G4Media.ro

VIDEO Povestea cărții de povești pentru copii pentru care se bat edituri…

Sursa Foto: Facebook

VIDEO Povestea cărții de povești pentru copii pentru care se bat edituri din alte țări / Alex Donovici: Seria ȚUP a început de când am văzut-o pe Lorelai Moșneguțu cum a apărut cântând la pian cu degetele de la picioare, fără mâini

Poveștile clasice pentru copii sunt cunoscute tuturor părinților care aleg să citească o carte în loc să îi lase pe aceștia în fața televizoarelor. Există, în ultimii ani, o tendință de a pune în oglindă scriitorii contemporani cu cei de odinioară. Alex Donovici, autorul seriei de povești pentru copii, ȚUP, vorbește pentru G4 Media despre cum ajunge un scriitor român contemporan să ajungă să publice volumele sale în alte țări.

Alex Donovici și soția sa, Cristina, sunt jurnaliști de profesie, iar poveștile scrise au fost inventate pentru fetița lor, Alexandra. Aceștia au început să scrie imediat după ce Cristina a născut, iar poveștile inventate aduc subiecte noi și neîntâlnite în poveștile clasice, acestea fiind inspirate din fapte reale și lucruri de care cei mici se izbesc zi de zi.

“Editurile private sunt afaceri care vor să câștige. Publicările sunt posibile doar dacă sunt vândute bine la tine în țară. Editura la care am publicat a avut norocul să aibă vânzări foarte bune pentru România. Nu îmi place să spun << să vindem>>, ci să spunem că în casele părinților au ajuns peste 200.000 de cărți, pe 15 titluri de cărți.”

Povestea a început când Alex și Cristina au cumpărat un televizor fetiței lor, iar când să îl pună în funcțiune, s-au întrebat dacă chiar vor să facă asta sau să aleagă să îi citească o poveste.

“După vreo doi ani, am ajuns la concluzia că nu mai avem ce să îi citim. Am căutat toate cărțile pentru categoria ei de vârstă. Limbajul nu prea mai este cel din cărțile noastre, din cele pe care le citeam noi când eram copii. Atunci i-a venit ideea Cristinei să scrie povești, ea nu mai scrisese povești niciodată. Am avut grijă de poveștile ei, făcusem un site, dar mi-a plăcut atât de mult încât m-am apucat și eu.”, povestește Alex pentru G4 Media.

Poveștile au fost publicate online, pe o platformă, și au ajuns la mii de copii și părinți care au trimis către cei doi mesaje legate de povești.

“Ca orice om care vrea să își vadă scriitura publicată, am trimis și eu și Cristina mail-uri la edituri, am trimis cinci, dar nu am primit mesaj nici măcar că o să revină ei. După câteva luni în care poveștile noastre au prins succes, poate și pentru faptul că site-ul era gratuit, noi am vrut să lăsăm poveștile noastre pentru toți, am mai trimis alte e-mail-uri. Am primit răspuns de la două, cu una ne-am și întâlnit și așa a apărut prima carte. Acesta a fost începutul.”, mai adaugă Alex.

Poveștile au început de la o serie de întâmplări reale, care l-au făcut să conștientizeze anumite lucruri, dar și anumite probleme cu care oamenii se confruntă, acestea fiind legate în mod direct și de formarea celor mici.

“Seria ȚUP a început de când am văzut-o pe Lorelai Moșneguțu cum a apărut într-o seară cântând la pian cu degetele de la picioare, fără mâini. Atunci am avut o revelație că suntem împovărați de anumite probleme sau că suntem obosiți, iar o fată născută fără mâini și cu picioarele alea scurte a reușit o performanță care pentru mine a fost o lecție. Acesta este un mesaj puternic pentru copii, să nu se lase învinși, să aibă încredere în ei că pot face orice dacă își doresc cu adevărat. Plecând de la asta am scris prima carte. Nu mă așteptam să fie o serie, dar după cum a fost primită prima carte, mi-am dat seama că personajul are forță, că mesajul are putere și că prinde foarte bine la copii, dar și la părinți.”, adaugă Alex pentru G4 Media.




