G4Media.ro

Vinul din Republica Moldova caută piața europeană. ”Tradiţional, eram orientaţi spre piaţa…

Vinul din Republica Moldova caută piața europeană. ”Tradiţional, eram orientaţi spre piaţa rusească, însă acolo preţurile sunt mai mici. În UE poţi cere un preţ mai mare pentru vin, dar acolo accentul se pune pe calitate”

În micul sat Pereni din Republica Moldova, Nicolae Tronciu şi-a lansat propria sa marcă de vin, în urmă cu patru ani, prin comercializarea în Europa, mai degrabă decât în Rusia, clientul tradiţional al Republicii Moldova, o decizie care dă rezultate în contextul războiului din Ucraina, informează Agerpres, care citează AFP.

„Vând în principal în Europa, mai ales în România” explică acest agronom de profesie, a cărui vie este amplasată la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

În vârstă de 71 de ani, Nicolae Tronciu, a cărui soţie s-a născut într-un lagăr din Siberia unde părinţii ei au fost deportaţi, este obişnuit cu bulversările geopolitice în această ţară cu 2,6 milioane de locuitori care se numără printre cei mai mari 20 de producători mondiali de vin, graţie unui climat propice.

„Tradiţional, eram orientaţi spre piaţa rusească, însă acolo preţurile sunt mai mici…În UE poţi cere un preţ mai mare pentru vin dar acolo accentul se pune pe calitate. Viitorul este în Europa”, spune Nicolae Tronciu.

Embargourile succesive impuse de Rusia în ultimele decenii, ca represalii la decizia autorităţilor de la Chişinău de a se apropia de UE, i-au determinat şi pe viticultorii din ţara vecină să se reorienteze şi ei. Bruxelles-ul a accelerat această mişcare prin eliminarea taxelor vamale, pentru ca în 2014 să încheie cu Chişinăul un acord bilateral de liber schimb pentru produsele viticole.

Transformarea a fost una radicală, în 2021 Rusia a fost responsabilă pentru 10% din exporturile de vin ale Republicii Moldova , în scădere de la 80% la începutul anilor 2000, arată cifrele publicate de Ministerul Agriculturii din Republica Moldova. În paralel, anul trecut Republica Moldova a livrat 120 de milioane de litri către ţările din Europa, faţă de 8,6 milioane de litri Rusiei.

„Înainte de embargoul rusesc din 2006, ţara nu cunoştea termenul ‘diversificarea pieţei’. Astăzi exportă în fiecare an aproape 68 de milioane de sticle de vin în peste 70 de ţări”, subliniază Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Principalul producător de vin din Republica Moldova, Grupul Purcari, a adoptat chiar şi o poziţie politică împotriva influenţei ruseşti cu un vin denumit „Freedom Blend”.

„În 2014 am conceput „Freedom Blend”, bazat pe trei soiuri de struguri din Georgia, Ucraina şi Republica Moldova, Saperavi, Bastardo şi Rara Neagră. Acest vin este un simbol al celor trei ţări care se luptă pentru libertatea lor”, spune Eugen Comendant, director de operaţiuni la Purcari.

Grupul Purcari, care este votat la Bursa de Valori de la Bucureşti, s-a remarcat şi prin faptul că a oferit cazare gratuită pentru refugiaţii ucraineni în camere de hotel şi sponsorizarea unei campanii publicitare împotriva războiului din Ucraina.

În ceea ce priveşte efectele invaziei ruseşti din Ucraina asupra activităţii Purcari, Eugen Comendant spune că este vorba de „un impact apropiat de zero”, graţie tranzacţiilor reduse cu Rusia. În schimb, piaţa ucraineană era în plină creştere şi reprezenta 4% din vânzările Purcari, iar acum s-a prăbuşit.

O altă problemă o reprezintă blocarea portului ucrainean Odesa, care a provocat „mari probleme logistice şi ne-a complicat exporturile spre Asia”, susţine Eugen Comendant.

Chiar dacă în prezent traficul a fost redirecţionat spre portul Constanţa, sticle de vin cu o valoare de 750.000 de euro sunt în continuare blocate în portul ucrainean Odesa, a anunţat recent Guvernul de la Chişinău.

Cu toate acestea, principala provocare pentru producătorii de vin din Republica Moldova o reprezintă creşterea costurilor de producţie, care ar urma să înregistreze în acest an un salt de 50%, estimează Sergiu Gherciu, secretar de stat la Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.

„Cheltuielile noastre s-au dublat ca urmare a majorării preţurilor la energie, pesticide, îngrăşăminte, şi de exemplu a devenit mai greu de găsit cablul de oţel folosit la spalier, pentru care preţurile s-au triplat”, confirmă şi Nicolae Tronciu, care vinde între opt şi zece tone de vin pe an.

În plus, Nicolae Tronciu suferă şi de pe urma lipsei turiştilor, pe care obişnuia să îi primească. „Majoritatea erau ucraineni dar erau şi câţiva ruşi”, spune Nicolae Tronciu, a cărui sală de degustare este acum goală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Cam greu sa concurezi cu spania, italia sau franta pe piata din UE… La rusi mergea sa trimiti orice insa aici ramai cu marfa pe raft.

    • Vinul și vinul spumant (aka champagne) de Cricova nu prea se compara cu surogatele care nu prea au văzut struguri din Romania.
      Și în UE sunt vinuri la câțiva euro numai cu numele.

    • Au și moldovenii vinuri bune, dacă mai lasă un pic la preț au șanse să vândă…

    • Daca dau calitate pot vinde linistiti tot ce produc. Pe cantitate nu are sens sa concurezi cu Franta, Spania si Italia. Moldova are oricum si alte soiuri specifice zonei, au Babeasca Neagra/Rara Neagra un soi romanesc vechi din zona Galatiului, au Saperavi, un soi georgian.

    • Moldova in ultimii 5 -7 ani a crescut calitatea vinurilor foarte mult, activez in domeniu, toate vinariile mari si medii au utilaje performante si materie prima proprie autohtona. Daca aveti posibilitate alegeti Purcari, Chateau Varteli, Bulgari Winery, Vinaria din Vale, Apriori. Mai putin Castel Mimi, Cricova, Milestii Mici ect

  2. Excelenta revelatie: În UE poţi cere un preţ mai mare pentru vin, dar acolo accentul se pune pe calitate”. Am baut de 2-3 ori vinuri/spumant moldovenesti(si nu sortimente iftine – sub 30 de RON) – au gust de parfum ieftin si te doare capul capul a doua zi indiferent daca ai consumat un pahar sau o sticla

    • ma indoiesc. beau frecvent vinuri moldovenesti si nu am avut niciodata probleme. atat doar cas trebuie sa bei vin original de la case de vinuri, nu aiureli la pet sau la sticle de 3 litri… incearca purcari, atu, et cetera, poiana, gogu, bostavan, cricova. de evitat mimi – nu are vinuri proaste, dar calitatea lasa de dorit, iar preturile sunt mari.

    • Cricova e overpriced maxim! Nu poti compara Corcova cu Cricova fie ele foarte apropiate atat ca pret cat si lingvistic.

    • Compari mere cu pere. Cricova e destul de slab oricum, cel putin ce gasesti in supermarket. Plin de posirci demidulci. Iar din Moldova trebuie sa ai grija ce souri sa bei si cu ce. Daca incepi cu Rara Nagra mai bine te lasi pentru ca produce aciditate si trebuie consumat in cantitati moderate (1-2 pahare), si asociat neaparat cu mancare friptura.