
VIDEO Columbia: Principalul lider al disidenței din fosta gherilă FARC a fost ucis de armată
Guvernul columbian a anunţat vineri moartea principalului lider al disidenţei din fosta gherilă FARC, Nestor Vera, ucis în urmă cu o săptămână de armată, salutând „lovitura finală” dată acestui grup armat, relatează Agerpres, conform AFP.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Nestor Vera, zis şi Ivan Mordisco, principalul lider al disidenţei din fosta gherilă a Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), a fost ucis de armată împreună cu alţi nouă rebeli în sud-vestul ţării, a anunţat în faţa presei ministrul apărării, Diego Molano.
„Această operaţiune a permis neutralizarea a nouă indivizi pe acest prim front al disidenţei FARC şi neutralizarea celui care este numit Ivan Mordisco”, a declarat ministrul.
„Ultimul mare lider al FARC a căzut şi aceasta este o lovitură finală pentru disidenţă”, a adăugat el.
De mai multe săptămâni, aproximativ 500 de soldaţi erau desfăşuraţi în departamentul Caqueta pentru a încerca să-l localizeze pe Nestor Vera, a precizat comandantul forţelor armate, generalul Luis Fernando Navarro.
La 8 iulie, armata a lansat „o operaţiune strategică cu sprijin principal din partea aviaţiei”, a adăugat el. Zece rebeli au fost ucişi, printre care Nestor Vera şi patru apropiaţi ai săi, inclusiv partenera sa şi alte două femei, a adăugat el.
Poliţia au prezentat fotografia unei berete verzi purtând o stea roşie şi simbolul secera şi ciocanul, găsită la locul operaţiunii şi despre care se crede că ar fi aparţinut liderului rebel.
„Structura numită +Ivan Mordisco+ reprezenta una din cele mai mari ameninţări pentru Columbia şi a fost distrusă de eroii armatei noastre”, a salutat preşedintele Ivan Duque.
Nestor Vera, a cărui vârstă nu a fost precizată de autorităţi, a preluat recent comanda disidenţei după presupusa moarte a unui alt lider rebel, Gentil Duarte. El lupta în rebeliune de 35 de ani, potrivit ministrului apărării.
Guvernul columbian a oferit o recompensă de 700.000 de dolari pentru orice informaţie care permitea localizarea lui. Informatorii au colaborat cu armata şi au primit recompensa promisă, a spus directorul general al poliţiei, Jorge Luis Vargas.
În iulie 2016, cu patru luni înainte de semnarea acordului istoric de pace care a pus capăt a aproape 60 de ani de conflict, Nestor Vera a devenit primul lider FARC care a abandonat procesul de pace împreună cu alţi rebeli.
Ulterior a început să recruteze noi luptători pentru a prelua controlul zonelor forestiere din sud-estul Columbiei, cel mai mare exportator de cocaină din lume.
Armata l-a acuzat pe liderul rebelului că a organizat transportul de droguri către Venezuela şi Brazilia.
Autorităţile îl acuză, de asemenea, că a ordonat zeci de atacuri împotriva forţelor de securitate, strămutarea forţată a populaţiei şi asasinarea unor lideri sociali şi că a răpit o angajată a ONU timp de două luni în 2017.
Fără o comandă unificată, grupurile disidente din FARC numără aproximativ 5.200 de bărbaţi în diferite regiuni ale ţării, potrivit ONG-ului Indepaz, şi se finanţează prin trafic de droguri şi minele clandestine.
Majoritatea acestor indivizi (85%) sunt noi recruţi care nu au făcut niciodată parte din FARC, potrivit aceleiaşi surse, scrie AFP.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank