G4Media.ro

VIDEO Tururi ghidate în Grădina Botanică a UMFST Târgu Mureș, unde sunt…

Sursa foto: captură video

VIDEO Tururi ghidate în Grădina Botanică a UMFST Târgu Mureș, unde sunt sute de specii de plante exotice aclimatizate

Grădina Botanică a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, care sărbătoreşte în această perioadă 75 de ani de la înfiinţare, prezintă vizitatorilor sute de specii de plante exotice aclimatizate, cu interes farmaceutic, în cadrul unor tururi ghidate, relatează Agerpres.

„Astăzi, vorbim de trei sere moderne, cu o suprafaţă de aproximativ 300 de metri pătraţi în total. Prima seră are rol de cercetare, este spaţiul în care studenţii sau cadrele didactice desfăşoară anumite proiecte de cercetare pe plante care trebuie crescute şi dezvoltate în condiţii de seră. A doua seră este cu rol de producţie, este locul în care multiplicăm specii de plante ornamentale care, ulterior, sunt scoase în teren pentru a înfrumuseţa parcul universităţii noastre, iar a treia seră va reprezenta punctul de atracţie pentru vizitatorii noştri, pentru că aici vor fi adăpostite specii de plante exotice. (…) De curând se întrevede un al treilea subsector, şi anume sectorul speciilor de plante rare şi ocrotite, pentru că unul dintre cele mai importante roluri ale unei grădini botanice este acela de a conserva specii de plante care sunt periclitate. Sectorul plantelor medicinale are o suprafaţă de aproximativ 3.000 de metri pătraţi, unde vegetează în jur de 200 de specii de plante, cele mai multe dintre ele de interes medicinal”, a declarat, într-o conferinţă de presă, directorul Grădinii Botanice, profesor Corneliu Tanase.

Potrivit lui Corneliu Tanase, Grădina Botanică, cu o suprafaţă de 1,5 hectare, este împărţită în trei sectoare importante, care au fost înfiinţate în două etape: în prima etapă (1908) a fost amenajat Parcul dendrologic şi sera, iar în cea de a doua etapă (1948), a fost înfiinţată Grădina Botanică şi Grădina de Plante medicinale.

Începând din decembrie 2022, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a inaugurat noul Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice din cadrul Facultăţii de Farmacie, care cuprinde laboratoarelor cu echipamente şi aparate specifice cercetării plantelor medicinale şi aromatice.

„Bineînţeles că o grădină botanică este o mare valoare atunci când se găseşte în special într-un mediu universitar. Are ca şi rol conservarea unor plante, dar nu doar conservarea acestor plante, ci şi transmiterea unor informaţii către publicul larg. (…) De asemenea, este locul în care dezvoltăm noi produse vegetale inovative, fitopreparate, iar în decembrie 2022 a fost inaugurat Centrul de Cercetări pentru Plante Medicinale şi Aromatice. Este locul în care studenţi, cadre didactice, cercetători pasionaţi de plante pot să studieze plantele nu doar din punct de vedere al alcătuirii lor, ci şi din punct de vedere al compoziţiei chimice şi mai departe să transpună aceşti compuşi biologic activ din plante în diferite fitopreparate. Ne dorim să răspundem cerinţelor pieţii, ne dorim să fim relevanţi pentru ziua de astăzi”, a arătat Tanasă.

Serele şi Grădina Botanică deservesc Facultatea de Farmacie şi oferă infrastructura de cercetare necesară studenţilor, cadrelor didactice sau cercetătorilor pasionaţi de lumea plantelor, dar este şi un centru de microproducţie pentru produse vegetale inovative cu utilizare la nivel larg.

Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii „George Emil Palade” din Târgu Mureş şi Grădina Botanică universitară împlinesc în această săptămână 75 de ani de la înfiinţare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...