G4Media.ro

Operațiune împotriva mafiei Ndrangheta în Calabria și SUA: 18 arestări în zona…

Foto: Pexels.com

Operațiune împotriva mafiei Ndrangheta în Calabria și SUA: 18 arestări în zona Crotone, percheziții la New York

O organizație mafiotă cu sediul în localitatea italiană Rocca di Neto, în zona Crotone, dar cu ramificaţii în Statele Unite ale Americii, unde se pare că ar fi gestionat o gamă vastă de activități ilegale, a fost vizată de autorități, scrie IL FATTO QUOTIDIANO, preluat de Rador.

O operațiune a Poliției de Stat, coordonată de DDA (Direcţia raională anti-mafia) din Catanzaro, a dus la 18 arestări ale unor persoane despre care se crede că ar fi membri ai mafiei calabreze Ndrangheta.

Concomitent, FBI a făcut o serie de percheziții și la New York. Investigațiile, demarate în martie 2020, au permis constatarea unei serii de extorcări comise în zona Manhattan. În fruntea clanului proaspăt destructurat s-ar fi aflat grupul Corigliano-Comito, care graţie ierarhiilor sale interne exercită un amplu control teritorial și este strâns legat de clanul „local” din Belvedere Spinello.

Mandatele de arestare au fost emise de procurorul adjunct al DDA Catanzaro, Paolo Sirleo, care a condus ancheta în strânsă coordonare cu procurorul Nicola Gratteri. Potrivit rezultatului anchetei, asociația mafiotă avea la New York un „grup satelit” format din italo-americani care locuiau de mult în metropola SUA. La operațiune au participat 200 de agenți aparținând Serviciului Operațional Central al Poliției de Stat (SCO), Echipelor mobile din Crotone și Catanzaro și Departamentelor de Prevenire a Criminalității, împreună cu personal din cadrul Biroului Federal de Investigații.

Cele 18 persoane arestate sunt Domenico Barbaro, Rosario Barberio, Fortunato Barone, Virgilio Antonio Bruno, numit şi „Egidio”, Francesco Comito, numit „Capa 58”, Michele Antonio Comito, numit „Totonnello”, Michele Antonio Comito, numit ‘Totonno”, Salvatore Comito cunoscut drept „Omul de știință”, Umberto Comito, Luigi Corigliano, poreclit „Capa ianca”, Luigi Corigliano numit „Catammino”, Martino Corigliano, Pietro Corigliano, Patrizia Cundari, Pietro Marangolo, Pantaleone Marino, Gabriele Stefanizzi și Giuseppe Martino Zito numit „U’ Curnacchia”, acuzați, din diverse motive, de asociere de tip mafiot care vizează săvârșirea de infracțiuni multiple referitoare la cumpărarea, deținerea, transportul, transferul și vânzarea de cocaină, hașiș și marijuana, extorcare agravată de metode mafiote, precum și port ilegal de arme şi muniţii.

Arestările sunt consecința a ceea ce a reieșit în timpul unei anchete începute în martie 2020, pe baza informațiilor Biroului Federal de Investigații din New York. Ancheta a scos la iveală presiunea exercitată de reprezentanții bandei împotriva antreprenorilor, în scop de extorcare, activismul suspecților în traficul și distribuția de droguri și cantitatea mare de arme de care dispunea organizația criminală.

Se pare că cea mai profitabilă activitate era extorcarea, deoarece antreprenorii care au rămas victimele acesteia nu au denunțat nimic organelor de poliție judiciară. Perchezițiile efectuate de personalul FBI în Manhattan au vizat persoane investigate într-un dosar penal conex. Veniturile din activitățile de extorcare au fost folosite pentru a alimenta un „fond comun” administrat de către capul familiei, într-o logică de împărțire a veniturilor ilicite pe baza unor înțelegeri precise.

Activitățile investigative au scos la iveală indicii serioase cu privire la existența unei asociații dedicate traficului ilicit de droguri, achiziționate de la diverși furnizori din provincia Crotone, în principal cocaină și marijuana, și vândute ulterior pe teritoriul Rocca di Neto, controlat în regim de monopol de familia Comito. În cadrul operațiunii au fost confiscate mai multe arme aflate în posesia organizației criminale, în special patru puști și un pistol.

De asemenea, gruparea este acuzată de unele pagube și acte de intimidare efectuate de membrii asociației și pentru a-şi consolida supremația criminală pe teritoriu, inclusiv un atac cu bombă, efectuat prin folosirea unei bombe de hârtie la un automat de gustări și băuturi în Rocca di Neto. Cercetările au constatat că membrii asociației infracționale aveau la dispoziție un număr nedeterminat de arme de foc, inclusiv pistoale și puști, tot în vederea potenţării capacităților operaționale necesare săvârșirii altor infracțiuni. (Traducerea Cătălina Păunel)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. – Staţi liniştiţi, fraţilor! Mai dăm o prescripţie şi scăpăm toţi!