G4Media.ro

VIDEO Expert, despre epidemia de fumat la liceenii din România: Mesajul care…

Sursa Foto: Pexels.com

VIDEO Expert, despre epidemia de fumat la liceenii din România: Mesajul care ajunge la ei este exclusiv al industriei producătoare, că fac o alegere mai înțeleaptă, iar vocea medicului nu se face auzită

De cinci ani de când se comercializează în România produsele alternative la țigările clasice, variantele cu tutun încălzit sau electronice, la tineri ajung mesaje aproape exclusiv din partea industriei producătoare. Lipsește vocea medicilor și a experților care să spună cât de sănătoase sunt aceste produse „dintr-un motiv foarte simplu”: este nevoie de studii validate științific, credibile, care să permită mediului academic să tragă anumite concluzii, spune Ramona Brad, director de proiect al „Inițiativei 2035 România fără tutun”. Studiile preliminare arată însă că aceste produse au un conținut mare de substanțe nocive cu efecte asupra plămânilor și sistemului cardiovascular.

În România, peste 50% dintre elevii de liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată datele preliminare ale celui mai recent studiu din România despre fumat, realizat de Institutul de Sănătate Publică, în perioada octombrie-decembrie 2022, și publicat de G4media.ro.

„Este extrem de nefericit că mesajul care ajunge la tineri, mesajul educațional între ghilimele, pentru că nu este cel care ar trebui să ajungă, este exclusiv sau aproape exclusiv cel direcționat de către industria producătoare și ca atare vocea medicului și a expertului științific, care ar trebui să valideze anumite supoziții sau care ajunge să dea informațiile corecte, nu prea ajunge să fie promovată.”, afirmă expertul Ramona Brad, la o dezbatere online a G4media.ro, de pe platforma ENTR dedicată tinerilor. Aceasta ocupă poziția de director de proiect al inițiativei 2035 România fără tutun, un demers la care au aderat 350 de organizații non-guvernamentale din România.

Potrivit expertului, tânărul român este de aproximativ 5 ani de când aceste produse au apărut pe piață, bombardat la propriu cu mesaje din afișele publicitare pe care le poate vedea în spațiul public peste tot, cu mostre și prezentări de produse care se întâmplă la orice eveniment dedicat tinerilor, de la concerte, festivaluri, spații publice și orice loc frecventat de cei tineri.

„Nu în ultimul rând, adolescentul și tânărul român găsesc extrem de accesibil produsul respectiv, pentru că el beneficiază de taxare diferențiat și este favorizat de statul român din punct de vedere al reglementării legate de taxare.”, spune reprezentantul inițiativei din România.

Ramona Brad consideră că se întrunesc, astfel, toate condițiile ca adolescentul și tânărul român să aibă acces extrem de facil la aceste produse și, de asemenea, mesajul pe care el îl primește despre aceste produse să fie unul care să îi dea confortul, certitudinea sau semi-siguranța că face o alegere înțeleaptă. Ea spune că din păcate vocea medicilor și a experților este puțin auzită în spațiul public în acești ani, înrucât este nevoie de studii validate științific credibile, care să le permită să tragă anumite concluzii și, de aceea, „medicii nu s-au hazardat să facă astfel de afirmații și să vină în spațiul public”.

”Acesta este mesajul pe care industria îl promovează intensiv pe toate canalele de când aceste produse au fost lansate în România, acela de alegere mai înțeleaptă sau sănătoasă sau tot felul de variante ale acestor afirmații.”, spune expertul. Potrivit Ramonei Brad, au început, în ultima vreme să apară rezultate din studii credibile care confirmă „ceea ce era previzibil din clipa în care aceste produse au apărut pe piață”, respectiv că astfel de produse care sunt cu un conținut extrem de mare de substanțe nocive de tot felul, din toată paleta de substanțe nocive posibile, au efecte nocive directe atât asupra plămânilor, cât și asupra sistemului cardiovascular.

„O să vedem din ce în ce mai mult în perioada care urmează că lumea științifică începe să ia atitudine față de ce am auzit până acum, dar din păcate în mare parte, răul a fost făcut cu privire la mesajul ce a ajuns la adolescenți, asta nu înseamnă că lumea științifică se va descuraja în baza acestui fenomen”, mai spune ea.

Deși reprezintă ultima modă în rândul tinerilor, noile produse de tutun sunt încă nereglementate în România. Industria tutunului a profitat de un vid legislativ și a impus pe piață aceste produse ocolind toate restricțiile în vigoare. Cu excepția reclamelor la TV, noile produse din tutun se pot promova agresiv prin publicitate stradală, online sau prin campanii promoționale. Se pot livra prin curier – ocolind limita de vârstă și se pot fuma în spații închise. În plus, noile produse de tutun sunt promovate ca o alternativă sănătoasă la țigările tradiționale, deși mai multe studii demonstrează că nu sunt deloc lipsite de riscuri.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. banu sa curga, ce naiba, v-a zis batlanca la ce serveste AI-ul – sa faca profitul mare (nu sa scada costurile si deci preturile), paraiul gros care n-aveti valoarea mea scheleleiti pe langa subiect

  2. concret, ce naratiune ajunge la adolescenti? ce naratiune au medicii?

    ca de articole alarmiste ne cam saturaram ca sa le mai bagam in seama! ( e greu sa ne dam seama de asta? da, e greu! )

  3. Este foarte simplu. Interziceti orice fel de comunicare a industriei tutunului inclusiv social media, influenceri, oferte special in magazine, tigari la vedere (de ce nu casete sau dulapuri inchise fara sa fie vizibile la public), stickere pe masini, comunicate de presa, comunicare referitor la lansari de produse noi. Sa fie interzise livrarile prin curiere si comenzi on-line. Sa exista o licenta de vanzare de tutun care sa fie prohibitiva. Sa existe un singur design de pachet cu litere mici, acelasi font ca sa nu se deosebeasca intre ele, fara logo-uri si singurele imagini si texte sa fie cele impotriva fumatului indiferente de tipul de tigara.
    Cu siguranta ar avea un efect pozitiv asupra sanatatii, dar posibil si o reducere a incasarilor la buget pe care guvernul trebuie sa le acopere.
    Suntem pregatiti sa facem asa ceva? Vrem sa facem asa ceva? In rest orice tanguire si plangere este de prisos pentru ca se duce o lupta inegala in acest moment din punct de vedere resurse de comunicare.
    P.S. Un rol importatant ar trebui sa il aiba familia, dar se pare ca multe familii din Romania au alte preocupari…