G4Media.ro

VIDEO Lovitură de stat în Sudan: Principala putere paramilitară anunță că a…

sursa foto: Pixabay/ Jaroslav Smahel

VIDEO Lovitură de stat în Sudan: Principala putere paramilitară anunță că a preluat controlul asupra Palatului Prezidențial, a reședinței șefului Armatei și a cel puțin trei aeroporturi

Cel puțin trei persoane au murit în timp ce armata sudaneză și o forță paramilitară notorie se luptă în capitala Khartoum, pe fondul tensiunilor legate de propunerea de tranziție la un regim civil, transmite BBC. 

Forțele paramilitare Rapid Support Forces (RSF) afirmă că au preluat controlul a cel puțin trei aeroporturi, a reședinței șefului Armatei și a Palatului Prezidențial. Armata neagă acest lucru și afirmă că forțele sale aeriene atacă bazele paramilitare. Oamenii încearcă să se refugieze din calea luptelor.

  • „Încă se trage în continuare și oamenii stau în casă – este atât de multă panică și frică”, a declarat Ajok Monybiok pentru BBC prin intermediul surorii sale din Kenya. Sindicatul medicilor din țară a declarat că decesele au survenit în timpul luptelor susținute de sâmbătă, iar ambasadele Marii Britanii și SUA din oraș și-au avertizat cetățenii să rămână în case, transmite Sky News. 

Locuitorii nu se așteptau la confruntări, a spus ea, și mulți au fost prinși în tranzit cu poduri și drumuri închise și multe școli în izolare.

Duaa Tariq vorbea cu BBC când un avion militar a zburat deasupra clădirii sale:

  • „Trag cu muniție reală în acoperișul casei de alături și abia acum ne adăpostim”, a spus ea.



Ambasadorul SUA, John Godfrey, a declarat că „s-a trezit cu zgomote profund tulburătoare de focuri de armă și lupte. În prezent, mă adăpostesc pe loc cu echipa ambasadei, așa cum fac sudanezii din Khartoum și din alte părți”. El a îndemnat liderii militari de rang înalt să oprească luptele.

Avioane de vânătoare au fost văzute deasupra orașului, iar două mari companii aeriene, compania saudită de stat Saudia și egipteană Egyptair, au suspendat zborurile de intrare și ieșire până la noi ordine. Locuitorii sunt cantonați în casele lor, în timp ce fumul negru de la focurile de armă grele acoperă zone ale capitalei, iar civilii răniți au început să se adune în spitale.

Luptele au început sâmbătă dimineața devreme în sudul Khartoumului și s-au extins în restul orașului. Ambasadorul SUA în Sudan, John Godfrey, a declarat că el și personalul ambasadei sale s-au adăpostit pe loc, în timp ce se auzeau focuri de armă puternice în mai multe zone.

Ambasada Rusiei a fost, de asemenea, îngrijorată de „escaladarea violenței” și a îndemnat la o încetare a focului, relatează Reuters. Există, de asemenea, rapoarte despre ciocniri la postul de televiziune de stat. Comandantul RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut și sub numele de Hemedti, a declarat pentru al-Jazeera că va continua lupta până când toate bazele armatei vor fi capturate.

El a declarat că șeful armatei, generalul Abdel Fattah al-Burhan, este un „criminal” și că acesta va fi ucis sau „va face față justiției”. Anterior, RSF a declarat că una dintre taberele sale din sudul Khartoumului a fost atacată. La rândul său, armata a declarat că luptătorii RSF au încercat să pună mâna pe cartierul general militar.

  • „Luptători din cadrul Forțelor de Sprijin Rapid au atacat mai multe tabere ale armatei din Khartoum și din alte părți ale Sudanului (…) Confruntările sunt în curs de desfășurare, iar armata își îndeplinește datoria de a proteja țara”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, generalul de brigadă Nabil Abdallah, citat de agenția de presă AFP.

De asemenea, agenția de știri Reuters citează martori care au declarat că au avut loc focuri de armă în orașul Merowe din nordul țării. RSF a desfășurat joi forțe în apropierea acelei baze, pe măsură ce tensiunile au crescut.

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Buna treaba.
    Așteptam ceva similar in Federația Rusa, întrebarea la rusi este la cine rămâne butonul nuclear.