G4Media.ro

VIDEO Cum poate un tânăr cu autism să aibă un job și…

Sursa foto: Institutul Autism Voice

VIDEO Cum poate un tânăr cu autism să aibă un job și cât de importantă este terapia / Victor, 22 ani, lucrează și povestește experiența sa

Terapia pentru adolescenții și tinerii diagnosticați cu spectru autist este foarte recentă în România, pentru că abia de circa 20 de ani au început primele activități de terapie pentru copii. Odată cu trecerea anilor, s-a constatat că este necesar să fie găsite modalități astfel încât acești copii ajunși la maturitate să își poată câștiga independența și să fie integrați în societate, inclusiv prin găsirea unui loc de muncă. Victor, un tânăr în vârstă de 22 de ani, diagnosticat cu autism la 4 ani și care de la acea vârstă face terapie, este angajat acum la „Institutul Autism Voice”, parte din Asociația Autism Voice, care oferă programe de terapie și care este unul dintre laureații Premiului Cetățeanului European 2023, acordat anual de Parlamentul European.

Victor a povestit pentru G4Media / ENTR despre experiența sa:

Q: Cum te-a ajutat pe tine terapia?

A: Salut! Eu sunt Victor și am 22 de ani acum. Eu am început să fac terapie de la 4 ani. Am fost diagnosticat cu spectru autist la acea vârstă, pentru că nu vorbeam, nu mâncam lucruri, iar într-un magazin când mă duceam stăteam acolo și mă uitam la mașini de spălat cum se învârt. Pe mine, terapia m-a ajutat să mă duc la școală, să merg în tabere școlare și să socializez cu colegii mei de școală.

Q: De ce crezi tu că ar trebui să facă terapie copiii cu autism?

A: Dacă un copil cu autism nu face terapie de la o vârstă încă mică, mai târziu riscă să se dezvolte într-un adult nefuncțional, agresiv, care nu înțelege, nu acceptă o opinie din exterior, cu care nu te poți înțelege, care riscă să ajungă pe străzi, pentru că familia lui, care avea grijă de el, dispare fizic de pe această lume. Așa încât adultul care a crescut în lipsa terapiei poate ajunge un pericol pentru cei din jur, fără voia sa, ori poate ajunge ceea ce unii spun destul de dur o legumă.

Q: Îți place să fii colegul celor de la Institutul Autism Voice?

A: Da, îmi place să fiu colegul tuturor, pentru că ud florile din grădină, le dau apă să bea ca să nu moară trandafirii, ajut fetele cu materiale pentru laminat, printat sau xeroxat, mă asigur că există apă pe fiecare etaj și număr bidoanele goale, când sunt rugat, le schimb atunci când sunt goale

Q: Îți place să lucrezi?

A: Da, îmi place foarte mult.

Q: Cum te face să te simți faptul că lucrezi?

A: Fericit mă face să mă simt.

Q: Ai un mesaj pentru tineri?

A: Da! Mergeți la școală, faceți-vă prieteni, mergeți cu ei în tabere școlare, socializați cât mai mult. faceți și un foc de tabără.

Q: Ce mesaj ai pentru părinții copiilor cu autism?

A: Să meargă copilul lor la terapie, să se strângă cât mai multe formulare, să învețe să meargă la grădiniță, apoi la școală, apoi la liceu și apoi la facultate, ca mai apoi să aibă un job.

Q: Cu ce te ajută pe tine faptul că ai un job?

A: Pot să îmi cumpăr lucruri care îmi plac mie.

Q: Și dacă n-ai fi avut un job?

A: N-aș fi avut un salariu.

Context. Terapia pentru persoanele cu autism încă nu este decontată în România, astfel că familiile acestor copii și tineri se bazează pe sprijinul organizațiilor neguvernamentale care se ocupă cu astfel de programe.

Asociația Autism Voice a început cu programele de terapie pentru copii, iar de aproximativ un an se adresează și adolescenților și adulților. Pentru unele familii pot fi oferite gratuit aceste activități, altele suportă o parte din costuri, în funcție de fondurile pe care le poate strânge asociația.

Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice, a declarat, pentru G4Media, că în România sunt doar câteva cazuri, le poți număra pe degete, de tineri cu autism care ajung să urmeze cursurile unei facultăți sau să aibă un loc de muncă. Cauzele sunt legate de gradul de autism care diferă de la persoană la persoană, dar și de absența terapiei.

„Cei care nu au beneficiat de terapie nu au nicio șansă să-și gosească un loc de muncă. (…) Nu am găsit foarte multă deschidere nici la potențiali angajatori, pentru că este destul de dificil, însă din toamnă vom avea un program dedicat, în care vom contacta cât mai multe companii. (…) Statul oferă doar facilități financiare pentru companii, dar nu mai mult. Sperăm ca în toamnă Ministerul Sănătății să publice normele pentru decontarea terapiei de 2 ore/zi pentru copii”, a precizat Anca Dumitrescu.

În continuare, copiii cu autism care urmează cursuri în instituțiile de învățământ trebuie să aibă un însoțitor care este plătit de familie. În plus, nu există o practică instituționalizată pentru a-i învăța pe colegii acestor copii despre comportamentul persoanelor cu autism și cum ar trebui să reacționeze în diverse situații, cum să își trateze colegii și să fie empatici.

Victor a renunțat la școală în clasa a XI-a, în primul rând din cauza bullying-ului colegilor”, spune Anca Dumitrescu.

Există însă și o evoluție pozitivă, în marile orașe. În București, aproximativ 85% din copiii cu autism care fac terapie la asociație merg la cursuri în învățământul de masă.

Ce trebuie să știe o companie care vrea să angajeze o persoană cu autism:

  • Este nevoie de monitorizare atentă cu task-uri clare, scrise, cu deadline-uri. Victor este monitorizat de o colegă la Institutul Autism Voice, care are întâlniri cu el pentru a-i reaminti sarcinile, pentru a verifica dacă acestea au fost realizate. Trebuie urmărită și comunicarea cu colegii. „Victor nu are intenția de a ofensa pe nimeni, dar uneori o face.”
  • Programul de lucru trebuie să fie part-time, de 4-6 ore pe zi.
  • Terapia trebuie continuată și după angajare.

Despre Premiul Cetățeanului European:

Premiul răsplătește inițiativele care contribuie la cooperarea europeană și la promovarea valorilor comune. Anul acesta au fost depuse 216 candidaturi care abordează o varietate de subiecte, cum ar fi construirea unui parc de sculpturi despre drepturile omului într-un spațiu școlar, editarea unei culegeri cu cântece din UE sau o inițiativă de solidaritate lansată de un grup de voluntari, care îi ajută neobosiți pe concetățenii lor afectați de inundații devastatoare și multe altele.

Decernat în fiecare an de Parlamentul European, premiul se acordă proiectelor derulate de persoane sau organizații care încurajează:

• înțelegerea reciprocă și integrarea mai strânsă între cetățenii UE;
• cooperarea transfrontalieră care edifică un spirit european mai puternic;
• valorile și drepturile fundamentale ale UE

Persoanele, grupurile, asociațiile sau organizațiile pot candida cu un proiect sau pot nominaliza un proiect. Deputații în PE pot prezenta, de asemenea, o nominalizare. Laureații sunt din toate țările Uniunii Europene.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...