G4Media.ro

Vastă operaţiune antimafia în Europa, inclusiv în România / Peste 130 de…

Sursa foto: Twitter/ Police NRW DU - @polizei_nrw_du

Vastă operaţiune antimafia în Europa, inclusiv în România / Peste 130 de mandate de arestare a unor suspecți de contrabandă cu cocaină, spălare de bani și evaziune fiscală pentru ‘Ndrangheta, în 10 țări

UPDATE 3: Potrivit surselor G4Media.ro, în România a avut loc o percheziție la locuința unui cetățean italian de 21 de ani, în Arad.

Bărbatul a fost dus la parchet pentru audiere, fiind suspect de trafic de stupefiante, potrivit acelorași surse.

UPDATE 2: O operaţiune de mare anvergură a poliţiei europene care a vizat mafia calabreză, temuta ‘Ndrangheta, a dus miercuri la arestarea a 132 de persoane, percheziţii şi la confiscări de bunuri în zece ţări, printre care Italia, Germania, Franţa, dar şi România, informează AFP, preluată de Agerpres.

Aceasta este „lovitura cea mai dură dată până acum organizaţiei criminale italiene”, a subliniat Europol, agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii.

Celelalte ţări vizate de această operaţiune, denumită Eureka, sunt, în Europa, Portugalia, Slovenia şi Belgia, iar în America Latină – Brazilia şi Panama, a precizat Europol, care a coordonat poliţiile implicate.

‘Ndrangheta domină piaţa de cocaină din Europa, unde ea este de asemenea implicată în afaceri de spălare de bani, de corupţie şi de violenţă.

Ancheta a confirmat de asemenea existenţa unor importante fluxuri de droguri între America de Sud şi Europa, gestionate în special de clanul San Luca din Calabria, în tocul „cizmei italiene”.

Familiile aflate în fruntea acestei reţele criminale sunt de asemenea implicate de decenii în violenţe prin care îşi dispută această piaţă foarte rentabilă, violenţe ce au culminat cu masacrul de la Duisburg, în Germania, în 2007.

Circa 12 persoane au fost arestate în Belgia, în jur de 20 în Germania şi alte aproximativ o sută în peninsulă, pentru asociere la un grup mafiot, pentru trafic de droguri, trafic de arme, fraudă fiscală şi spălare de bani.

Potrivit Parchetului italian, au mai fost confiscate societăţi şi bunuri imobiliare în valoare de 25 de milioane de euro.

În cadrul acestor investigaţii, lansate la nivel european în urmă cu peste trei ani, autorităţile italiene şi belgiene au putut să atribuie mafiei ‘Ndrangheta importul şi traficul a aproape 25 de tone de cocaină, pentru o perioadă datând din octombrie 2019 până în ianuarie 2022.

Cocaina sud-americană tranzita porturile Gioia Tauro (Calabria) şi Anvers (Belgia), dar şi alte porturi în Germania, Spania şi Olanda (Rotterdam), datorită unor acorduri încheiate de ‘Ndrangheta cu organizaţia criminală columbiană Clan del Golfo şi cu un alt grup criminal de sorginte albaneză ce opera în Ecuador şi în Europa.

Anchetatorii au scos, de asemenea, la iveală o propunere de a furniza unei organizaţii paramilitare braziliene, Primeiro Comando da Capital (PCC) un container plin de arme de război, prin intermediul unor infractori pakistanezi şi în schimbul transportării unor cantităţi enorme de droguri către portul Gioia Tauro.

Banii proveniţi din acest trafic abundent a fost reinvestit, între altele, în sectorul imobiliar, în hoteluri, restaurante şi supermarketuri, în special în Germania, Belgia, Italia, Portugalia, Brazilia, Uruguay şi Argentina.

Peste 2.700 de poliţişti au fost mobilizaţi pe teren pentru această operaţiune lansată miercuri în zori, dintre care 1.400 numai în Italia.

În Germania, au fost întreprinse circa o sută de percheziţii, potrivit autorităţilor landurilor Bavaria, Renania de Nord-Westfalia, Renania-Palatinat şi Saarland.

Ministrul de interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, a calificat această operaţiune drept „o lovitură substanţială dată ‘Ndrangetha”, considerată mafia cea mai bogată şi mai puternică din Italia, cu ramificaţii în circa 40 de ţări.