Provocările actuale ale noilor generații sunt principalele subiecte întâlnite în cărțile de povești ale Cristinei și ale lui Alex, acestea plecând de la problema rasismului, până la poluare, tăierea pădurilor, bullying, calculatoare și rețele de socializare.

“Scriem despre provocări actuale ale copiilor de astăzi. Poveștile mai vechi, cele clasice, sunt scrise în alte vremuri, când erau alte probleme. Poveștile noastre sunt scrise despre tot ce i se întâmplă ei sau despre ce i s-ar putea întâmpla. Un copil absoarbe mult mai ușor o informație atunci când îi este dată într-o poveste. Fiecare carte are mesaje puternice, din probleme ale lumii, ale noastre și a copiilor. Dacă prima carte este despre cei care pot face lucruri altfel decât noi, în a doua carte este vorba despre poluare, de deșeuri în păduri, dar și despre rasism, unde apare un pui de cioară căruia îi este rușine că e cioară și se dă mereu cu o pudră albă. Cartea a treia este era tehnologiei, cea de-a patra carte este despre bullying, a cincea este despre încălzirea planetei, iar a șasea va fi despre rețelele sociale.”, mai adaugă acesta.

Așa au ajuns ca peste 100.000 de cărți din seria ȚUP să fie vândute doar în România.

Alex și soția sa nu au bănuit impactul pe care îl vor avea poveștile scrise pentru Alexandra, fiica lor, iar drumul său către publicare nu a fost unul ușor. Odată cu numărul mare de cărți vândute în România, Alex și-a dorit ca acestea să apară și în alte țări.

Întrebat care este parcursul pentru a ajunge să publici în alte țări, Alex spune că drumul este “greu, riscant și nu întotdeauna cu final fericit”.

Nici publicarea în România nu a fost una foarte ușoară, cu atât mai mult cea din străinătate, deși el și-a dorit foarte mult acest lucru.

Sursa Foto: Arhiva Personală

A apărut o persoană importantă, Silviu Săndulescu (fondator „Rights Expert”), care intermediază licențe internațioanale între mari companii străine și branduri celebre și in Romania. Și Silviu a decis să intre și în lumea cărților, să devină agent literar, a mers la editura Curtea Veche și a întrebat ce carte este mai bine vândută. Cei de la Curtea Veche le-au zis << ȚUP>>. I-au plăcut lui, a avut convingerea că poate să le scoată în lume.”, adaugă Alex.

Mauro a fost cel care a crezut în cărțile de povești, chiar dacă lui Alex i s-a spus că un scriitor român ajunge să fie publicat cu greu în alte țări.

Sursa Foto: Facebook

“Noi am fost descurajați de alte edituri. Ni s-a spus că e foarte greu ca un autor român să ajungă în străinătate, că sunt foarte puțini și să nu ne facem iluzii deșarte ca să nu fim dezamăgiți. Silviu a zis de la bun început că se poate face și a mers la un al doilea personaj foarte important, Mauro Spagnol (fondator Books Everyhere Londra), el este un italian care a lucrat 30 de ani în industria cărții la edituri mari și și-a făcut propria agenție literară în Londra, se numește Books-Everywhere. Silviu și Mauro se cunoșteau de multă vreme, aveau încredere mare unul în celălalt, Mauro a primit de la Silviu cărțile cu ȚUP, le-a citit, i-au plăcut nemaipomenit de mult, a și făcut o postare pe Books-Everywhere.”, mai povestește acesta.

Alex văzuse destul de târziu postarea lui Mauro de pe Books-Everywhere și spune că nu se aștepta să îi facă cineva cunoscute cărțile într-un asemenea mod. Tot din spusele lui Alex, prima serie de două cărți a ajuns în Turcia, apoi în Ungaria, cumpărate de editura Mora, iar de aici au urmat alte opt țări.

