizare a regimurilor lor. Boicotul politic la adresa Jocurilor Olimpice în semn de protest față de încălcările drepturilor omului în Xinjiang și în Hong Kong al unor țări a fost întâmpinat cu furie de diplomația chineză.

Nici posibilitatea ca Rusia să se confrunte cu noi sancțiuni economice dacă va ataca Ucraina nu va fi pe placul Kremlinului. Încă o dată foștii rivali comuniști sunt aruncați unul în brațele celuilalt într-o alianță împotriva Occidentului.

Dacă se va confirma ceea ce a spus Kremlinul miercuri, China își va consolida sprijinul față de Rusia cu privire la „îngrijorările sale de securitate” în cursul vizitei președintelui rus. Un înalt oficial de la Kremlin a declarat că Putin și omologul său chinez, Xi Jinping, sunt pe aceeași lungime de undă cu privire la problema securității globale.

„A fost pregătită o declarație comună referitoare la intrarea relațiilor internaționale într-o nouă eră”, le-a declarat ziariștilor Iuri Ușakov, principalul consilier de politică externă al Kremlinului, adăugând că declarația va reflecta „părerile comune” ale Moscovei și Beijingului cu privire la securitate, printre alte probleme. „China susține solicitările Rusiei privind garanțiile de securitate”, a adăugat Ușakov.

Până de curând, Beijingul a dădea dovadă de o anumită echidistanță față de conflictul ruso-ucrainean. S-a afirmat ca principalul partener comercial al Ucrainei și a încercat să achiziționeze o companie aerospațială, dar președintele Zelenski a împiedicat tranzacția.

China declarase deja că se află de partea rusă. În urmă cu o săptămână, într-o convorbire telefonică, ministrul de externe chinez, Wang Yi, i-a spus omologului său american, Antony Blinken, că îngrijorările de securitate ale Rusiei ar trebui luate în serios și că securitatea regională nu va putea fi garantată prin extinderea blocurilor militare, aluzie la obiecțiile Rusiei legate de posibila aderare a Ucrainei la NATO. „Wang a subliniat că securitatea unei țări nu ar trebui să se realizeze pe seama securității altora”, a declarat agenția de presă chineză Xinhua.

Până de curând, Beijingul a arătat o anumită echidistanță față de conflictul ruso-ucrainean. Nu a recunoscut anexarea Crimeii și în fața ruperii relațiilor comerciale dintre vecinii săi slavi, s-a afirmat drept principalul partener comercial al Ucrainei.

Între timp, a investit într-o companie aerospațială, Motor Sich, care livra motoare pentru avioanele chineze. Tentativa de achiziționare s-a încheiat anul trecut când președintele Volodimir Zelensky a impus sancțiuni companiei chineze care urma să achiziționeze Motor Sich și a naționalizat compania.

„Fie că le place sau nu, consecința ne impune o lume bifurcată”, a declarat anul trecut consilierul pentru relații externe Jia Qingguo despre presiunea SUA. Acum, diplomatul Yang Jiechi afirmă că relațiile chino-ruse sunt la cel mai înalt nivel din toate timpurile. Pe lângă înțelegerea la nivel de securitate, liderii vor semna acorduri, exportul de gaz rusesc aflându-se în frunte.

Critica la adresa „lipsei de voință a NATO”

La câteva ore după o vizită-fulger la Kiev, primul-ministru britanic, Boris Johnson, a purtat o convorbire telefonică cu președintele rus. Potrivit Downing Street, Johnson și Vladimir Putin au fost de acord asupra necesității identificării unei „soluții pașnice” pentru criza ucraineană și că o escaladare „nu ar avantaja pe nimeni”.

Potrivit Kremlinului, liderul rus s-a plâns că a fost ignorat de Alianța Atlantică. „Remarcăm lipsa de voință a NATO de a răspunde în mod adecvat îngrijorărilor bine întemeiate ale Rusiei”, a afirmat Putin despre răspunsul organizației cu sediul la Bruxelles.

În răspunsul NATO, alianța își reafirmă politica ușilor deschise pentru noi membri, cere Rusiei să-și retragă trupele „din interiorul și din jurul” Ucrainei și impută Moscovei deteriorarea relațiilor. „Niciunui alt partener nu i s-a oferit o relație comparabilă sau un cadru instituțional similar [Consiliul NATO-Rusia]. Cu toate acestea, Rusia a nesocotit încrederea în cadrul cooperării noastre și a sfidat principiile fundamentale ale arhitecturii de securitate euro-atlantice și globale”, se arată în documentele publicate de „El País”.

Sursa: Diaro de Noticias/ Rador/ Traducerea: Iulia Baran

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Putin nu e întreg la cap.

  2. Cortina de Fier la Rusia, China și Iran. Marii deținători de companii să mai reducă lăcomia, să redea locurile concetățenilor sau să se mute după locațiile lor. „Când intrii în troacă te mănâncă porcii”

  3. Brava tov putin… Sa stopam occidentul! Ca daca merge inainte iese in evidenta ca nu faceti nimic pentru bunastarea si dezvoltatea tarii pe care o carmuiti cu „inteleciune”. Sa baltim toti in mocirla socialisto-comnista-oligarhica.

  4. Visezi, rusule. De ce n-a putut Rusia să-ți ofere o viață bună? Fiindcă e mai ieftin să umple de ură creduli ca tine, în loc să se reformeze.

  5. Cyxa, dacă te preocupa asa de mult progresismul, afla ca el a pornit de la prietenul tău marx. Mai citește mujucule, apoi sa vorbești. Mai bine stai beat și canta katiusa, ca dacă vorbești, te faci de Дерьмо…

  6. Yorik, ai uitat de democrație, dreptul de vorbi să nu te audă nimeni, câinii latră ursul merge, dreptul de a alege răul mai mic, decât răul mai mare, că binele este decât al celor ce vor fi aleși, dreptul de a-ți câștiga dreptatea la ,, toamnă așteaptă”, bucuria de a fi condus de putregaiul și scursurile societății, în numele așa zisei libertăți!

  7. China și Rusia va conduce lumea
    Rusia nu mai are nevoie să trimită gaz în Europa China cumpără tot
    Firme germane și americane au cele mai mari firme în China!!!