În august 2007, un episod sângeros a pus în lumină implantarea mafiei ‘Ndrangheta în Germania: trupurile a şase italieni, cu vârste între 16 şi 39 de ani şi membri ai unuia dintre cele două clanuri ale San Luca, au fost descoperiţi ciuruiţi de gloanţe în două vehicule în faţa restaurantului italian ‘Da Bruno’ din Duisburg, vestul Germaniei.

Potrivit anchetatorilor, acest masacru era o vendetă după asasinarea, la sfârşitul lui 2006, a Mariei Strangio, soţia lui Giovanni Nirta, şeful clanului rival.

UPDATE: Poliția a pus în aplicare peste 100 de mandate de arestare împotriva unor suspecți despre care se crede că sunt implicați, printre altele, în contrabandă cu cocaină, spălare de bani și evaziune fiscală, potrivit postului public german de radio și televiziune MDR și ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Cu numele de cod Operațiunea „Eureka”, raidurile au avut loc după aproape patru ani de investigații extrem de secrete privind organizația mafiotă calabreză.

Potrivit presei, operațiunea internațională de miercuri a fost una dintre cele mai mari desfășurate împotriva ‘Ndrangheta. Agențiile Europol și Eurojust au fost, de asemenea, implicate în investigații, relatează dw.com.

Se crede că organizația mafiotă a introdus ilegal cantități mari de cocaină din America de Sud în Europa în nave container care ajungeau la Anvers, Rotterdam și în portul calabrez Gioia Tauro. O parte din cantitatea de cocaină livrată a fost apoi trimisă în Australia.

În Germania, raidurile s-au concentrat asupra unor obiective din landurile Renania de Nord-Westfalia, Bavaria, Turingia, Renania-Palatinat și Saarland. Peste 1.000 de ofițeri de poliție au fost desfășurați în toată Germania.

Anchetatorii au descoperit o rețea extinsă de restaurante, pizzerii, cafenele și gelaterii în landul Renania de Nord-Westfalia (vestul Germaniei), suspectată că face parte din operațiunile de spălare de bani ale mafiei.

De asemenea, MDR a relatat că în landul Thuringia din estul Germaniei se investighează presupuși membri ai ‘Ndrangheta.

În landul Bavaria (sud), autoritățile au declarat că investighează o femeie și șapte bărbați, cu cetățenie italiană și cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, din iulie 2020. Grupul, care locuiește în Munchen, este suspectat că este implicat în cofinanțarea contrabandei cu cocaină și a spălării de bani.

Potrivit rapoartelor, investigațiile au început în parte după ce autoritățile belgiene au descoperit o legătură între o pizzerie din orașul Genk și mafia ‘Ndrangheta în 2019. Proprietarii restaurantului ar fi fost în contact cu diverși traficanți de cocaină.

Poliția a început apoi să îl cerceteze pe vărul a doi dintre suspecți, care locuia în Munchen.

Investigațiile privind telefoanele criptate au jucat un rol important în ceea ce privește operațiunile de miercuri. Poliția a reușit să spargă serviciile criptate EncroChat și SkyEcc, ceea ce i-a oferit o imagine asupra modului în care funcționează organizația mafiotă.

Anterior, membrii ‘Ndrangheta evitaseră în totalitate să vorbească la telefon, preferând să conducă sute de kilometri pentru o întâlnire. Dar pandemia de coronavirus și restricțiile de circulație i-au obligat să schimbe tactica.

Știrea inițială: O vastă operaţiune a poliţiei împotriva mafiei calabreze, ‘Ndrangheta, a fost lansată miercuri dimineaţa în mai multe ţări europene, printre care Germania, unde au avut loc percheziţii şi arestări, au anunţat autorităţile judiciare din această ţară.

Potrivit AFP, sute de poliţişti germani au acţionat în cinci regiuni ale ţării în cadrul unei „operaţiuni europene de mare anvergură” care vizează „lideri şi membri ai ‘Ndrangheta”, au precizat într-un comunicat mai multe parchete regionale, printre care şi cel din Munchen.

Operaţiuni ale poliţiei s-au desfăşurat de asemenea în Belgia, Franţa, Italia, Portugalia şi Spania, mai arată comunicatul, potrivit Agerpres.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...