G4Media.ro

VIDEO Turismul horror sau cum se scot bani în SUA din “supranatural”:…

sursa foto: Unsplash/ Edilson Borges

VIDEO Turismul horror sau cum se scot bani în SUA din “supranatural”: Păpușa Robert, incidentul Roswell sau Ferma Sherman, povești înfricoșătoare care generează milioane de dolari în încasări

Statele Unite sunt, în viziunea multor oameni, un tărâm al oportunității, locul unde se adună mințile antreprenoriale pentru a scoate cei mai mulți bani. Această reputație nu este deloc surprinzătoare, în condițiile în care acest tărâm al făgăduinței a demonstrat că nu există practic nimic care să nu poată fi monetizat, dacă se ocupă o minte destul de creativă – printre aceste surse neconvenționale de venit se numără și o serie de atracții cu o tentă înfricoșătoare, care deseori duc spre paranormal și scenarii SF și care au reușit să capteze atenția publicului vreme de decenii întregi. 

Robert, păpușa care te bântuie

Robert este cunoscut sub mai multe nume: păpușa diavolului, cea mai bântuită păpușă din lume, păpușa blestemată și așa mai departe. Dacă nu era deja destul de evident, Robert este o păpușă, dar nu genul pe care ai vrea să o lași pe mână unui copil mic.

Vestea bună este că și dacă ar exista un părinte care și-ar dori să dea copilului său o jucărie atât de înfricoșătoare, nu ar putea. Robert este rezident permanent al Muzeului Fort East Martello, înființat și administrat de Societatea Istorică și Artistică din Key West, o insulă din Florida.

Potrivit lor, Robert este o păpușă unică în lume, creată cândva la începutul secolului al XX-lea, numită după primul său proprietar, Robert Eugene Otto, sau, pe scurt, Gene.

Încă din timpul copilăriei lui Gene, el și Robert erau cei mai buni prieteni, atât de buni încât micuțul Gene obișnuia să dea vina pe păpușă oricând se strica ceva prin casă sau când era prins cu vreo năzbâtie. Partea mai stranie a poveștii este, totuși, că mai mulți adulți ar fi sesizat lucruri stranii care se întâmplau atunci când Robert era prin zonă, iar un reporter care a vizitat păpușa cu înfățișare bizară ar fi susținut că Robert părea să asculte conversațiile adulților din apropiere și să-și schimbe expresia în funcție de context. 

Eventual, Gene a crescut și a avut o viață normală, cu excepția poveștilor excentrice. A devenit un artist recunoscut în comunitatea sa, fiind responsabil pentru galeria de artă de la muzeul Fort East Martello. El s-a stins din viață în 1974, însă povestea lui Robert abia a început. 

Casa din copilărie a lui Gene a fost cumpărată după moartea sa de către o femeie pe nume Myrtle Reuter. Myrtle l-a găsit pe Robert în casă și a hotărât să-l păstreze, în ciuda înfățișării sale. Femeia chiar l-a luat pe Robert cu ea atunci când s-a mutat din casa familiei Otto, la câțiva ani după ce a cumpărat-o, însă s-a întors în 1994 cu un singur scop: să-l doneze pe Robert muzeului, cu motivația că păpușa este blestemată, se mișcă prin casă și o bântuie.

Myrtle a murit la câteva luni după ce l-a donat pe Robert, iar de atunci, păpușa este parte a unei expoziții permanente a muzeului, gata să îi întâmpine pe curioși, sceptici, jurnaliști și pe oricine mai pune piciorul în Key West.

Povestea trezește multe întrebări. Există măcar o fărâmă de adevăr despre blestemul lui Robert? Pot fi detaliile sale verificate măcar, după atâția ani? Ce muzeu respectabil s-ar atinge măcar de un asemenea exponat?

Indiferent de răspunsurile la aceste întrebări, totuși, un fapt rămâne clar: Robert este una din cele mai importante atracții turistice ale zonei, iar oamenii locului au sesizat de mult timp acest fapt. În casa familie Otto, spre exemplu, operează un bed&breaksfast denumit “The Artist’s House”, iar legătura cu Robert este, evident, un punct de atracție.

De-a lungul anilor, Robert a atins un oarecare nivel de faimă națională dar și dincolo de hotarele Statelor Unite. El a fost protagonistul unor materiale realizate de diferite posturi TV, cum ar fi South Florida PBS în 2013 și a fost menționat în articole scrise de mari publicații precum The Sun și The Guardian




De asemenea, în baza poveștii sale a fost creat, în 2016, filmul horror “The Curse of Robert the Doll”.

Datorită acestei atenții, Robert este vizitat periodic de diferiți creatori de conținut independenți și pasionați de paranormal, iar unele dintre aceste vizite pot ajunge virale pe internet, cu sute de mii sau chiar milioane de vizualizări. 




