G4Media.ro

VIDEO Turnul de apă din Timișoara, construit în 1914, va deveni centru…

Turnul de apă din Iosefin FOTO Petru Cojocaru

VIDEO Turnul de apă din Timișoara, construit în 1914, va deveni centru cultural cu cafenea, o sală de expoziţii și zonă de belvedere. Primul constructor a eșuat în a duce la bun sfârșit șantierul. Noul câștigător a reluat lucrările

Lucrările de reabilitare a turnului din cartierul timișorean Iosefin, care trebuia să fie unul dintre obiectivele majore ale proiectului Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023, au început în toamna anului 2021. Însă constructorul a avut întârzieri, iar Primăria Timișoara a reziliat contractul, când stadiul lucrărilor nu depășea nici 50 la sută.

Lucrările s-au reluat acum, după realizarea unei noi licitații pentru constructor. Este o lucrare complexă de transformare a unei clădiri istorice industriale într-un centru cultural modern și accesibil tuturor.

“Primul constructor a eșuat în a duce la bun sfârșit șantierul și a trebuit să reluăm întreg demersul de contractare a unui nou constructor. Sper că acesta a înțeles miza și importanța acestui proiect și va respecta clauzele contractuale pe care și le-a asumat. Suntem atenți să respecte și graficul de timp, dar și calitatea lucrărilor. Turnul de Apă este emblematic pentru Iosefin și e un punct important în strategia noastră de renaștere a cartierului. După mai bine de 100 de ani de la darea în folosință îl transformăm în centru cultural cu cafenea, o sală de expoziţii și alta pentru activităţi culturale şi un punct de belvedere”, a spus primarul Dominic Fritz.

Se va putea urca cu un lift interior

În interior vor fi amenajate o cafenea, o sală de expoziţii, un spaţiu foaier şi o sală pentru activităţi culturale unde se vor putea ține prezentări de carte, piese de teatru, mici proiecții de film, audiții. Accesul se va face cu un lift interior.

Turnul de apă din Iosefin FOTO PMT

Tot la nivelul zero se va amenaja un mic muzeu al monumentului, unde se vor prezenta toate etapele construcției.

Turnul a fost construit să funcţioneze cu două rezervoare, unul pentru apă potabilă, iar celălalt pentru apă industrială. Și ele vor deveni spații culturale.

Turnul de apă din Iosefin FOTO PMT

Nivelul intermediar dintre acest auditorium și zona de cafenea este zona tamburului.

Primul rezervor va fi pentru proiecte mai alternative, de new-media, videomapping. S-a decupat o parte din rezervor și va fi o scară până sus. În celălalt rezervor este foarte multă lumină naturală, pentru că s-au decupat niște geamuri, vom putea fi expuse sculptură și pictură.

Va fi și un punct de belvedere, în vârful turnului, aflat la cota +45,50 metri.

Turnul de apă din Iosefin FOTO PMT

Întreaga zonă din fața turnului va fi reamenajată. Acolo se va construi și o clădire nouă care va adăposti spații administrative, toalete și vestiare.

Un turn de 100 de ani

Turnul de Apă din Iosefin, cu înălţimea de 52 de metri, a fost ridicat în 1914, ca un „frate geamăn” al celui din cartierul Fabric, construit cu doi ani înainte.

În unele documente apare şi semnătura lui Szekely Laszlo, pentru că era arhitectul-şef al oraşului, dar nu el este proiectantul turnurilor, ci Lenorduzzi, care a proiectat, printre altele, turnul de apă de la Arad şi cel de la Szeged (Ungaria), ambele fiind reabilitate acum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...