G4Media.ro

Viktor Orban îi eliberează pe traficanții de persoane / Ungaria intensifică disputa…

Foto: Facebook Victor Orban

Viktor Orban îi eliberează pe traficanții de persoane / Ungaria intensifică disputa cu Uniunea Europeană pe tema migranților

Europa de Est se confruntă cu o avalanșă de traficanți de persoane, după ce Ungaria a eliberat peste 800 dintre aceștia din închisoare și le-a ordonat să părăsească țara, în urma unui conflict cu UE pe tema proiectului de lege privind migrația, relatează The Times.

Eliberarea în masă a contrabandiștilor străini a îngrijorat forțele de ordine și organizațiile caritabile și a determinat Austria vecină să își întărească securitatea la frontieră. Alți peste 1.500 de contrabandiști ar putea fi eliberați în temeiul unei legi controversate.

Deși, în teorie, contrabandiștii ar trebui să se întoarcă în țările lor de origine, avocații și alți experți spun că nu există nicio modalitate de a-i urmări și că mulți dintre ei se vor întoarce pur și simplu la vechile lor obiceiuri, consolidând operațiunile de contrabandă din Balcani.

Ruta terestră din Grecia și Bulgaria către Europa de Vest este a doua cea mai aglomerată rută de migrație pentru solicitanții de azil și migranții care încearcă să ajungă în Marea Britanie, Germania și alte țări. Cei mai mulți trec din Serbia în Ungaria, apoi în Europa de Vest.

Măsura are loc în contextul în care Ungaria și UE se află în impas cu privire la migrație. Luna trecută, Ungaria a încercat să blocheze legile care creează un nou sistem de redistribuire a migranților în UE. În plus, Curtea de Justiție a UE a declarat ilegală încercarea Ungariei de a trimite solicitanții de azil în Serbia și Ucraina pentru a-și depune cererile.

Ca răspuns la eliberarea în masă, care a fost anunțată luna trecută, Austria a pus în aplicare controale mai stricte la frontieră și l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la o întâlnire. De atunci, cel puțin 852 de contrabandiști au fost eliberați, a declarat un purtător de cuvânt al serviciului penitenciar.

Dardan Kocani, coordonator al Inițiativei globale împotriva crimei organizate transnaționale, a declarat că această politică ar consolida rețelele criminale și ar încuraja contrabandiștii, care nu au fost condamnați la închisoare sau au fost condamnați la pedepse mici sau deloc. „Chiar dacă jumătate dintre ei se vor reîntoarce în fostele lor rețele, aceasta este o forță umană semnificativă nu numai ca număr, ci și ca experiență, cunoștințe, abilități și rețele”, a spus el.

Eliberările au loc în temeiul unei legi menite să ajute infractorii să se reintegreze în societatea maghiară. În conformitate cu această lege, deținuții pot fi eliberați sub rezerva unui set de condiții stricte de eliberare pe cauțiune, printre care se numără și o monitorizare a gleznei. Cu toate acestea, o singură condiție a fost aplicată traficanților de persoane: să părăsească țara în termen de 72 de ore de la eliberare. Spre deosebire de alți infractori, contrabandiștii nu vor fi obligați să poarte un dispozitiv de monitorizare în jurul gleznei, iar toți contrabandiștii străini sunt eligibili în mod automat, cu condiția să nu fie acuzați de alte infracțiuni.

Gyorgy Kecser, un avocat specializat în drept penal din Budapesta, care a lucrat la cazuri de contrabandă, a declarat că legea înseamnă că persoanele ar putea fi eliberate imediat ce condamnarea lor pentru contrabandă a fost finalizată, deși în acea etapă ar putea petrece luni de zile în închisoare în arest preventiv.

Monitorizarea contrabandiștilor după eliberarea lor nu este posibilă în temeiul legii. „Nu se poate verifica cu siguranță dacă un deținut polonez se întoarce în Polonia sau în Germania sau oriunde altundeva unde vrea să meargă acea persoană”, a declarat Kecser.

Pentru a aduce oamenii în Ungaria, trecând de gardurile ridicate de premierul Viktor Orban, contrabandiștii folosesc scări, tuneluri sau chiar găuri tăiate, a spus el. „Solul din sud este uscat, asemănător nisipului și nu este atât de stabil”, a spus el. „Așa că aceste tuneluri pot fi foarte periculoase și au existat cazuri în care oamenii se aflau în tuneluri și acestea s-au prăbușit.”

Odată ce un migrant a trecut granița, acesta este preluat de un șofer care, cel mai adesea, îl duce în Austria. Kecser a reprezentat mulți astfel de șoferi, care au mai multe șanse de a fi prinși decât contrabandiștii de rang înalt. „Îmi amintesc că unul dintre detectivi mi-a spus că pot prinde câți traficanți doresc”, a spus el. „De obicei, poliția prinde peștele cel mic – șoferul care este ultima verigă din lanț. De multe ori nu au șansa de a ajunge la acei oameni care sunt cu adevărat responsabili pentru ca această operațiune să funcționeze.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ajuta si el pe rusi cum poate