G4Media.ro

VIDEO Cum pot deveni tinerii ambasadori anti-fumat și care este scopul: „Doar…

Sursa foto: freepik.com

VIDEO Cum pot deveni tinerii ambasadori anti-fumat și care este scopul: „Doar un tânăr se poate adresa unui alt tânăr pentru ca mesajul să fie înțeles”

Un tânăr implicat în sănătatea publică poate deveni el însuși un avocat pentru sănătate și controlul tutunului, consideră medicul rezident pneumolog Roxana Alexandrescu, membru al rețelei europene pentru prevenirea fumatului și a tutunului (ENSP), organizație care activează și în România. Succesul ca mesajul antifumat să ajungă la tineri ține de cei cărora li se adresează, potrivit expertului ENSP, astfel că acesta trebuie să fie transmis de persoane de aceeași vârstă. În acest scop, pentru formarea tinerilor, sunt organizate școli de leadership în Europa.

Anul trecut în noiembrie, ENSP Next a organizat o școală de leadership în Polonia, cu experți din domeniu. „Adresabilitatea este pentru tineri din orice domeniu, pentru că tabacoo impactează la multe nivele. De altfel este de înțeles de ce ne dorim să avem tineri cu experiență din toate domeniile, pentru o mai bună înțelegere”, a afirmat Roxana Alexandrescu, în cadrul unei dezbateri din seria „ENTR Online Talk”.

„La ENSP am învățat că doar un tânăr se poate adresa unui alt tânăr ca mesajul să fie înțeles”, spune medicul pneumolog. Ea subliniază că grupul de tineret al ENSP are mai multe direcții de activitate, între care cercetare și formare, consiliere telefonică. „De dorit este să creăm tânărului o bază de cunoștințe prin programe școlare, campanii mass-media care să transmită mesajul corect, urmate de școli de leadership”, mai pune aceasta.

Studiile arată că cele mai bune programe sunt acelea în care există concursuri premiate. Astfel, ENSP a organizat concursuri cu postere, în care tinerii erau încurajați să redea grafic ce reprezintă consumul de tutun și cum afectează el.

„Pe lângă aceste inițiative, odată echipat, tânărul implicat în sănătatea publică el poate să devină un un avocat pentru sănătate și controlul tutunului și să aibă interacțiuni directe cu decidenții politici. Cred că asta responsabilizează orice tânăr cu orice background științific, sau nu numai, și face să fie parte activă în lupta noastră și în acest fel nu devine doar o luptă a medicilor sau a organizațiilor nonguvernamentale sau a autorităților. E un efort comun către o generație care poate să-și ia singură deciziile fără să fie dependentă de vreo adicție”, a precizat Roxana Alexandrescu.

A treia direcție a ENSP Next este diseminarea de informații. „Practic ne creștem vizibilitatea și putem să ajungem la tineri din toate categoriile atât sociale cât și educaționale. Una dintre alte inițiative este consilierea telefonică. Studiile arată că este considerată foarte utilă, ușor accesibilă de către tineret datorită semi-anonimatului, deci un spațiu în care tânărul se simte confortabil să-și împărtășească gândurile vizavi de fumat și nu numai și a consumului, discuțiile au ca direcție înțelegerea matură a faptului că fumatul și consumul de produse tobacco este rău și decizia trebuie să vină din interior, o decizie argumentată și sprijinită de experți.”, mai spune medicul pneumolog, membru ENSP.

Entr a organizat în iunie o dezbatere LIVE pe Facebook cu tema „Cât de multe știi despre fumat”. Dezbaterea integrală poate fi urmărită aici.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...