G4Media.ro

VIDEO Drama oamenilor din Roșia Montană, în fața pericolului ca barajul Tău…

sursa foto: ISU Alba

VIDEO Drama oamenilor din Roșia Montană, în fața pericolului ca barajul Tău Mare să cedeze după ce s-a fisurat

O situație de criză sâmbătă noapte, în Roșia Montană, după ce digul lacului de acumulare Tău Mare s-a fisurat. S-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției care a demarat o serie de măsuri pentru protejarea locuitorilor.

Localnicii au primit cinci mesaje RO-Alert prin care li s-a cerut imperativ să părăsească localitatea, fiindu-le puse la dispoziție paturi la școala din Abrud și o sală de sport din Câmpeni. Cei mai mulți localnici au refuzat să-și părăsească locuințele.

  • „Atenţie! Locuitorilor din Roşia Montană, din proximitatea albiei pârâului Foies! În urma evaluării din teren s-a constatat că evacuarea preventivă este imperativ necesară pentru protejarea vieţii d-voastră! Există pericolul ca barajul Tău Mare să cedeze. Se recomandă evacuarea preventivă pentru 2-3 zile până nivelul apei din baraj ajunge la un risc acceptabil. Pentru autoevacuare se va lua legătură cu autorităţile prezente în loc. Roşia Montană, sau identificaţi un loc înalt în care să va deplasaţi în cel mai scurt timp, când se da ordinul de evacuare!”, este cel mai recent mesaj transmis de ISU Alba localnicilor din Roşia Montană, prin sistemul Ro-Alert.

Există două soluții pentru rezolvarea crizei, dar ambele presupun golirea lacului. Pentru asta au fost aduse mai multe motopompe de mare capacitate inclusiv din alte județe, însă până la secarea lacului autoritățile trebuie să rezolve problema drumului de acces.




Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Cui apartine acel baraj? Si mai ales ce masuri a luat pentru a nu se deteriora?

  2. Nu e nicio drama.
    Deocamdata s-a descoperit o fisura in dig care trebuie studiata si remediata, iar catorva familii li se asigura cazare si masa pt 2-3 in afara zonei de pericol.
    Atata timp cat casele oamenilor nu sunt luate de apa si , mai ales, nu vor exista victime, totul poate fi rezolvat fara mare tam-tam.

    • Mmmm… intr-adevar nu e nicio drama. Asta doar pana nu devine o tragedie.
      Citez „Atata timp cat casele oamenilor nu sunt luate de apa si nu vor exista victime, totul poate fi rezolvat fara mare tam-tam.”
      Marturisesc ca nu inteleg prea bine combinatia timpurilor verbelor – cum poate fi totul OK ACUM daca nu vor exista victime IN VIITOR??? Iar daca, dimpotriva, vor exista victime in viitor, ce-o sa facem – o sa deducem ca, de fapt, nu e OK azi??? Da’, ce sa vezi, pentru ca azi, cel de acum, va fi devenit trecut in viitor, nu se mai poate face nimic?
      Ce sa mai zici… romanii si Romania, etern fascinanti si surprinzatori…
      Sa va mai spun ceva. Lacul asta e o balta mare. Cica are o suprafata de cca 4 hectare, un volum de cca 270000 m3 (o balta adanca, asa cum e de asteptat intr-un relief montan), plina cu apa (cica e lac piscicol, deci e de presupus ca in el traiesc pesti. Accentul e pe „traiesc”).
      Emotia publica provine in principal de la numele locului. Rosia Montana, unde proiectul aurifer binecunoscut ar urma sa construiasca un lac cu o suprafata de cca 100 de ori mai mare decat balta asta, cu un volum de vreo 75 de ori mai mare si plin cu un lichid care contine si ceva apa, printre multe altele.
      Presupun ca ati fi emis aceeasi opinie si in acel caz – totul e OK, daca nu vor muri oameni maine, poimaine, peste 10, sau 20, sau 50 de ani. Daca insa vor muri… aaahhh… nu va fi fost OK. Ce neplacut ca nu mai putem schimba trecutul, nu?
      Romanii si Romania, etern fascinanti, surprinzatori si adanc cufundati in noaptea mintii.

  3. Miroase a conspiratie.
    Sa creasca putin pretul aurului si probabil proiectul Rosia Montana se va relua.
    Sper sa ma insel.

  4. Da nu ne vindecăm