Un observator puțin mai sceptic ar putea puncta, corect de altfel, că aproape nimic din aceasta poveste nu poate fi verificat în vreun fel și este foarte convenabil faptul că păpușa “blestemată” este atât de fotogenică și stă cuminte să fie pozată și vizitată, în mod evident contra cost.

În orice caz, legenda lui Robert a ajuns atât de mare încât aspectul economic al ecuației este, probabil, mult mai important decât veridicitatea faptelor.

Roswell, New Mexico – Capitala OZN a lumii 

Roswell, un orășel de doar 50.000 de locuitori aflat în statul New Mexico ar fi, în condiții obișnuite, un loc puțin remarcabil. Ceea ce face această zonă extrem de faimoasă la nivel mondial este, surprinzător, un balon meteorologic care a inspirat decade întregi de conspirații cu extratereștri. 

În 1947, explică Smithsonian Magazine, fermierul W.W. “Mac” Brazel și fiul său, Vernon, au descoperit în apropierea orașului bucăți metalice din ceea ce credeau că ar fi un obiect zburător care s-a prăbușit în zonă, dar pe care nu l-au putut identifica. Ei au colectat cât au putut din materialele stranii și le-au predat autorităților locale. 

George Wilcox, șeriful din Roswell, nu a știut cu ce se confruntă, așa că a chemat întăriri – la scurt timp, situația era investigată de șerif, de către Brazel și de un ofițer de informații venit de la o bază militară din apropiere. 

Povestea suna interesant, iar investigația nu a fost făcută în secret, deci prin magia unor presupuneri, senzaționalismului  și a unor declarații neinspirate, postul local de știri din zonă, Roswell Daily Record, a scos faimosul articol intitulat “Forțele aeriene de la Roswell Army Air Field au capturat o farfurie zburătoare la o fermă din Roswell”.

Povestea era senzațională, dar și foarte departe de adevăr. Ulterior, s-a aflat că obiectul de la care proveneau piesele metalice era un balon meteo folosit la Proiectul Mogul, desfășurat în secret de forțele aeriene americane pentru a detecta undele sonore generate de testele nucleare sovietice. 

“Aparent, din perspectiva Forțelor Aeriene, era mai bine să se spună că există o navă spațială „extraterestră” prăbușită acolo decât să se spună adevărul”, a afirmat Roger Launius, fost director al Muzeului Național Aerospațial din Washington D.C., citat de Smithsonian.

Ce nu au prezis militarii americani este cât de interesați vor fi oamenii de această poveste a unui OZN prăbușit la Roswell. Conspirații au fost formulate, iar nenumărați autori, echipe de filmat, jurnaliști și entuziaști ai fenomenului OZN au transformat Roswell într-un fel de capitală a conspirațiilor, un loc care trebuie vizitat pentru oricine crede în extratereștrii sau vrea doar să vadă cu proprii ochi unde a început povestea. 

Cu atât de multă atenție asupra locului, era inevitabil ca cineva să nu profite de potențialul său comercial. În prezent, la Roswell se ține un festival anual al OZN-urilor care a devenit o contribuție economică importantă pentru oraș. 

Potrivit primăriei din Roswell, ediția din 2022 a festivalului a atras peste 40.000 de vizitatori și a generat un impact economic direct de 2,19 milioane de dolari pentru oraș. “Incidentul Roswell” este, așadar, un eveniment cu o explicație destul de simplă, însă teoriile formate în jurul său sunt cele care au pus micuțul orășel pe hartă, iar motivația economică de a ține extratereștrii la Roswell este una solidă. 

Ferma Sherman – Cea mai bântuită fermă din America 

Ferma Sherman, o proprietate de 500 de acri (puțin peste 200 de hectare) din estul statului Utah se remarcă față de alte locații “bântuite” din America în mai multe moduri, în special prin numărul imens de evenimente ciudate care îi sunt atribuite și prin interesul acordat locului de câțiva indivizi cu posibilități financiare deosebit de mari.

De asemenea, trebuie menționat că povestea fermei se diferențiază de cele precum a orașului Roswell prin faptul că de această dată, explicația evenimentului nu a fost una la fel de simplă. 

După cum explică ziarul american The New York Post, ferma a fost timp de 20 de ani proprietatea lui Robert Bigelow, un magnat imobiliar cu o dedicație neobișnuită pentru paranormal. 

Bigelow a încercat și a eșuat în a obține dovezi care să justifice statutul paranormal al fermei, totuși, iar în 2016 a vândut-o unui alt milionar excentric, Brandon Fugal. 