Imediat după au apărut în Vietnam, Cehia, Coreea de Sud, Slovacia, Spania, China, unde este o piață extrem de mare, iar acum avem contracte cu opt țări, cele mai importante fiind contractele din Spania, deoarece Spania nu a contractat doar drepturile de traducere, ci și de publicare în toate teritoriile vorbitoare de limbă spaniolă din lume, pentru asta au încheiat contractele. Au distribuție și în librăriile care vând carte spaniolă din Statele Unite ale Americii. Pe lângă China, și asta este foarte importantă.”, povestește Alex despre publicarea cărților în străinătate.

Pentru ca o carte să poată ajunge în librăriile din alte țări, trebuie să treacă prin numeroase filtre, iar seria ȚUP a reușit să capteze atenția tuturor celor care și-au dat acordul ca ele să apară în afară.

Sursa Foto: Facebook

“Foarte puțină lume știe cum ajunge o carte din România în librăriile din străinătate. În Europa, contractele se fac direct, în Asia este o sită extrem de deasă prin care trec cărțile. Inclusiv directorul de vânzări citește cartea respectivă pentru a vedea dacă se potrivește cititorilor pentru că oamenii altor teritorii sunt foarte diferiți față de ei. Seria ȚUP a trecut de toate aceste filtre din opt țări. Nu m-am așteptat să se întâmple așa ceva. Totul s-a întâmplat cu viteza unui tsunami, în niciun an de zile. Acum alte două țări se bat pentru publicare, e ca un fel de licitație.”

Alex nu doar că publică poveștile sale, dar îi și îndrumă pe învățători și părinți să ofere copiilor cărți de povești actuale, în care să găsească fapte reale și probleme cu care noua generație crește.

“Intru în foarte multe conferințe cu învățători, cu părinți, de la multe clase din România. Poveștile contemporane au mai mult lipici la copii pentru că sunt probleme cu care ei se confruntă. Fata noastră cunoaște lucrurile astea și se cone

ctează imediat la poveste. Am intrat într-un zoom cu 54 de bibliotecari din Bacău care se plângeau că nu au carte nouă. Ei au cărțile de povești pe care le aveam și noi. Poveștile noi sunt scrise într-un limbaj contemporan. Poveștile au crescut odată cu ea, odată cu vârsta. Primele povești ale noastre erau scurte, primele patru cărți au opt povești. Nu scriem pretențios, sofisticat și vrem să o învățăm și cuvinte noi.”

Deși stilul nu foarte sofisticat pe care acesta îl abordează în scrierile sale i-au oferit ocazia să ajungă în afara Europei, Alex mai spune că nu este tentat să scrie pentru adulți și că va continua să scrie povești, chiar și după ce fata lor va deveni adult.

Acesta are și un mesaj pentru părinții noilor generații și îi încurajează să citească scriitori contemporani pentru a-i ajuta, atât pe ei, cât și pe cei mici aflând povești din realitatea înconjurătoare.

“Un mesaj pentru părinți ar fi să le sădească celor mici dragostea pentru cărți. I-aș încuraja să cumpere cărți scrise de autori romani, fie ei pentru copii sau autori pentru adulți. Sunt foarte mulți autori români buni, dar care nu sunt cunoscuți.”, încheie Alex pentru G4 Media.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Vai, ce mai best-seller… De adormit copiii, nu alta.

  2. fratilor

    Dumnezeu da , dar baga in traista.

  3. Da, este Țup este o poveste bine construita si memorabila. Pe cand si in programa scolara? Sau ramanem la Puiul de Bratescu Voinesti?

    • Ai reușit să faci copy/paste la ” Țup” că în restul textului mîcat-ai diacriticele , de gramatică și coerență nu-ți amintesc.
      Rămîi în gașca de analfabeți funcționali.

  4. Din seria cărților scrise ca să ia și autorul un ban, cărți fara valoare, peste care se va așterne uitarea, cărți cu autori obscuri și fără har.

  5. Cărți pt analfabeții funcționali ai nației …. 60% din bobor .
    Citesc/ citim mai sus pe unii dintre ei.

  6. Hopa-țopa, țup-țu-rup etc. , sugestii pentru titlurile următoare…