Ce face din ferma asta un punct de atracție pentru magnații cu prea mulți bani și prea mult timp liber? În cazul lui Bigelow, atracția a venit de la poveștile familiei Sherman – de numele căreia proprietatea este încă legată, care în anii 1990 au vorbit public despre faptul că mica lor fermă a fost terorizată de presupuse obiecte zburătoare neidentificate și de faptul că vaci de pe teritoriul firmei dispăreau regulat, fiind fie pierdute permanent, fie descoperite ulterior cu semne de mutilare pe corp, potrivit datelor disponibile pe blogul Bibliotecii Publice din Orem, Utah.

Pentru Bigelow, mărturiile familiei au fost suficiente pentru a cumpăra și cerceta ferma, iar suspiciunile că ceva straniu se întâmplă în zonă au fost alimentate de descoperirea unui enigmatic program al Pentagonului, așa numitul Advanced Aerospace Threat Identification Program.

În 2017, The Washington Post scria despre programul care între anii 2007 și 2012 a primit fonduri în valoare de 22 de milioane de dolari, iar proiectul a fost realizat de către Pentagon în colaborare cu Bigelow Aerospace, o companie deținută de Robert Bigelow. Programul avea ca scop analizarea datelor despre posibile amenințări aerospațiale, de la arme folosite de inamici ai Statelor Unite, la drone comerciale și la o posibilă “amenințare extraterestră”. Programul a produs cel puțin un raport, dar care nu a adus dovezi concludente în ceea ce privește o asemenea amenințare, așa că Pentagonul a încetat să îl mai finanțeze în 2012.

În ceea ce privește ferma, The New York Times arăta că programul a fost finanțat și datorită susținerii de către Harry Reid, senator democrat din Nevada și fost lider al majorității în Senatul SUA și prieten cu Bigelow.

Conform afirmațiilor lui Bigelow, menționate de Harry Reid într-un interviu, acesta a fost abordat în 2007 de către oficial al Agenției de Informații Militare din cadrul Departamentului de Stat al SUA, care voia să-i viziteze ferma din Utah. Potrivit lui Reid, după discuția cu Bigelow, oficiali ai agenției i-au confirmat că intenționau să înceapă un program de cercetare în privința obiectelor zburătoare neidentificate, adaugă The New York Times.

În final, programul nu pare să fi avut rezultatele pe care cei interesați de OZN-uri și l-ar fi dorit, dar acest fapt nu este surprinzător – Guvernul Statelor Unite cercetează în mod regulat rapoarte despre OZN-uri, nu pentru a le demonstra originea extraterestră, ci pentru a se asigura că nu reprezintă un risc de securitate. Din 2021 până în 2023, 350 de astfel de cazuri au fost analizate de către Pentagon, iar în jur de jumătate au fost desemnate drept baloane meteorologice sau alte asemenea obiecte, drone, păsări sau fenomene meteo neobișnuite, potrivit CNN.

Oricum, lipsa de dovezi clare nu l-a oprit deloc pe Brandon Fugal, care împreună cu echipa sa, încă cercetează și publică presupuse dovezi ale existenței OZN-urilor în jurul fermei. Mare parte din informații pot fi, bineînțeles, obținute prin cumpărarea unui abonament pe site-ul oficial al fermei, unde mai pot fi găsite și articole vestimentare tematice, cu prețuri de la 30 de dolari în sus

În schimb, dovezile fotografice, cele care nu se află în spatele unui abonament, cel puțin, rămân extrem de vagi și neclare. Totuși, OZN-urile din imagini se ridică la înălțimea numelui, pentru că nu poți identifica cu ochiul liber nici măcar dacă ceea ce vezi este un obiect în depărtare sau o pată pe ecran.

În același timp, ferma și membrii echipei apar și într-o serie de Reality TV realizată de History Channel pe tema fermei, care a început în 2020 și a ajuns deja la al patrulea sezon, în ciuda faptului că recenziile de pe site-urile de profil precum Rotten Tomatoes și IMDb nu îi dau un scor mare.

La urma urmei, după ani de căutări care au eșuat în a arăta vreo dovadă clară, un alt serial care face același lucru probabil nu se poate aștepta la un scor mult prea mare din partea spectatorilor. 

Pe deasupra, trebuie amintit faptul că History Channel este un post deosebit de popular, dar care de ani de zile este criticat pentru show-uri care susțin teorii dramatice și lipsite de dovezi științifice, practici ce au atras critici dure inclusiv din partea oamenilor de știință. 

Aceste cazuri, departe de a fi singurele, arată că absolut nimic, de la lipsa de dovezi chiar la dovezile contrare, nu pot sta în calea unei povești bune. Abilitatea acestor povești de a capta atenția publicului stă la baza formării unor mici industrii capabile să genereze artă, producții TV, evenimente de divertisment și încasări de milioane de dolari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...